0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megfelelő jégvastagság nélkül nádasaink nem képesek megújulni

A Balatont határoló nádasok mértéke mintegy 1200 hektárra tehető, amit minden évben meg kellene újítani, azonban erre évek óta nincs lehetőség: egyfelől nincs rá ember, de a körülmények sem megfelelőek, ugyanis 2017 óta nem volt nádvágásra alkalmas jég a Balatonon. Márpedig a nádaratás alapfeltétele a biztonságos jégfelület.

Normal
0

Jég nélkül csak a partról elérhető nád megújítására lenne lehetőség, ami megközelítőleg 400 hektárnyi területnagyságot jelent, ami a teljes nádfelület egyharmadát teszi ki. De sajnos az utóbbi években a part menti nádaratást sem lehetett megvalósítani, egyszerűen nem volt rá vállalkozó, aki a vízügyi igazgatóság által kiírt meghívásos pályázatra benyújtja a jelentkezését.    

Magyar hidrobiológusok ötévente felmérik a Balaton-parti sávok állapotát, összegzik a nádasok nagyságát, és azokat a stégeket is összeírják, amelyeket éppen a védett nádasok megbontásával hoztak létre. A vizsgálatok szerint nem csökken a nádasok mértéke, sőt, 2008–2020 között megduplázódott a tómedren kívüli nádterület a Balatonnál – azonban a nádasok minősége évről évre romlik.

Magyarország más nagyobb tavainál is hasonló a helyzet, jég híján nincs lehetőség nádaratásra, hogy később megújuljon a nádfelület. A Fertő-tónál nyolc éve nem volt alkalmas jég nádaratásra, és ez a Velencei-tónál sincs másként.  

Ebből is látható, hogy a klímaváltozással járó enyhe tél mindenre, még a nád állapotára is hatással van, és várhatóan a közeljövőben sem lesz biztonságos vastagságú jégtakaró vizeinken, hogy a nádminőség-romlás aratással megakadályozható legyen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu