0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Szuperélelmiszerek: marketingfogás vagy csodaszer?

Egy dietetikus leleplezi a szuperélelmiszerek körül mítoszt, megosztja, hogy mik tartoznak ezeknek az élelmiszereknek a csoportjába, és elárulja hogyan lehet többet beiktatni az étrendbe.

Nem sok olyan táplálkozási kifejezés van, amely annyira felkapott, mint a „szuperélelmiszerek” szó. Ettől függetlenül ennek a gyakran emlegettet szónak a jelentésével nem sokan vannak teljesen tisztában, valamint azzal sem, hogy mely élelmiszerek azok.

A szuperélelmiszerek körüli homály kétségtelenül hozzájárul a csábító misztikumukhoz, de nem meglepő, hogy az emberek választ akarnak kapni arra, hogy milyen konkrét tulajdonságok határozzák meg és különböztetik meg ezeket az élelmiszereket a többi hétköznapi, „nem szuper” élelmiszertől.

Mik azok a szuperélelmiszerek?

A Merriam-Webster szótárban rejlik ennek a kifejezésnek a definíciója: „Olyan élelmiszer (például lazac, brokkoli vagy áfonya), amely gazdag olyan vegyületekben (például antioxidánsokban, rostokban vagy zsírsavakban), amelyeket az ember egészségére nézve előnyösnek tartanak.”

A népszerű szuperélelmiszerek közé tartozik a lazac, az acai bogyók és olyan keresztesvirágú zöldségek, mint a karfiol, köszönhetően tápanyagsűrűségüknek és más, az általános egészséget támogató, előnyös táplálkozási tulajdonságaiknak.

A „szuperélelmiszer” szó első ismert, dokumentált használata a 20. század elején történt, amikor a United Fruit Company – vagy Chiquita Brands, ahogy ma ismert – a banánfogyasztás növelésére irányuló kampány részeként használta. A UC Davis által közzétett cikk szerint „a vállalat a kifejezést arra használta, hogy népszerűsítse a banán praktikusságát, mint az olcsó, könnyen emészthető táplálék mindennapi forrását”.

A szuperélelmiszer mint kifejezést manapság meglehetősen szabadon használják egy élelmiszer vagy ital tápanyagsűrűségének vagy táplálkozási jellemzőinek hangsúlyozására. 2005 óta az orvosi szakirodalomban több mint 400 említés található a superfood szóról, ami azt mutatja, hogy az orvosi közösség egyes tagjai elfogadták ezt a terminológiát.

Bár igaz, hogy a „szuperélelmiszer” szónak van definíciója, de azt is fontos megjegyezni, hogy azt semmilyen irányító testület nem szabályozza.

Ez azt jelenti, hogy bármilyen egészséges élelmiszer méltónak tekinthető arra, hogy a szuperélelmiszer leírás alá tartozzon, attól függően, hogy kit kérdezünk.

Szuperélelmiszereket kellene fogyasztani?

Mindig jó ötlet olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek olyan vegyületeket tartalmaznak, amik jótékony hatással vannak az egészségre. Csak óvakodjunk az olyan marketing állításoktól, amelyek bátran kijelentik, hogy bizonyos termékek „szuperélelmiszerek”. Valójában a félrevezető marketing elterjedtségének csökkentése érdekében Európában a vállalatoknak tilos valamit szuperélelmiszerként megjelölni anélkül, hogy ezt hiteles tudományos bizonyítékokkal vagy engedélyezett egészségügyi állítással alátámasztanák.

Hogyan építsünk be több szuperélelmiszert az étrendünkbe?

Ha azt mondjuk, hogy „több szuperélelmiszert szeretnénk enni”, az általában azt jelenti, hogy több olyan élelmiszert szeretnénk beiktatni az étrendünkbe, amelyek bizonyos módon támogathatják az egészséget.

Ugyanakkor nincs számszerűsíthető módja annak meghatározására, hogy az egyik szuperélelmiszer „szuperebb”-e a másiknál.

Ha azonban arra törekszünk, hogy több gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket, magvakat, babot, tojást és olajos halat fogyasszunk, akkor jó úton haladunk a célunk elérése felé.

Néhány egyszerű módja annak, hogy több tápanyagdús, szuperélelmiszernek tekinthető ételt fogyasszunk:

  • Adjunk a turmixokhoz zöld leveles zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát.
  • Válasszuk a lazacos salátás szendvicset a felvágottak helyett.
  • Fogyasszunk keményre főtt tojást (a sárgájával együtt).
  • Adjunk extra brokkolit és hagymát a sült ételekhez.
  • Igyunk 100%-os narancslevet a vitaminkészleteink feltöltéséhez.
  • Szórjunk bogyós gyümölcsöket a gabonapehelyre vagy zabpehelyre.
  • Nassoljunk étcsokoládéval bevont diót.
Forrás: eatthis.com