Back to top

Madarak éneke: nem csak rivalizálásra használják

Amikor beköszönt a tavasz, sokféle madár énekétől zajosak az erdők és a kertek. Ezek az énekek a fajtársaik számára jelzik, mely területet birtokolják: igyekeznek távol tartani a riválisokat, és meghódítani a tojókat.

Azonban ausztrál kutatók felfedezték, hogy ennél sokkal többről lehet szó: az énekükről híres zebrapintyeknél a szociális kapcsolatok építésében is nagy szerepet játszik a hangjuk.

Ez a magevő madár Ausztrália száraz belső területein nagy csapatokban él. Ebből adódik, hogy nagyon szociális állatok, sőt, képesek új énekeket is tanulni.

Mivel könnyű őket fogságban tartani, az egyik legtöbbet tanulmányozott madarak közé tartozik. Azonban a vadonbeli megfigyelésük már nem ilyen egyszerű.

A kutatók ennek érdekében 20 mikrofont helyeztek ki a vadonba, melyek négynaponta alkonyattól pirkadatig rögzítették a hangokat egy egész éven át. Az így felvett hangok közül ki lehetett szűrni a zebrapinty hímek énekét, mely minden példánynál egyedi, és relatív halk - például egy kacagójancsi (más néven kokabura) harsány jelzőhangjához képest.

Amikor egy madár éneke halk, az annak a jele, hogy nem figyelmeztető hangról van szó.

A zebrapintyek énekét csak a közelben lévő többi példány hallja, és leggyakrabban akkor énekelnek, amikor a csapat együtt pihen, mondjuk egy bokorban.

Akkor vajon mi lehet funkciója? Amikor minden hím előadja a saját egyedi énekét, akkor a csoport tagjai meg tudják őket különböztetni, és azt is tudják, hány hím van a közelben.

Amikor egyik hím énekét egy másiknak játsszák le, a territoriális madarak esetében ez agresszív viselkedést vált ki. Azonban a zebrapintyeknél ennek ellenkezője történik: a hím fajtársak közelebb jönnek azért, hogy együtt énekelhessenek. Ezért lehetséges, hogy egyszerre több hím éneke is hallatszódik egyazon bokorból.

A kutatók 2019-ben készítették a felvételeket, amikor az elmúlt 100 év legsúlyosabb aszálya sújtotta Ausztráliát. A körülmények távol voltak az ideálistól, mégis minden nap hallatszik a zebrapintyek éneke a felvételeket - pedig ebben az évben meg sem kísérelték a tojásrakást a madarak.

Amikor azonban az időjárás az aszályból csapadékosra váltott, és áradások jöttek, megindult a fű növekedése. Ez pedig azt jelentette, hogy hamarosan magok is érlelődnek, ami beindította a pintyeknél a szaporodást.

Az aszály enyhülésével a felvételeken jól lehetett hallani, hogy a hímek egyre többet énekelnek. A legtöbbet a tojásrakás időszakában énekeltek. Ez alapján a kutatók úgy gondolják, hogy a zebrapintyek éneke egy folyamatos "beszélgetés" a tojó és partnere közt, mely segít összeegyeztetni az aktivitásukat. Az énekeket valószínűleg befolyásolja, hogy az adott példány éppen hogy érzi magát. Amikor kellő mennyiségű táplálék áll rendelkezésre, a madarak jobban érzik magukat és többet énekelnek. Amikor az egyedek hallják, hogy a területen többen énekelnek, tehát jól érzik magukat, akkor nagyobb eséllyel döntenek a szaporodás mellett.

Sok madár éneke a területük kijelölésére és a párkeresésre szolgál, azonban különös módon a zebrapintyeknél egyáltalán nem ez a helyzet. A hímek azután kezdenek énekelni, hogy már párba álltak.

Vannak olyan madarak, melyeknél a párok a köztük lévő kapcsolat megerősítésére együtt énekelnek, vagy éppen násztáncot járnak. Azonban a zebrapinty tojók egyáltalán nem énekelnek. Vélhetően a hímek éneke elég ahhoz, hogy a párok közti kapcsolatot megerősítse. Most, hogy ezt a kutatók felfedezték, további madaraknál is érdemes vizsgálni ezt a viselkedést. Ugyan életünkhöz hozzátartozik a madarak éneke, mint "háttérzaj", számukra ez sokkal több csodás dallamoknál. Ez életük alapja, és jelentősen befolyásolja az adott faj életmódját is - mutattak rá a kutatók.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

Horvátországban egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.

Átadták az Európai hulladékcsökkentési hét díjait

Az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az átállást a körforgásos gazdaságra az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára Szentendrén, ahol átadta a 2022-es Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseit.