0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelem: kéz a kézben az oktatás és a kutatás

Járványt és jelentős átalakulást követően nagy érdeklődői létszám mellett tartották meg a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumot. A kétnapos eseményen több, mint hatvan előadás hangzott el, s az idei évben már nemzetközivé vált a rendezvény, külföldi szakemberek is megosztották kutatási eredményeiket. A rendezvény célja a kezdetek óta változatlan: összekötni a tudományt a gyakorlattal.

„A MATE megalakulásakor még három helyszínen folyó növényvédelmi kutatás végre egy intézeten belülre került.

A növényvédelem az agrárium legkomplexebb területe, fontosnak tartjuk, hogy az oktatás és a kutatás szoros egységben legyen”

– hangsúlyozta köszöntő beszédében Posta Katalin. A MATE rektorhelyettese kiemelte, a mezőgazdasági képzés Keszthelyen több, mint 200 éves múltra tekint vissza, itt alakult meg Európa első ilyen irányú felsőfokú oktatási intézménye. Ugyancsak itt indult az első növényvédelmi intézet 1972-ben, s a szakma kezdeményezésére 2000-ben a növényorvosi képzés. Sikerét jelzi, hogy máig több, mint 600 növényorvosi oklevelet állítottak ki.

Rózsa László, campus főigazgató hozzátette, a 225 éves intézmény a mai napig Festetics szellemiségét követi. A növényorvosi mesterképzésük napjainkban a legpiacosabb képzési területük. Fontosnak tartják, hogy a tudományos eredmények folyamatosan beépüljenek az oktatásba. Harminckét éve töretlen sikerrel rendezik meg a Növényvédelmi Fórumot, ahová az ország minden részéből érkeznek szakemberek, hogy kicseréljék tapasztalataikat, megosszák egymással ismereteiket.

„A jelenlegi élelmezésbiztonsági és inflációs helyzetben, amikor háború dúl, aszály van és járvány után vagyunk, nem fogadható el sem a termelési költségek további növelése, sem pedig a termelés csökkentése. Ennek ugyanis egyenes következménye lenne az import növekedése, ami komoly élelmiszer biztonsági kockázattal járna”

– figyelmeztetett Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az unió növényvédelmi rendelete mindannyiunkat érint. Nehéz bármit is számon kérni rajtunk, hiszen hazánkban évek óta az uniós átlag alatti a növényvédőszer-használat. Két éve a nyugat-európai gazdák 2,1 kilogramm hatóanyagot juttattak ki hektáronként, míg ez a szám Magyarországon 1,7 kilogrammot jelentett. Ha a rendeletet elfogadják, tovább drágulna az élelmiszer, nehezebben lehetne hozzájutni, és azokról a magyar családokról is nehéz lenne gondoskodni, akiknek az élelem megvásárlása sokkal nehezebb.

Nobilis Márton köszöntője végén kiemelte, hogy az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett a szakma magasabb szintre emelése mellett, hogy a jövőben a növényvédők is megkaphassák a doktori címet.

Forrás: magyarmezogazdasag