Back to top

Tavaszi fagyok ellen is véd a hálótakarás

Az éghajlatváltozás szerte a világon növeli a mezőgazdasági termesztés kockázatát, Európában többek közt mind gyakoribbak a tavaszi fagykárok, mert az enyhe telek után hamarabb virágzó kultúrákat ér a lehűlés. Többféle módszerrel lehet kivédeni a tavaszi fagyot, az egyik lehetőség az ültetvények takarása agrotextillel.

2021-ben az olasz kormány 52,3 millió euró kompenzációt fizetett a fagykárt szenvedett gyümölcs- és szőlőtermelőknek, a 2020-as 12,7 millió eurót követően.

A gyümölcsösökben egyetlen rosszkor érkezett tavaszi fagy lenullázhatja a termést, a kockázat tehát óriási és az utóbbi évek tapasztalatai alapján egyre fokozódik.

Agrotextilekkel számos fizikai hatástól lehet megvédeni az ültetvényeket (madaraktól, rovaroktól, jégesőtől, erős UV sugárzástól, esőtől), valamint a takarás révén módosul a terület páratartalma, hőmérséklete és beárnyékoltsága, és nem utolsó sorban a fagytól is véd.

Fotó: Fruitecom
Ezt úgy kell elképzelni, hogy az agrotextil paplanként felfogja a hideget, maga alatt pedig jobban megőrzi a talajban nappal felhalmozott és éjszaka kisugárzott hőmennyiséget, ugyanakkor csökkenti a nappali besugárzást. Vagyis a hálóval fedett területeken kiegyenlítettebb a hőmérséklet, elkerülhető a nagy hőingadozásból eredő sokkhatás.

Az olasz Arrigoni vállalat elsősorban a Protecta® hálóját ajánlja erre a célra, ami erősen szeles területeken is jól vizsgázott. Nagy-Britanniában 2022 februárjában próbálták ki és azt tapasztalták, hogy éjszaka 2, nappal 4 °C-kal volt melegebb alatta, mint a környező területeken. Ráadásul a sűrű szövése miatt jól védett az esőtől és a fagytól, ugyanakkor kellően szellőzött alatta az állomány. A páratartalmat kevésbé befolyásolta a takarás, mindössze 2%-kal volt magasabb, mint a szabad levegőn.

Az utóbbi években több tudományos kutatás foglalkozott a fagyvédelem és az ültetvénytakarás összefüggéseivel. Az Arrigoni ügyvezetője, Paolo Arrigoni szerint a cég termékeivel az enyhe és közepes fagyokat lehet kivédeni, amikor a szabadföldön éjszaka mínusz 5-7 °C-ra hűl le a levegő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bárki megtanulhat gyümölcsfát oltani a Füvészkertben március 25-én

Bárki megtanulhat oltani, csak szándék kérdése – ezzel a biztató gondolattal hirdet egynapos gyümölcsfaoltó tanfolyamot az ELTE budapesti Füvészkertje március 25-re, vagyis gyümölcsoltó Boldogasszony napjára. Akinek van oltandó fája, vigye magával!

Metszeni márpedig kell!

Gyümölcsfaoltványokat nevelnek, aszalót működtetnek, a tudásukat pedig különböző helyi rendezvényeken rendszeresen megosztják az érdeklődőkkel. E célok mentén tartottak metszési bemutatót Tilajújhegyen, ahol az érdeklődők a gyümölcsfákkal kapcsolatos tavaszi teendőkkel ismerkedhettek.

A tavaszi hagymások királynője

Bízvást nevezhetjük így a hatalmas termetű császárkoronát, ami ázsiai őshazájából indulva meghódította a világot. Apróbb termetű rokonai hazánkban is megtalálhatók a természetben és valamennyit szívesen ültetik a kertekbe. A Fritillaria nemzetség tagjait napos fekvésbe, jó vízáteresztő talajba ajánlott ültetni.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.