0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Tavaszi fagyok ellen is véd a hálótakarás

Az éghajlatváltozás szerte a világon növeli a mezőgazdasági termesztés kockázatát, Európában többek közt mind gyakoribbak a tavaszi fagykárok, mert az enyhe telek után hamarabb virágzó kultúrákat ér a lehűlés. Többféle módszerrel lehet kivédeni a tavaszi fagyot, az egyik lehetőség az ültetvények takarása agrotextillel.

2021-ben az olasz kormány 52,3 millió euró kompenzációt fizetett a fagykárt szenvedett gyümölcs- és szőlőtermelőknek, a 2020-as 12,7 millió eurót követően.

A gyümölcsösökben egyetlen rosszkor érkezett tavaszi fagy lenullázhatja a termést, a kockázat tehát óriási és az utóbbi évek tapasztalatai alapján egyre fokozódik.

Agrotextilekkel számos fizikai hatástól lehet megvédeni az ültetvényeket (madaraktól, rovaroktól, jégesőtől, erős UV sugárzástól, esőtől), valamint a takarás révén módosul a terület páratartalma, hőmérséklete és beárnyékoltsága, és nem utolsó sorban a fagytól is véd.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy az agrotextil paplanként felfogja a hideget, maga alatt pedig jobban megőrzi a talajban nappal felhalmozott és éjszaka kisugárzott hőmennyiséget, ugyanakkor csökkenti a nappali besugárzást. Vagyis a hálóval fedett területeken kiegyenlítettebb a hőmérséklet, elkerülhető a nagy hőingadozásból eredő sokkhatás.

Az olasz Arrigoni vállalat elsősorban a Protecta® hálóját ajánlja erre a célra, ami erősen szeles területeken is jól vizsgázott. Nagy-Britanniában 2022 februárjában próbálták ki és azt tapasztalták, hogy éjszaka 2, nappal 4 °C-kal volt melegebb alatta, mint a környező területeken. Ráadásul a sűrű szövése miatt jól védett az esőtől és a fagytól, ugyanakkor kellően szellőzött alatta az állomány. A páratartalmat kevésbé befolyásolta a takarás, mindössze 2%-kal volt magasabb, mint a szabad levegőn.

Az utóbbi években több tudományos kutatás foglalkozott a fagyvédelem és az ültetvénytakarás összefüggéseivel. Az Arrigoni ügyvezetője, Paolo Arrigoni szerint a cég termékeivel az enyhe és közepes fagyokat lehet kivédeni, amikor a szabadföldön éjszaka mínusz 5-7 °C-ra hűl le a levegő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruitecom