0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 24.

Több erdő – Jobb erdő – Versenyképes erdőgazdálkodás

Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, összesen 310 milliárd forint pályázati támogatás jut, a magyarországi erdőkre 2027-ig. A kormány azt szeretné elérni, hogy a magyarországi erdők állapota javuljon, területük bővüljön, a fenntartásukat végző vállalkozások pedig versenyképesek legyenek - nyilatkozta sajtótájékoztatón Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

Az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Zambó Péter a 2023-2027-es időszakra szóló Közös Agrárpolitika magyar erdőket érintő új támogatásairól sajtótájékoztatón elmondta, hogy háromszor annyi forrást tudnak az erdőkre fordítani, mint korábban.

Mint ismeretes a 2022. november 7-én a közös agrárpolitikával kapcsolatosan az Európai Bizottság elfogadta Magyarország stratégiai tervét. A következő 5 évben 2891 milliárd forintnyi összeg áll az agrárium rendelkezésére. Magyarországon a rendelkezésre álló támogatások összege jelentősen nő, köszönhetően a kormány által a nemzeti költségvetésből nyújtott 80 százalékos hazai kiegészítésnek – emelte ki az államtitkár.

Az elmúlt időszakban az energiaválság és a klímaváltozás mérséklése kapcsán az erdők stratégiai lehetősége minden eddiginél jobban a figyelem középpontjába került. Egyformán szükségünk van az erdők természeti értékeinek változatosságára, az erdőkben felmerülő faanyagra és az erdők turisztikai szolgáltatásaira is. Ez nagyobb felelősséget jelent az erdőgazdálkodók számára, hogy hosszú távon is fenntartható módon gondolkodjanak a magyar erdővagyonról – hangsúlyozta Zambó Péter.

A Közös Agrárpolitika támogatási forrásaival, a pályázati rendszeren keresztül a minisztérium célja, hogy több és jobb erdeink legyenek Magyarországon. A meglévő erdeink minőségét javítani tudjuk, és ezeket az erdőket, akár az új telepítéseket, akár a meglévő erdőket versenyképes vállalkozások kezeljék.

A 2019-ben indított erdőtelepítési programban 50 ezer hektárnyi új erdő telepítésére nyújtottak be igényt a magyar gazdák. Ebből eddig 8-10 ezer hektár az a terület, amin ez már meg is valósult. Mindez trendfordulót jelent a magyar erdőtelepítések elmúlt harminc évét tekintve.

Zambó Péter hangsúlyozta, hogy

a támogatási rendszer korábbi előnyei megmaradtak, és újabb elemekkel, környezetvédelmi intézkedésekkel egészültek ki. A források hozzájárulnak ahhoz, hogy a fával borított terület aránya 22 százalékról 27 százalékra emelkedjen, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fajok telepítésével változatos, ellenálló erdők szülessenek.

Tájékoztatása szerint lehet majd támogatást kérni Natura 2000 területek kezelésére, erdőkárok helyreállítására, erdőszerkezet átalakítására, örökerdők kialakítására és fenntartására és az erdei infrastruktúra fejlesztésére. Bővül az erdők ökológiai értékét növelő fejlesztések támogatási köre, folytatódik az idegenhonos fafajok visszaszorítása, az erdők genetikai értékét fenntartó beruházások ösztönzése.

Kiemelte még a pályázati lehetőségek közül az erdei infrastruktúra fejlesztését, a fiatal vállalkozók, az alapanyagokat gyártók – elsődlege- sen a faipar, valamint a szaporítóanyag-előállítás támogatását. A kiírások közzététele várhatóan idén elkezdődik

– közölte az államtitkár.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke a telephely- és technológiafejlesztési támogatásokra hívta fel a figyelmet. Mocz András szerint az erdőgazdálkodók pályázati segítséggel leküzdhetik az elmaradásukat, és a ciklus végére felzárkózhatnak az európai színvonalhoz.

Kárpáti Béla, az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács elnöke szerint a több forrás nagyobb felelősséget jelent majd a kedvezményezetteknek, egyúttal üdvözölte, hogy felértékelődött az erdészeti csemeteágazat a 2027-ig tartó támogatási ciklusban. Hangsúlyozta, hogy az erdők megújításához nélkülözhetetlen a megfelelő fafajok kiválasztása, a szükséges mennyiségű és minőségű szaporítóanyag folyamatos biztosítása.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu