0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

A gyerek-kutya kapcsolat megmagyarázhatja az állatok háziasítását

Egy új amerikai kutatás szerint a már kisgyermekként tanúsított áldozatkész, önzetlen viselkedés lehet a domesztikáció, vagyis a háziasítás, megszelídülés katalizátora. A vizsgálatot egy gyermekpszichológiai laboratóriumban végezték 2 és 3 évesek bevonásával.

Az evolúciós antropológus által leírt tanulmány szerint a gyerekek nemcsak megértették a kutyák vágyait, de még hajlandóságot is mutattak arra, hogy segítsenek rajtuk, noha a kutyáknak vajmi kevés esélyük volt, hogy viszonozzák a szívességet.

A kísérletben létrehozott alaphelyzet szerint a gyerekeket és a kutyákat egy kerítés választotta el egymástól, a kutyákat érdeklő játékok és jutalomfalatok pedig a gyerekek oldalán voltak. Mikor a kutyák nyüszítettek, a gyerekek kétszer nagyobb valószínűséggel adták át a tárgyakat, mint amikor közömbösen viselkedtek.  

A segítőszándékot fokozta, ha a gyermek családjának volt kutyája, vagy ha egy kis testű kutyáról volt szó, akinek fizikális adottságai miatt még kevesebb esélye volt megszerezni a jutalomfalatot, mint nagyobb társainak.

A kutatók szerint ez egyértelműen azt jelenti, hogy már a 20 hónapos emberek is képesek dekódolni a kutyák viselkedését, kiolvasni abból szándékaikat, és ezek alapján segíteni nekik.

Az egyelőre még megválaszolatlan kérdés, hogy az ilyen korosztályú gyerekek más háziállatokkal is ilyen viselkedés-, magatartásformát tanúsítanak, de annyi bizonyosnak látszik, hogy a szemkontaktust kereső kutyák esetében könnyebben létrejön, beindul a segítői szándék a gyerekeknél, mint például egy sertéssel szemben.  

Forrás: magyarmezogazdasag.hu