Back to top

Kemény dió az éghajlatváltozás, de van, aki feltöri

A klímaváltozás drasztikusan érinti a mezőgazdaságot. Az emelkedő hőmérséklet, az egyenetlenül eloszló csapadék és az elhúzódó szárazság Európa-szerte „beleszól” a növénytermesztésbe.

Egyenletes éves termést biztosítanak akár egy évszázadon keresztül
Egyenletes éves termést biztosítanak akár egy évszázadon keresztül
Fotó: pixabay
A nedves, sivár tájairól ismert Angliában például az emelkedő hőmérséklet hatására meglepő élelmiszercsoport került a gazdálkodók fókuszába: a diófélék.

Guy Singh-Watsont egy afrikai utazás ihlette meg, ahol érdekes „agroökológiai kombinációkat” látott. 2020-ban 50 hektárnyi dió- és mogyorófát ültetett farmján, a festői Devon megyében, Délnyugat-Angliában.

Az Euronews-nak nyilatkozva azt mondja: a fő céljuk az volt a csonthéjas ültetvénnyel, hogy megpróbáljanak olyan élelmiszereket előállítani, amelyek alapvetően kisebb hatással vannak a környezetre és a talaj élővilágára, miközben növelik a biológiai sokféleséget.

A világ melegebb részeihez képest a szigetországban viszonylag kevés ehető csonthéjas terem. A mogyoró és a szelídgesztenye – amelyeket még a rómaiak vittek be –, valamint a dió a három meghatározó fajta, bár többnyire vadon nőnek, vagy kizárólag faanyagként hasznosulnak.

Mindez azonban a klímaváltozás miatt átalakulóban van, hiszen tavaly például soha nem tapasztalt, negyven fokos hőség is előfordult.

„Eredetileg azért nem volt jellemző a dió- és mogyorótermelés, mert a fák nem hoztak annyit, de az éghajlatváltozás hatására ez valószínűleg módosul – mondta a devoni farmer az Euronews-nak.

Jelenleg az életképesség északi peremén állunk, de ha az előrejelzések beigazolódnak, nagyjából optimális körülmények közé kerül az ültetvény.”

Míg az éghajlatváltozás lehetővé teszi új élelmiszerek termesztését, mint például a diófélék és a habzóbor készítésére alkalmas szőlő, ugyanakkor tönkreteszi a hagyományos növénykultúrákat. Az angol gazdálkodók a tavalyi aszály idején kiterjedt terméskiesésekről számoltak be.

A nedves, sivár tájairól ismert Angliában az emelkedő hőmérséklet hatására meglepő élelmiszercsoport került a gazdálkodók fókuszába
A nedves, sivár tájairól ismert Angliában az emelkedő hőmérséklet hatására meglepő élelmiszercsoport került a gazdálkodók fókuszába
Fotó: pixabay
Igaz, hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy Guy Singh-Watsont ültetvényei szállítsák az árut - a diófáknak körülbelül öt évbe telik az első termés - de ha megteszik, egyenletes éves termést biztosítanak akár egy évszázadon keresztül.

„Az évelő növények sokkal alkalmasabbak a kiszámíthatatlan időjárási változások kezelésére, mint az, amit évente ültetnek, illetve vetnek – magyarázta Guy. Ezek nagy fák mély gyökerekkel, amelyek sokkal jobban bírják az intenzív esőzéseket vagy aszályos időszakokat, mint például egy saláta."

A diófélék gazdag fehérjeforrásnak számítanak, miközben az előállításuk jóval kevesebb széndioxid-kibocsájtással jár, mint például a marha- vagy a bárányhúsé. Ahogy nőnek a fák, egyre több széndioxidot kötnek meg, de azért akadnak aggályok.

Guy projektje ugyanis gazdaságilag kockázatos vállalkozás.

„Ha a betakarításról, feldolgozásról és értékesítésről van szó, ésszerű termelési léptékre és gépesítésre van szükség

– mondja. Nem éri meg kézzel felszedni a termést.”

A kérdés szerinte az, lehet-e egyszerre környezetbarát és megtérülő módon termelni egy olyan világban, ahol a gazdálkodóknak nem kell fizetniük a gazdálkodásuk degeneratív hatásaiért, például a mezőgazdasági vegyszerek használatáért vagy a széndioxid-kibocsátásért. Mert ezeket figyelembe véve biztos lenne a saját rendszere jövedelmezőségében.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

El kell kerülni a gabonapiaci válság további mélyülését

A gabonafélék és az olajos magvak tekintetében súlyos piaci zavar tapasztalható Magyarországon, hónapok óta áll a hazai piac. Veszélybe kerülhet 3 millió hektár szántóföld hasznosítása, mivel a termelők teljes kiszolgáltatottságban vannak.

Biogazdálkodás: távol az uniós elvárásoktól

A címben szereplő megállapítás a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Pro Agricultura Egyesület által március 4-én, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szervezett Romániai Biogazdálkodók 18. konferenciáján hangzott el.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.