Back to top

Hamarosan kezdődik a világ egyik legnagyobb kertészeti kiállítása

A fenntarthatóság és az éghajlatváltozás meghatározó témái lesznek a világ egyik legnagyobb kertészeti vásárának a németországi Essenben megrendezésre kerülő IPM kiállításnak. A kertészet komoly kihívásokkal néz szembe, azonban a modern technológia az egyik lehetséges eszköz lehet, amelynek segítségével a termelés és a zöldfelületgazdálkodás is sikerrel veheti az akadályokat.

2023. január 24. és 27. között a két év kihagyás után személyes jelenlét mellett találkozhatnak újra a szakemberek a nagyszabású IPM kertészeti kiállításon és vásáron. A zöld szektor mérvadó platformjának számító kiállításon széles körben vitatják majd meg a szakembereket foglalkoztató témákat, és a legújabb innovációkat is bemutatják.

Az új ötleteket előtérbe helyezve a kiállítás Kertészeti Technológiai Innovációs Központjában a cégek és az induló vállalkozások, valamint a kutatás és a tudomány közös területen mutatják be termékeiket.  Emellett panelbeszélgetésekkel és vitaindító előadásokkal ösztönzik majd az eszmecserét és tájékoztatást nyújtanak a tudomány jelenlegi állásáról. 

Az éghajlatváltozás a kétségtelenül a városi zöldterületeken is érezteti a hatását, ezért a Green City kezdeményezés információs centruma a jövő fáira, a meleg és szárazságtűrő növényekre valamint a biológiai sokféleség megőrzésére helyezi a hangsúlyt. 

Fotó: www.ipm-essen.de

A program kiemelt eseményei

A nemzetközi kiállításon számos szakmai fórum, különleges bemutatók és tematikus túrák keretén belül mutatják be a látogatóknak a jövő trendjeit és újdonságait. A vásár és a kiegészítő programok számos lehetőséget kínálnak értékes kapcsolatteremtésre, befektetési döntések meghozatalára, megrendelések előkészítésére, leadására.

A rendezvényen 2008 óta ítélik oda a legérdekesebb növény újdonságokért járó díjakat.  a német Zentralverband Gartenbau (Központi Kertészeti Egyesület) és a Messe Essen közös versenyén a kiállított növényeket szakértő zsűri bírálja el, a különböző kategóriában benevezett növények legjobbjának járó elismerést január 24-én adják majd át a szervezők.  

Január 25-én, 10 órától a Német Faiskolák Szövetsége (BdB) égisze alatt a Fa.Város. Klímaadaptáció címmel a Több zöld várost Európának kampány részeként szemináriumot tartanak. Az esemény több különböző szempontból járja körbe a városi zöldfelületek, különösen a városi fák faiskolai szaporításának, ültetésének valamint ápolásának tapasztalatait.

A rendezvény a fiatalok és a zöld szakmában tanulni szándékozók számára is tartogat értékes lehetőségeket. A németországi kertészeti egyesületek közös szervezésében tréning napot tartanak január 25.-én, az Ulmer Verlag kiadó pedig Karrier + Jövő címet viselő fórumán a fiatal vezetők perspektíváit mutatja be. 

Az idei kiállítás kiemelt partnerországa Nagy-Britannia.  A brit kertészettel kapcsolatos legfrissebb hírekről első kézből kaphatnak információkat az érdeklődők.

A rendezvény teljes programja a www.ipm-essen.de honlapon található. Az eseményről a Kertészet és Szőlészet hetilap hasábjain is részletesen beszámolunk majd.

 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/ipm-essen

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.