0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Így készítsünk jó teát

A tea az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb ital a világon, amit változatosságának is köszönhető hiszen nem csak a teacserjéből készülhet tea, hanem gyümölcsökből, gyógynövényekből is. És akár gleccservízzel is készülhet…

Teát főzni mindenki tud – gondolnánk – pedig nem főzzük többnyire hanem forrázzuk, valamint azért van pár trükk, amitől jobb lesz az ital…

Alapanyag

Sokféle valódi tea van: a különböző termőhelyeknek, szüretelési és feldolgozási eljárásoknak köszönhetően. Az illatos, könnyed italok kedvelői a darjeeling-i, vagy a nepáli teákat részesítik előnyben.

Akik az az erős, testes teákat szeretik ők az assami, kenyai vagy ceyloni teákat választhatják. Minél magasabban fekszik a tea termőterülete, annál finomabb, könnyedebb és illatosabb a tea. Mindez a zöld teákra is igaz, nem csak a feketékre.

Elvileg egyszerű

A friss vizet forraljuk föl, a teáskannába szórjuk bele a tealeveleket, de használhatunk különböző szűrőket is, ebben az esetben egyszerre kivehetjük a kiáztatott tealeveleket, amikor elkészült az ital.
Érdemes olyan vízmelegítőt, vízforralót venni, ami mutatja a víz hőmérsékletét. A fekete és az oolong teához magasabb, a zöld teákhoz alacsonyabb hőmérsékletű vizet használjunk. Esetükben a forrásban lévő vizet hagyjuk hűlni pár percig, csak ezután öntsük a teafűre.
A teafüveket mozgassuk át néhányszor a jobb kioldódás miatt, de ne hagyjuk sokáig a vízben, amint megszínezte azt, vegyük ki.

Általában 2-5 perc elegendő a teafüvek aroma anyagainak a kioldódásához. Ha ennél rövidebb időt hagyunk víz ízű lesz az ital, ha többet, akkor a cseranyagok intenzívebb kioldódása miatt keserűbb lesz a tea.

A változatosság lehetősége az elkészítéskor is bővül

Ugyanabból a teából többféle ízű ital készíthető. Más lesz az íz, ha melegebb, vagy hidegebb vizet használunk, más lesz, ha rövidebb vagy hosszabb ideig áztatjuk a teafüvet. Más ízt kapunk ha több, vagy kevesebb teafüvet használunk. Általában az az ideális, ha viszonylag sok teafüvet használunk, de rövid áztatási idővel. Mind a zöld és a fekete teák is teljesen más aromát adnak ha az adott teafüvet először forrázzuk le, vagy ugyan azt a teafüvet másodszor. Ennek köszönhetően mindenki saját ízlése szerint készítheti a teát.
Emiatt a teakészítéshez alapot adó receptek is inkább csak iránymutatók. A fekete teákat 100 fokos vízzel öntsük le, és 3-5 percig áztassuk. A Darjeeling esetén 90-es vízhőfok az ideális, 2-3 perc áztatással. Az Oolong tea esetén ez 80 fok, és 1-3 perc. Az ajánlások szerint a japán zöld tea elkészítéséhez 60-70 fokos víz, és mindössze 1-1,5 perc elegendő. A kínai zöld teáknál ez 70-80 fok, 2-3 perc. Az ízesített teák és gyümölcsteák esetében 100 fokos vizet használjunk, előbbinél 3-5 perc, utóbbinál 8-10 perc áztatási idővel.

A teakészítéshez legjobb forrásvizet használni, ami ritkán van kéznél. Lágy, közepes vagy alacsony ásványi anyag tartalommal rendelkező ásványvizekkel is jó eredményt érhetünk e. Az igazi ínyencek gleccserből olvasztott vizet használnak, ilyen is kapható palackozva, nem olcsón…

Ízesítés

Az igazi teaguruk egyéb ízesítés nélkül isszák a teákat, érdemes ezeket így is megkóstolni. Az ízesítés már a keverékek készítésénél elkezdhető, például ha Stevia leveleket is teszünk a teához édesebb lesz a végeredmény. A cukrot érdemes mézzel helyettesíteni, de azt már csal a langyosra hűlt itala keverjük bele, ne forrón! Van aki tejjel, szörppel, sőt lekvárral ízesíti a teákat. A citrom és lime az enyhébb ízű, könnyedebb italokhoz illik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu