Back to top

Így készítsünk jó teát

A tea az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb ital a világon, amit változatosságának is köszönhető hiszen nem csak a teacserjéből készülhet tea, hanem gyümölcsökből, gyógynövényekből is. És akár gleccservízzel is készülhet…

Teát főzni mindenki tud – gondolnánk – pedig nem főzzük többnyire hanem forrázzuk, valamint azért van pár trükk, amitől jobb lesz az ital…

Fotó: wikipedia
Alapanyag

Sokféle valódi tea van: a különböző termőhelyeknek, szüretelési és feldolgozási eljárásoknak köszönhetően. Az illatos, könnyed italok kedvelői a darjeeling-i, vagy a nepáli teákat részesítik előnyben.

Akik az az erős, testes teákat szeretik ők az assami, kenyai vagy ceyloni teákat választhatják. Minél magasabban fekszik a tea termőterülete, annál finomabb, könnyedebb és illatosabb a tea. Mindez a zöld teákra is igaz, nem csak a feketékre.

Elvileg egyszerű

A friss vizet forraljuk föl, a teáskannába szórjuk bele a tealeveleket, de használhatunk különböző szűrőket is, ebben az esetben egyszerre kivehetjük a kiáztatott tealeveleket, amikor elkészült az ital.
Érdemes olyan vízmelegítőt, vízforralót venni, ami mutatja a víz hőmérsékletét. A fekete és az oolong teához magasabb, a zöld teákhoz alacsonyabb hőmérsékletű vizet használjunk. Esetükben a forrásban lévő vizet hagyjuk hűlni pár percig, csak ezután öntsük a teafűre.
A teafüveket mozgassuk át néhányszor a jobb kioldódás miatt, de ne hagyjuk sokáig a vízben, amint megszínezte azt, vegyük ki.

Fotó: wikipedia
Általában 2-5 perc elegendő a teafüvek aroma anyagainak a kioldódásához. Ha ennél rövidebb időt hagyunk víz ízű lesz az ital, ha többet, akkor a cseranyagok intenzívebb kioldódása miatt keserűbb lesz a tea.

A változatosság lehetősége az elkészítéskor is bővül

Ugyanabból a teából többféle ízű ital készíthető. Más lesz az íz, ha melegebb, vagy hidegebb vizet használunk, más lesz, ha rövidebb vagy hosszabb ideig áztatjuk a teafüvet. Más ízt kapunk ha több, vagy kevesebb teafüvet használunk. Általában az az ideális, ha viszonylag sok teafüvet használunk, de rövid áztatási idővel. Mind a zöld és a fekete teák is teljesen más aromát adnak ha az adott teafüvet először forrázzuk le, vagy ugyan azt a teafüvet másodszor. Ennek köszönhetően mindenki saját ízlése szerint készítheti a teát.
Emiatt a teakészítéshez alapot adó receptek is inkább csak iránymutatók. A fekete teákat 100 fokos vízzel öntsük le, és 3-5 percig áztassuk. A Darjeeling esetén 90-es vízhőfok az ideális, 2-3 perc áztatással. Az Oolong tea esetén ez 80 fok, és 1-3 perc. Az ajánlások szerint a japán zöld tea elkészítéséhez 60-70 fokos víz, és mindössze 1-1,5 perc elegendő. A kínai zöld teáknál ez 70-80 fok, 2-3 perc. Az ízesített teák és gyümölcsteák esetében 100 fokos vizet használjunk, előbbinél 3-5 perc, utóbbinál 8-10 perc áztatási idővel.

Fotó: wikipedia
A teakészítéshez legjobb forrásvizet használni, ami ritkán van kéznél. Lágy, közepes vagy alacsony ásványi anyag tartalommal rendelkező ásványvizekkel is jó eredményt érhetünk e. Az igazi ínyencek gleccserből olvasztott vizet használnak, ilyen is kapható palackozva, nem olcsón…

Ízesítés

Az igazi teaguruk egyéb ízesítés nélkül isszák a teákat, érdemes ezeket így is megkóstolni. Az ízesítés már a keverékek készítésénél elkezdhető, például ha Stevia leveleket is teszünk a teához édesebb lesz a végeredmény. A cukrot érdemes mézzel helyettesíteni, de azt már csal a langyosra hűlt itala keverjük bele, ne forrón! Van aki tejjel, szörppel, sőt lekvárral ízesíti a teákat. A citrom és lime az enyhébb ízű, könnyedebb italokhoz illik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.