Back to top

Dísznövény - A jók közül is a legjobbak

Már megszokhattuk, hogy a nemesítővállalatok minden évben új fajtákkal és fajtasorozatokkal gazdagítják a nemzetközi és hazai dísznövény-kínálatot. Közülük számos fajta nívós elismerésekben részesül, de akár azért is figyelemre méltó lehet, mert nagyon jól illeszkedik az éppen időszerű irányzatokhoz.

Az egyik nyertes a Rhynchostylis gigantea Aromatique Evoke orchideafajta
Az egyik nyertes a Rhynchostylis gigantea Aromatique Evoke orchideafajta
Egy egész évnyi kampánymunka, majd kétfordulós online szavazás, végül a szakértő zsűrizés után decemberben hirdették ki a Royal FloraHolland virágtőzsde által alapított Glazen Tulp Award 2022–23 díj nyerteseit. Az előző két évvel ellentétben ismét ünnepi keretek között, személyesen adták át a nívós elismeréseket

A virágzó szobanövények nyertese a De Hoog Orchids vállalat Rhynchostylis gigantea Aromatique Evoke fajtája lett.

A zsűri megítélése szerint a virág innovatív réspiaci termék, az illata lágy és friss, és a növénynek egészen különleges megjelenése van. A szobanövény-újdonságok közül a Richplant BV Geogenanthus ciliatus Midnight Pearl fajtája nyerte a versenyt, amely a zsűri szerint varázslatos és rendhagyó színe miatt emelkedik ki a számtalan fajta közül. A kerti növények kategóriában igen szoros volt a verseny, végül a Celosia Hot Topic Reef fajtát nevezték meg nyertesként az Ammerlaan-Sosef BV nemesítőháztól. A zsűri szerint az egyedi és különleges színű újdonság megfelelő helyre ültetve fantasztikus látványt nyújt. A legjobb növényösszeállítást is díjazták. Az első helyet szerzett Tile Groen növényösszeállításban a különböző évszakok színei csodálatosan kiegészítik egymást, a csomagolás fiatalos megjelenése pedig illeszkedik napjaink elvárásaihoz.

A Griffioen cég Tile Groen fantázianevű növényösszeállítása is díjat érdemelt
A Griffioen cég Tile Groen fantázianevű növényösszeállítása is díjat érdemelt

Vágott virágok közül a Bredefleur nemesítőház Lilium Apricot Fudge fajtája kapta az elismerést.

A zsűri szerint ez a fajta kiemelkedik a vágott liliomok közül, és bár ennél is érdemes kivágni a porzót, ettől a virágok díszítőértéke cseppet sem csökken.

Egy amerikai vállalat, a Terra Nova Nurseries egyedi módszerrel hívja fel a figyelmet az általuk nemesített és forgalmazott dísznövények különlegességére: összeállítást készített a 2023-as év színének kikiáltott Pantone Viva Magenta árnyalathoz igazodva. A vállalat nemesítőiből és marketingszakembereiből álló csapat jól párosítható és egymással színben harmonizáló fajtákat gyűjtött csokorba, ráirányítva a termelők és kereskedők figyelmét azokra a dísznövényekre, amelyek a vörös, bíbor, cseresznyeszín és a rubin valamely árnyalatával rendelkeznek, és ezért várhatóan fokozott érdeklődés követi majd őket.

Díjnyertes szobanövény a Geogenanthus ciliatus Midnight Pearl
Díjnyertes szobanövény a Geogenanthus ciliatus Midnight Pearl

Különleges, vágott virágnak való liliomfajta a Lilium Apricot Fudge
Különleges, vágott virágnak való liliomfajta a Lilium Apricot Fudge
Az összeállított fajtalistában a teljesség igénye nélkül megtalálható a Bergenia Early Brilliance™ Magenta, a Bego­nia Nautilus™ Ruby, a Begonia T-Rex™ Ruby Slippers, vagy a Coleus Wildfire™ Smoky Rose. Az Agastache Morello, a Coreopsis Ruby Frost vagy az Echinacea Glowing Dream intenzív, ragyogó színeivel szintén jól illeszkedik a következő szezon irányzatához.

A Heuchera Berry Smoothie fajta nem csupán színével tűnik ki, hanem páratlan hőtűrő képességével is.

A Penstemon Cha Cha™ Hot Pink bokros, kompakt habitusú, különleges színével a kertek egyik ékköve lehet. A Sedum Birthday Party rózsaszín-vörös színű virágzatával, míg a Sedum Thunderhead sötétvörös lombjával illeszkedik a Viva Magenta színvilághoz.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/Royal FloraHolland
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.