Back to top

Változik-e a stroke kockázata az életkor előrehaladtával?

A magas vérnyomás és a cukorbetegség a stroke ismert kockázati tényezői, de egy új tanulmány szerint a kockázat mértéke az életkor előrehaladtával csökkenhet.

"A magas vérnyomás és a cukorbetegség a stroke két kiemelt kockázati tényezője, amelyek gyógyszeresen kezelhetők, csökkentve a kockázatot" - mondta a tanulmány szerzője George Howard, DrPH, a Birminghami Alabama Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársa. "Eredményeink azt mutatják, hogy a stroke kockázata lényegesen kisebb lehet idősebb korban. Ezek a kockázati tényezők közötti különbségek arra utalnak, hogy annak meghatározása, hogy egy személyt magas stroke-kockázat fenyeget-e, életkorától függően eltérő lehet.

Fotó: pixabay.com

A vizsgálatban 28 235 olyan személy vett részt, akinek soha nem volt stroke-ja. Ebből a csoportból 41% fekete és 59% fehér bőrű volt. A résztvevőket átlagosan 11 évig követték nyomon.

A vizsgálat kezdetén a résztvevőkkel interjút készítettek és fizikális vizsgálatot végeztek a kockázati tényezők felmérése céljából. A kockázati tényezők közé tartozott a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a pitvarfibrilláció, a szívbetegség és a bal kamrai hipertrófia, ami a szív bal kamrájának megvastagodását jelenti. Mivel a feketéknél közismerten magasabb a stroke kockázata, a faji hovatartozást is figyelembe vették a kockázati tényezők értékelésének részeként - tette hozzá Howard.

A kutatók hathavonta követték nyomon a résztvevőket, és az orvosi feljegyzések áttekintésével igazolták a stroke-ot.

A vizsgálat során 276 074 személyév alatt 1 405 stroke-ot regisztráltak. A személyévek a vizsgálatban részt vevő személyek számát és az egyes személyek által a vizsgálatban eltöltött időt jelentik.

A résztvevőket három korcsoportra osztották, amelyeket aztán összehasonlítottak. Az említett csoportok életkori tartományai a kutatók által elemzett adatoktól függően kissé változtak. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb csoportba a 45-69 éves résztvevők tartoztak, a középső csoportba a 60-70-es éveik végén járók, az idősebb csoportba pedig a 74+ életkorúak.

A kutatók megállapították, hogy a fiatalabb korcsoportba tartozó cukorbetegeknél körülbelül kétszer nagyobb volt a stroke kialakulásának valószínűsége, mint a hasonló korú, cukorbetegségben nem szenvedő embereknél, míg az idősebb korcsoportba tartozó cukorbetegeknél körülbelül 30%-kal nagyobb volt a stroke kialakulásának kockázata, mint a hasonló korú, cukorbetegségben nem szenvedő embereknél.

A kutatók azt is megállapították, hogy a fiatalabb korcsoportban a magas vérnyomással élőknél 80%-kal nagyobb volt a stroke kockázata, mint a hasonló korú, magas vérnyomás nélküli embereknél, míg az idősebb korcsoportban a magas vérnyomással élőknél ez a kockázat 50%-ra csökkent a hasonló korú, magas vérnyomás nélküli emberekhez képest.

Ezenkívül, amikor a kutatók a faji hovatartozást mint kockázati tényezőt vizsgálták, a fiatalabb korcsoportban a fekete bőrű résztvevőknél magasabb stroke-kockázatot találtak, mint a fehér bőrű résztvevőknél ebben a csoportban. A faji különbség az idősebb korcsoportban csökkent. Az olyan stroke kockázati tényezők, mint a dohányzás, a pitvarfibrilláció és a bal kamrai hipertrófia esetében a kutatók nem találtak életkorhoz kötött változást a kockázatban.

"Fontos megjegyezni, hogy eredményeink nem azt sugallják, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelése idősebb korban jelentéktelenné válik" - mondta Howard. "Az ilyen kezelések még mindig nagyon fontosak az ember egészsége szempontjából. De az orvosok számára is bölcs lehet, ha az emberek korával az olyan kockázati tényezők kezelésére összpontosítanak, mint a pitvarfibrilláció, a dohányzás és a bal kamrai hipertrófia"."

Howard azt is megjegyezte, hogy még ha a kockázati tényezők hatása csökken is az életkor előrehaladtával, az idősebb korban stroke-ot elszenvedők összlétszáma még mindig nagyobb lehet, mivel a stroke általános kockázata az életkor előrehaladtával nő.

Például a magas vérnyomás fiatalabb korcsoportjában a kutatók becslése szerint a normális vérnyomású emberek körülbelül 2,0%-a szenvedett stroke-ot, szemben a magas vérnyomásúak 3,6%-ával. Az idősebb korcsoportban a normál vérnyomásúak 6,2%-a szenvedett stroke-ot, szemben a magas vérnyomásúak 9,3%-ával.

A kutatás egyik korlátja az volt, hogy a résztvevők kockázati tényezőit csak egyszer, a vizsgálat kezdetén mérték fel, és lehetséges, hogy azok idővel megváltoztak.

 

 

forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230118195717.htm

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...

A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem

A családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését összehasonlítva arra jutottak az ELTE etológusai, hogy az ember figyelmének egy számukra kívánatos dologra irányítása nem egy általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a malacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.

Ha lapos hasra vágyunk, ezeket a reggeli ételeket kell száműznünk…

Sokszor mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Akár igaz ez a mondás, akár nem, tagadhatatlan, hogy a nap indítása mindenképpen fontos az egészség szempontjából - különösen, ha arról van szó, hogy milyen ételeket juttatunk a szervezetünkbe.