0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Változik-e a stroke kockázata az életkor előrehaladtával?

A magas vérnyomás és a cukorbetegség a stroke ismert kockázati tényezői, de egy új tanulmány szerint a kockázat mértéke az életkor előrehaladtával csökkenhet.

„A magas vérnyomás és a cukorbetegség a stroke két kiemelt kockázati tényezője, amelyek gyógyszeresen kezelhetők, csökkentve a kockázatot” – mondta a tanulmány szerzője George Howard, DrPH, a Birminghami Alabama Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársa. „Eredményeink azt mutatják, hogy a stroke kockázata lényegesen kisebb lehet idősebb korban. Ezek a kockázati tényezők közötti különbségek arra utalnak, hogy annak meghatározása, hogy egy személyt magas stroke-kockázat fenyeget-e, életkorától függően eltérő lehet.

A vizsgálatban 28 235 olyan személy vett részt, akinek soha nem volt stroke-ja. Ebből a csoportból 41% fekete és 59% fehér bőrű volt. A résztvevőket átlagosan 11 évig követték nyomon.

A vizsgálat kezdetén a résztvevőkkel interjút készítettek és fizikális vizsgálatot végeztek a kockázati tényezők felmérése céljából. A kockázati tényezők közé tartozott a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a pitvarfibrilláció, a szívbetegség és a bal kamrai hipertrófia, ami a szív bal kamrájának megvastagodását jelenti. Mivel a feketéknél közismerten magasabb a stroke kockázata, a faji hovatartozást is figyelembe vették a kockázati tényezők értékelésének részeként – tette hozzá Howard.

A kutatók hathavonta követték nyomon a résztvevőket, és az orvosi feljegyzések áttekintésével igazolták a stroke-ot.

A vizsgálat során 276 074 személyév alatt 1 405 stroke-ot regisztráltak. A személyévek a vizsgálatban részt vevő személyek számát és az egyes személyek által a vizsgálatban eltöltött időt jelentik.

A résztvevőket három korcsoportra osztották, amelyeket aztán összehasonlítottak. Az említett csoportok életkori tartományai a kutatók által elemzett adatoktól függően kissé változtak. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb csoportba a 45-69 éves résztvevők tartoztak, a középső csoportba a 60-70-es éveik végén járók, az idősebb csoportba pedig a 74+ életkorúak.

A kutatók megállapították, hogy a fiatalabb korcsoportba tartozó cukorbetegeknél körülbelül kétszer nagyobb volt a stroke kialakulásának valószínűsége, mint a hasonló korú, cukorbetegségben nem szenvedő embereknél, míg az idősebb korcsoportba tartozó cukorbetegeknél körülbelül 30%-kal nagyobb volt a stroke kialakulásának kockázata, mint a hasonló korú, cukorbetegségben nem szenvedő embereknél.

A kutatók azt is megállapították, hogy a fiatalabb korcsoportban a magas vérnyomással élőknél 80%-kal nagyobb volt a stroke kockázata, mint a hasonló korú, magas vérnyomás nélküli embereknél, míg az idősebb korcsoportban a magas vérnyomással élőknél ez a kockázat 50%-ra csökkent a hasonló korú, magas vérnyomás nélküli emberekhez képest.

Ezenkívül, amikor a kutatók a faji hovatartozást mint kockázati tényezőt vizsgálták, a fiatalabb korcsoportban a fekete bőrű résztvevőknél magasabb stroke-kockázatot találtak, mint a fehér bőrű résztvevőknél ebben a csoportban. A faji különbség az idősebb korcsoportban csökkent. Az olyan stroke kockázati tényezők, mint a dohányzás, a pitvarfibrilláció és a bal kamrai hipertrófia esetében a kutatók nem találtak életkorhoz kötött változást a kockázatban.

„Fontos megjegyezni, hogy eredményeink nem azt sugallják, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelése idősebb korban jelentéktelenné válik” – mondta Howard. „Az ilyen kezelések még mindig nagyon fontosak az ember egészsége szempontjából. De az orvosok számára is bölcs lehet, ha az emberek korával az olyan kockázati tényezők kezelésére összpontosítanak, mint a pitvarfibrilláció, a dohányzás és a bal kamrai hipertrófia”.”

Howard azt is megjegyezte, hogy még ha a kockázati tényezők hatása csökken is az életkor előrehaladtával, az idősebb korban stroke-ot elszenvedők összlétszáma még mindig nagyobb lehet, mivel a stroke általános kockázata az életkor előrehaladtával nő.

Például a magas vérnyomás fiatalabb korcsoportjában a kutatók becslése szerint a normális vérnyomású emberek körülbelül 2,0%-a szenvedett stroke-ot, szemben a magas vérnyomásúak 3,6%-ával. Az idősebb korcsoportban a normál vérnyomásúak 6,2%-a szenvedett stroke-ot, szemben a magas vérnyomásúak 9,3%-ával.

A kutatás egyik korlátja az volt, hogy a résztvevők kockázati tényezőit csak egyszer, a vizsgálat kezdetén mérték fel, és lehetséges, hogy azok idővel megváltoztak.

 

 

forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230118195717.htm

Forrás: sciencedaily.com