Back to top

Egy küzdelmes év bajnokavatója

Pellérden rendezte a távlovas szakág az évadzáró közgyűlését, és ott tartottuk a 2022-es év bajnokavatóját is. Szép számban voltak jelen versenyzők, segítők, családtagok, de eljöttek a szakági bírók, állatorvosok is.

Dr. Fekete Patrícia
Dr. Fekete Patrícia
Munkaebéd során kezdetét vette a közgyűlés, melyet Mihók Csaba szakági elnök nyitott meg elnöki és pénzügyi beszámolójával. Ezt követte dr. Varga Katalin beszámolója az adminisztratív teendőkről, a versenyiroda munkájáról, s tájékoztatott az FEI jövő évben életbe lépő szabályzatmódosításairól. Ezt barátságos hangvételű beszélgetés követte, majd ennek keretein belül a jelenlevők egyhangúan elfogadták az előterjesztéseket, és hogy ezek megvitatására, szavazására az év elején megtartandó évadnyitó közgyűlésen kerüljön majd sor. Így kezdődhetett a bajnokavatás és a különdíjak átadása.

Az idei évben elég szoros volt a mezőny, így elég küzdelmes évet tudhatnak maguk mögött a távlovasok.

A felnőtt kategória hosszútávú bajnoka Visy Bertalan lett, az ezüstérmes Mihók Margaréta, a bronzérmes pedig Fekete Patrícia. A junior kategória hosszútávú bajnoka 2022-ben Takács Marcell, második lett Nagy Zsófia, harmadik Márkus Rozina. A rövidtávú bajnokságot Bútor Barbara nyerte, másodikként Horváth Hanna, harmadikként pedig Nagy Richárd zárta a szezont.

Az új év örömére egy kis körkérdést is feltettem a hazai távlovasélet négy ismert személyiségének; arra kértem őket, egy-két mondatban fogalmazzák meg, miért szeretik a távlovaglást. Szép gondolatokat kaptam válaszként:

Feketéné Wachtler Katalin
Feketéné Wachtler Katalin

„Azért, mert ahhoz, hogy ezt a sportot legalább középszerűen műveld, rengeteg időt kell a lovaddal így vagy úgy eltölteni, és az ezzel megszerzett barátok, élmények, lehetőségek megfizethetetlenek” (Feketéné Wachtler Katalin).

„Mert hétköznapokban és a versenyeken is azt a csodálatos érzést adja, hogy egy társsal, a lóval szinte összenőve haladunk előre egy közös cél irányába, a szó fizikai és átvitt értelmében is; és ezt a mély kapcsolatot ember és állat, ember és természet, ló-ember párosa és a természet között semmi más nem nyújtja” (dr. Varga Katalin).

„Az igazi csapatmunkáért: a lovainkkal és segítőinkkel, illetve a többi lovassal együtt a természetben egy közös cél érdekében eltöltött hosszú órákért” (Meszéna Réka).

Dr. Varga Katalin és Meszéna Réka
Dr. Varga Katalin és Meszéna Réka

„Azért, mert ebben a sportban kerül a lovas legközelebb a lóhoz, és tölti vele a legtöbb időt” (dr. Fekete Patrícia).

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Munka- és hobbilónak, sőt hippoterápiára is alkalmas

A Vas megyei Répcelakon élő Pap György gyerekkorában a téesz igáslovai mellett szívta magába a lovak szeretetét. 1986 óta tart saját lovakat; kezdetben magyar hidegvérű fajtát tenyésztett, az utóbbi öt évben váltott át a muraközire.

Egy igazán különleges ember – Rodolpho Riskalla paralimpikon

Rodolpho Riskalla paralimpiai ezüst­érmes díjlovas látogatott el Magyarországra, Pilisjászfalura az Unikornis Lovardába Arie Yom-Tov meghívására motivációs előadást tartani.

50 éve alapították hazánk első nemzeti parkját

1973-ban alakult meg hazánk első nemzeti parkja, a terület egyedülálló természeti, illetve néprajzi értékeinek megőrzése és védelme céljából. A Hortobágyi Nemzeti Park létrehozását segítette a kormányzathoz benyújtott "Pro Natura" memorandum, amelyet 21 nemzetközi hírű tudós aláírásával hitelesített.

Borjak, bárányok, csikók: indul az ellési szezon Hortobágyon

Megkezdődött az ellési szezon a Hortobágyon; ezekben a napokban születnek a szürke marhák borjai és a merinói juhok bárányai, február első napjaiban pedig megkezdődik a csikók születése is - közölte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kedden az MTI-vel.

Saját vérével gyógyul a ló

A folytonos terhelés miatt sajnos a sportolókat nem kerülik el a kisebb-nagyobb sérülések, így van ez a sportlovak esetében is.

Sűrű évünk lesz

2022 decemberében Pirtón gyűlt össze a díjugrató szakág elnöksége, hogy értékeljék az évet és megtervezzék a következő versenyszezont. A két nap alatt a tagok sok fontos kérdést vettek górcső alá és beszéltek át: a díjugrató szabályzatot, a régiókat, a versenyeket és a tisztségviselőket.

Mobil vágóhelyek támogatása

A német szövetségi agrárminisztérium december végi közleménye szerint államilag finanszírozzák innovatív mobil vágóhelyek létesítését az országban.

2022 munkalovas szemmel

Mozgalmas, ugyanakkor rendkívül sikeres évet zár a Working Equitation Magyarország Sportegyesület. Edzőtáborok és versenyek régi és új helyszíneken, edzőképző tanfolyam, világbajnokság Franciaországban… Most felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat, és előretekintünk a következő esztendőre is.

Így hoz szerencsét a lóhere! (Sőt helyenként a ló heréje is…)

Aki négylevelű lóherét akar találni, annak sokat kell keresgélni, hiszen a fehér here latin nevében a Trifolium repens-ben a „tri” is jelzi, hogy három levélből áll - általában. De körülbelül minden tízezredik levél, négy levélkéből áll… És ez még összefügghet azzal is, hogy miért fényesebb a gyulai lovasszobor heréje, mint az alkotás többi része...