0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A madárinfluenza legnagyobb vesztese a fekete hattyú lehet

Az ausztrál fekete hattyú egyedi genetikája miatt a faj sebezhető az olyan vírusos betegségekkel szemben, mint a madárinfluenza - derült ki a Queenslandi Egyetem (UQ) kutatásából.

Az UQ által vezetett tanulmány először állította elő a fekete hattyú genomját, amelyből kiderült, hogy a fajból hiányzik néhány olyan immungén, amely más vadon élő vízimadaraknak segít a fertőző betegségek leküzdésében – írja a Phys.org.

Kirsty Short, az UQ Kémiai és Molekuláris Biotudományok Iskolájának docense elmondta, hogy az ausztrál fekete hattyúk földrajzi elszigeteltsége miatt ritkábban találkozik a világ más részein általánosan elterjedt kórokozókkal, ami miatt kevésbé ellenálló az immunrendszerük.

„A tőkés récékkel ellentétben például a fekete hattyúk rendkívül érzékenyek a magas patogenitású madárinfluenzára (HPAI), amelyet gyakran madárinfluenzának neveznek, és három napon belül elpusztulhatnak tőle”

– mondta Dr. Short.

A tudósok adatai arra utalnak, hogy a fekete hattyú immunrendszere olyannyira felkészületlen, hogyha az élőhelyén egy új madárvírus ütné fel a fejét, az a faj kipusztulását okozná.

„Jelenleg Ausztráliában nincs magas patogenitású madárinfluenza, de Ázsiából Észak-Amerikába, Európába, Észak-Afrikába és Dél-Amerikába is átterjedt.

Amikor új helyekre, például Chilébe és Peruba  hurcolták be a patogént, vadon élő tengeri madarak ezrei pusztultak el.

Tehát az Ausztrália egyik legkülönlegesebb és legszebb madarát fenyegető veszély nagyon is valós, és fel kell készülnünk, ha meg szeretnénk védeni”.

Dr. Short szerint a UQ tanulmányából származó ismeretek birtokában a kutatók és a természetvédők remélik, hogy nemcsak a fekete hattyút, hanem más fogékony fajokat is jobban meg tudnak majd védeni világszerte.

„Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy Ausztrália madárfajai mennyire sebezhetőek a madárinfluenzával szemben, és hogy milyen rendkívül bizonytalan helyzetben vannak” – mondta Dr. Short.

A kutatás a Genome Biology című tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: phys.org