Back to top

Az előttünk álló időszaknak mindenki a nyertese lehet

Erősek, intelligensek és gyönyörűek – így jellemezte a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon bemutatott gépeket dr. Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, az AGROmash-nagydíj zsűrielnöke. A minden eddiginél színesebb és impozánsabb agrárrendezvényen közel háromszáz kiállító és számos program várja az érdeklődőket január 25-től 28-ig.

Megnyílt a 41. AGROmashEXPO | MMG

Az előttünk álló időszaknak és a most induló támogatási rendszernek mindenki a nyertese lehet – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az ünnepélyes megnyitón. Kiemelte, hogy 2010 óta jelentős fejlődésen ment keresztül a mezőgazdaság. Modernizálódott a géppark, az épületek, az agrotechnológia és a gazdálkodók szaktudása.

Az egy hektárra jutó hozzáadott érték például több mint két és félszeresére növekedett 2010 és 2021 között.

Ez Írország után a második legjobb eredmény az Európai Unióban, és messze meghaladja az unió egészének 26 százalékos értékét.

„Volt honnan fejlődnünk, de elmondhatjuk, hogy nagy utat tettünk meg idáig. Ráadásul e nélkül az impozáns fejlődés nélkül a most mögöttünk hagyott néhány év nehézségei lehet, hogy elviselhetetlen terhet jelentettek volna a szektor számára.”

A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, és az értékesített gépek között az ismert világmárkák mellett megtalálhatók a hazai gyártók termékei is
A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, és az értékesített gépek között az ismert világmárkák mellett megtalálhatók a hazai gyártók termékei is
Fotó: Csatlós Norbert

Az elmúlt két évben példa nélküli volt a mezőgazdaságra rakódó nehézségek súlya, ezért is kiemelkedő eredmény, hogy a kihívások ellenére is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport.

A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma átlépte a 300 milliárd forintot, 2022. első kilenc hónapjában pedig meg is haladta azt.

A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, és az értékesített gépek között az ismert világmárkák mellett megtalálhatók a hazai gyártók termékei is. A magyar mezőgazdasági gépgyártás továbbra is exportorientált, összes értékesítésének négyötöde tavaly is kivitelre került.

A KAP Stratégiai Terv 2485 milliárd forint közvetlen és ágazati agrártámogatás, valamint 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználási feltételeit tartalmazza. A vidékfejlesztési források több mint fele gazdaságfejlesztést finanszíroz majd. Meghatározó lesz a versenyképességet és hatékonyságot növelő beruházások támogatása, mivel azok a gazdasági célok mellett a környezeti és társadalmi fenntarthatósághoz is hozzájárulnak. Ezen belül fontos szerepet kap a digitális technológiákra való átállás.

Kiemelt támogatásra számíthatnak a zöld beruházások, az energetikai célú fejlesztések, különös tekintettel a magas biomassza-potenciál kiaknázására és a kertészetben a geotermikus energia hasznosítása.
Az idei AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye a kiadónk által szervezett XIII. médiamarketing konferencia volt. A teltházas rendezvényen a legelismertebb hazai szakemberek beszéltek a legfrissebb tenndenciákról
Az idei AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye a kiadónk által szervezett XIII. médiamarketing konferencia volt. A teltházas rendezvényen a legelismertebb hazai szakemberek beszéltek a legfrissebb tenndenciákról
Fotó: Csatlós Norbert

Az új támogatási rendszer végrehajtásához szükséges intézményi, végrehajtási, informatikai felkészülés elkezdődött. A magyar Stratégiai Terv az agrárium minden szereplőjének biztosítja a fejlődés lehetőségét.

Az AGROmashEXPO nemcsak itthon, hanem a régióban is az egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépbemutató – mondta a megnyitón Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója. Nem kis részben a szakkiállításnak köszönhető, hogy a HUNGEXPO területén a kontinens egyik legmodernebb kiállítóközpontja jött létre. A hatékony és fenntartható élelmiszertermelés még sohasem volt olyan fontos, mint jelenleg, és óriási szerepe van benne a digitalizációnak. A szakkiállítás az agráriumban zajló „digitális forradalom” élvonalának csúcstalálkozója.

Ganczer Gábor: "Az AGROmashEXPO az agráriumban zajló „digitális forradalom” élvonalának csúcstalálkozója
Ganczer Gábor: "Az AGROmashEXPO az agráriumban zajló „digitális forradalom” élvonalának csúcstalálkozója
Fotó: Csatlós Norbert
Az új technológiák hihetetlen távlatokat nyitnak, de mit sem érnek hozzáértő kezelők, szerelők nélkül – hangsúlyozta Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke. A szervezet 2015 óta zajló utánpótlásprogramjának köszönhetően több mint négyszeresére emelkedett a mezőgazdasági szakiskolába jelentkezők száma, amiért a MATE-nek is köszönetet mondott. Hozzátette: az utánpótlásnevelést továbbra is napirenden kell tartani és biztosítani kell hozzá a megfelelő feltételeket. Az AGROmashEXPO-n több mint 2500 diák vesz részt a HUNGEXPO és a MEGFOSZ támogatásával.

A mezőgépgyártás jelenlegi legfontosabb feladata olyan gépeket, eszközöket kínálni, amelyek hozzájárulnak a Green Deal és a 2050-re kitűzött klímasemlegesség megvalósításához.

A magyar agrárium akkor lesz versenyképes, ha a gazdák kompetens szakemberekkel és világszínvonalú gépekkel, technológiákkal fognak termelni.

Harsányi Zsolt: "Az új technológiák hihetetlen távlatokat nyitnak, de mit sem érnek hozzáértő kezelők, szerelők nélkül."
Harsányi Zsolt: "Az új technológiák hihetetlen távlatokat nyitnak, de mit sem érnek hozzáértő kezelők, szerelők nélkül."
Fotó: Csatlós Norbert
A megnyitón elhangzott köszöntők után átadták a 2023. évi AGROmashEXPO és AgrárgépShow győztes fejlesztéseinek járó díjakat. Szabó István, a zsűri elnöke kiemelte, hogy soha annyi nagyszerű gépet és technológiát nem neveztek a termékdíjpályázatra, mint tavaly.

Együtt a díjazottak. Soha annyi nagyszerű gépet és technológiát nem neveztek a termékdíjpályázatra, mint tavaly
Együtt a díjazottak. Soha annyi nagyszerű gépet és technológiát nem neveztek a termékdíjpályázatra, mint tavaly
Fotó: Csatlós Norbert
Gépesítés kategóriában Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. Fliegl HFV 25.000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya injektálója. Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal ismerték el az Agrotec Magyarország Kft. New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorszériáját, valamint az Axiál Kft. hetedik generációs 728 Fend Vario traktorját. Hazai Termékfejlesztési Különdíjban részesült input/szolgáltatás kategóriában a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. „Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével” című pályázata. Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat vett át digitalizáció kategóriában a KITE Zrt. Pellenc digitális szőlőtermesztés pályázata, gépesítés kategóriában pedig az Axiál Kft. Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgépét, a KITE Zrt. JCB Fastrac Icon traktorját és a Vaderstad Kft. Väderstad Proceed vetőgépét ismerték el különdíjjal. További tizenkét pályázat elismerő oklevélben részesült.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Új rendszer modern gazdáknak

Új elemmel bővült az AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatási kínálata. Az Aconnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.