Back to top

Az előttünk álló időszaknak mindenki a nyertese lehet

Erősek, intelligensek és gyönyörűek – így jellemezte a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon bemutatott gépeket dr. Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, az AGROmash-nagydíj zsűrielnöke. A minden eddiginél színesebb és impozánsabb agrárrendezvényen közel háromszáz kiállító és számos program várja az érdeklődőket január 25-től 28-ig.

Megnyílt a 41. AGROmashEXPO | MMG

Az előttünk álló időszaknak és a most induló támogatási rendszernek mindenki a nyertese lehet – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az ünnepélyes megnyitón. Kiemelte, hogy 2010 óta jelentős fejlődésen ment keresztül a mezőgazdaság. Modernizálódott a géppark, az épületek, az agrotechnológia és a gazdálkodók szaktudása.

Az egy hektárra jutó hozzáadott érték például több mint két és félszeresére növekedett 2010 és 2021 között.

Ez Írország után a második legjobb eredmény az Európai Unióban, és messze meghaladja az unió egészének 26 százalékos értékét.

„Volt honnan fejlődnünk, de elmondhatjuk, hogy nagy utat tettünk meg idáig. Ráadásul e nélkül az impozáns fejlődés nélkül a most mögöttünk hagyott néhány év nehézségei lehet, hogy elviselhetetlen terhet jelentettek volna a szektor számára.”

A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, és az értékesített gépek között az ismert világmárkák mellett megtalálhatók a hazai gyártók termékei is
A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, és az értékesített gépek között az ismert világmárkák mellett megtalálhatók a hazai gyártók termékei is
Fotó: Csatlós Norbert

Az elmúlt két évben példa nélküli volt a mezőgazdaságra rakódó nehézségek súlya, ezért is kiemelkedő eredmény, hogy a kihívások ellenére is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport.

A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma átlépte a 300 milliárd forintot, 2022. első kilenc hónapjában pedig meg is haladta azt.

A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, és az értékesített gépek között az ismert világmárkák mellett megtalálhatók a hazai gyártók termékei is. A magyar mezőgazdasági gépgyártás továbbra is exportorientált, összes értékesítésének négyötöde tavaly is kivitelre került.

A KAP Stratégiai Terv 2485 milliárd forint közvetlen és ágazati agrártámogatás, valamint 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználási feltételeit tartalmazza. A vidékfejlesztési források több mint fele gazdaságfejlesztést finanszíroz majd. Meghatározó lesz a versenyképességet és hatékonyságot növelő beruházások támogatása, mivel azok a gazdasági célok mellett a környezeti és társadalmi fenntarthatósághoz is hozzájárulnak. Ezen belül fontos szerepet kap a digitális technológiákra való átállás.

Kiemelt támogatásra számíthatnak a zöld beruházások, az energetikai célú fejlesztések, különös tekintettel a magas biomassza-potenciál kiaknázására és a kertészetben a geotermikus energia hasznosítása.
Az idei AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye a kiadónk által szervezett XIII. médiamarketing konferencia volt. A teltházas rendezvényen a legelismertebb hazai szakemberek beszéltek a legfrissebb tenndenciákról
Az idei AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye a kiadónk által szervezett XIII. médiamarketing konferencia volt. A teltházas rendezvényen a legelismertebb hazai szakemberek beszéltek a legfrissebb tenndenciákról
Fotó: Csatlós Norbert

Az új támogatási rendszer végrehajtásához szükséges intézményi, végrehajtási, informatikai felkészülés elkezdődött. A magyar Stratégiai Terv az agrárium minden szereplőjének biztosítja a fejlődés lehetőségét.

Az AGROmashEXPO nemcsak itthon, hanem a régióban is az egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépbemutató – mondta a megnyitón Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója. Nem kis részben a szakkiállításnak köszönhető, hogy a HUNGEXPO területén a kontinens egyik legmodernebb kiállítóközpontja jött létre. A hatékony és fenntartható élelmiszertermelés még sohasem volt olyan fontos, mint jelenleg, és óriási szerepe van benne a digitalizációnak. A szakkiállítás az agráriumban zajló „digitális forradalom” élvonalának csúcstalálkozója.

Ganczer Gábor: "Az AGROmashEXPO az agráriumban zajló „digitális forradalom” élvonalának csúcstalálkozója
Ganczer Gábor: "Az AGROmashEXPO az agráriumban zajló „digitális forradalom” élvonalának csúcstalálkozója
Fotó: Csatlós Norbert
Az új technológiák hihetetlen távlatokat nyitnak, de mit sem érnek hozzáértő kezelők, szerelők nélkül – hangsúlyozta Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke. A szervezet 2015 óta zajló utánpótlásprogramjának köszönhetően több mint négyszeresére emelkedett a mezőgazdasági szakiskolába jelentkezők száma, amiért a MATE-nek is köszönetet mondott. Hozzátette: az utánpótlásnevelést továbbra is napirenden kell tartani és biztosítani kell hozzá a megfelelő feltételeket. Az AGROmashEXPO-n több mint 2500 diák vesz részt a HUNGEXPO és a MEGFOSZ támogatásával.

A mezőgépgyártás jelenlegi legfontosabb feladata olyan gépeket, eszközöket kínálni, amelyek hozzájárulnak a Green Deal és a 2050-re kitűzött klímasemlegesség megvalósításához.

A magyar agrárium akkor lesz versenyképes, ha a gazdák kompetens szakemberekkel és világszínvonalú gépekkel, technológiákkal fognak termelni.

Harsányi Zsolt: "Az új technológiák hihetetlen távlatokat nyitnak, de mit sem érnek hozzáértő kezelők, szerelők nélkül."
Harsányi Zsolt: "Az új technológiák hihetetlen távlatokat nyitnak, de mit sem érnek hozzáértő kezelők, szerelők nélkül."
Fotó: Csatlós Norbert
A megnyitón elhangzott köszöntők után átadták a 2023. évi AGROmashEXPO és AgrárgépShow győztes fejlesztéseinek járó díjakat. Szabó István, a zsűri elnöke kiemelte, hogy soha annyi nagyszerű gépet és technológiát nem neveztek a termékdíjpályázatra, mint tavaly.

Együtt a díjazottak. Soha annyi nagyszerű gépet és technológiát nem neveztek a termékdíjpályázatra, mint tavaly
Együtt a díjazottak. Soha annyi nagyszerű gépet és technológiát nem neveztek a termékdíjpályázatra, mint tavaly
Fotó: Csatlós Norbert
Gépesítés kategóriában Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. Fliegl HFV 25.000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya injektálója. Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal ismerték el az Agrotec Magyarország Kft. New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorszériáját, valamint az Axiál Kft. hetedik generációs 728 Fend Vario traktorját. Hazai Termékfejlesztési Különdíjban részesült input/szolgáltatás kategóriában a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. „Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével” című pályázata. Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat vett át digitalizáció kategóriában a KITE Zrt. Pellenc digitális szőlőtermesztés pályázata, gépesítés kategóriában pedig az Axiál Kft. Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgépét, a KITE Zrt. JCB Fastrac Icon traktorját és a Vaderstad Kft. Väderstad Proceed vetőgépét ismerték el különdíjjal. További tizenkét pályázat elismerő oklevélben részesült.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

A falusi élet

Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel nyílt meg május 20-án a Szőnyi István Emlékmúzeum kétrészes kiállítássorozatának első tárlata Zebegényben.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fontolgatja a csokoládés tej betiltását az iskolai étkezdékben

Az iskolai étkeztetésre vonatkozó új szabályok megállapításakor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az ízesített tej - beleértve a csokoládés, epres és más fajtákat - betiltását javasolja az általános és középiskolákban, mivel aggályosnak tartja a hozzáadott cukrok mennyiségét, ami a gyerekekre kifejezetten káros.

Ciderfesztivál a hétvégén Etyeken

A helyszín azért lesz különleges, mert a BudaPrés Cider pincészet épületében és az előtte húzódó almásban zajlanak majd az események. Fűben ücsörgésből, ciderezésből, pizzázásból és akusztikus koncertekből áll majd a program.

Kína népességcsökkenése a dollár megerősödését eredményezte

A magyar élelmiszer-termelés kihívásairól és lehetőségeiről rendezett konferenciát a Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága május 25-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Az évente megrendezett tematikus konferencia célja, hogy támogassa a hazai agrárgazdaság elméleti és gyakorlati témáiról, kérdéseiről szóló, minőségében színvonalas publikációkat.