Back to top

Ha lapos hasra vágyunk, ezeket a reggeli ételeket kell száműznünk…

Sokszor mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Akár igaz ez a mondás, akár nem, tagadhatatlan, hogy a nap indítása mindenképpen fontos az egészség szempontjából - különösen, ha arról van szó, hogy milyen ételeket juttatunk a szervezetünkbe.

A reggeli eldöntheti, hogy hogyan érezzük magunkat a nap folyamán, és idővel azt is, hogy hogyan érezzük magunkat rendszeresen. Ha nem megfelelő ételekkel kezdjük a napunkat, az káros lehet az általános egészségünkre, ráadásul bizonyos opciókat különösen kerülnünk kell, ha fogyni szeretnénk. Lisa Richards egészségügyi szakértő két népszerű élelmiszer elhagyását javasolja: a bagelt és a muffinokat.

Bagel

Bár a bagel sokunk számára klasszikus reggeli alapanyagnak számít, de sajnos az egyik legrosszabb választás, ha fogyásról van szó - és ez nagyrészt a szénhidrátok és kalóriák miatt van, nem is beszélve a hizlaló összetevőkről, amelyeket hozzáadunk.

"A bagel az egyik legrosszabb pékáru, amit vásárolhatunk a kalóriasűrűségük és a melléjük fogyasztott feltétek miatt" - figyelmeztet Richards.

A bagel még a hozzáadott feltétek nélkül is közel 1200 kalóriát tartalmaz - mutat rá a szakértő. Gondoljunk csak bele: valószínűleg már tudjuk, hogy a fehér kenyér egy kerülendő élelmiszer, ha odafigyelünk a súlyunkra, és a bagel is hasonló problémát jelent. Ezenkívül ott van még az a kérdés is, hogy mivel tálaljuk a bagelt - mert legyünk őszinték, egyikünk sem eszik sima bagelt. "A feltétként használt krémsajtok, édesítőszerek, vajak és magas zsírtartalmú húsok is növelik a bagel kalóriasűrűségét, ami csak ront a helyzeten" - mondja Richards.

Cukros muffinok

Ha hajlamosak vagyunk édes ételeket választani, mint sósat, akkor könnyen a muffinokra eshet a választásunk. De valószínűleg sejtjük, hogy ez nem éppen a legegészségesebb alternatíva.

Ez azért van, mert a szénhidrát- és kalóriatúltengés mellett általában rendkívül magas a cukortartalmuk is, ami a túlzott fogyasztásuk esetén meghiúsíthatja fogyókúrás céljainkat.

Dr. Rayle arra figyelmeztet, hogy az olyan ételek, mint az édesített muffinok, amelyek finomított búza és cukor kombinációját tartalmazzák, "a bevitt kalóriák töredékét igénylik az emésztéshez, amit az ételek hőhatásának (TEF) nevezünk", ami negatívan befolyásolhatja az anyagcserét. Ráadásul a feldolgozott összetevők néhány órán belül ismét éhségérzetet okoznak a vércukorszint (glükóz) ingadozása miatt, amely akkor következik be, amikor a szervezet feldolgozza a szénhidrátot és a cukrot. Röviden, a cukorfogyasztás még több cukor utáni sóvárgáshoz vezet, és jól tudjuk, hogy ez nem tesz jót a fogyásnak.

De nem csak a rövid távú sóvárgás és a túlevés az, ami miatt az ilyen ételek problémát jelentenek. "Idővel a magas szénhidráttartalmú étrend elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet, mivel a szervezetünk már nem reagál az inzulinra, amelyet a szervezet azért termel, hogy stabilan tartsa a vércukorszintet az ilyen ételek fogyasztása után" - mondja.

Emiatt a legjobb, ha inkább a házi készítésű, magas rosttartalmú muffinoknál maradunk.

Ne feledjük, a mértékletesség mindig kulcsfontosságú, ami azt jelenti, hogy ha egyszer-egyszer tényleg egy finom, édes áfonyás muffinra vagy egy szalonnás-tojásos-sajtos szendvicsre vágyunk, nyugodtan kényeztessük magunkat velük. Ha azonban egy egészséges reggeliről van szó, amit rendszeresen fogyasztunk, akkor ez a két opció kihagyható, különösen, ha fogyni szeretnénk. Ehelyett válasszunk inkább olyan teljes értékű élelmiszerekből készült ételeket, amelyek sok rostot és fehérjét tartalmaznak.

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.