0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ha lapos hasra vágyunk, ezeket a reggeli ételeket kell száműznünk…

Sokszor mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Akár igaz ez a mondás, akár nem, tagadhatatlan, hogy a nap indítása mindenképpen fontos az egészség szempontjából - különösen, ha arról van szó, hogy milyen ételeket juttatunk a szervezetünkbe.

A reggeli eldöntheti, hogy hogyan érezzük magunkat a nap folyamán, és idővel azt is, hogy hogyan érezzük magunkat rendszeresen. Ha nem megfelelő ételekkel kezdjük a napunkat, az káros lehet az általános egészségünkre, ráadásul bizonyos opciókat különösen kerülnünk kell, ha fogyni szeretnénk. Lisa Richards egészségügyi szakértő két népszerű élelmiszer elhagyását javasolja: a bagelt és a muffinokat.

Bagel

Bár a bagel sokunk számára klasszikus reggeli alapanyagnak számít, de sajnos az egyik legrosszabb választás, ha fogyásról van szó – és ez nagyrészt a szénhidrátok és kalóriák miatt van, nem is beszélve a hizlaló összetevőkről, amelyeket hozzáadunk.

„A bagel az egyik legrosszabb pékáru, amit vásárolhatunk a kalóriasűrűségük és a melléjük fogyasztott feltétek miatt” – figyelmeztet Richards.

A bagel még a hozzáadott feltétek nélkül is közel 1200 kalóriát tartalmaz – mutat rá a szakértő. Gondoljunk csak bele: valószínűleg már tudjuk, hogy a fehér kenyér egy kerülendő élelmiszer, ha odafigyelünk a súlyunkra, és a bagel is hasonló problémát jelent. Ezenkívül ott van még az a kérdés is, hogy mivel tálaljuk a bagelt – mert legyünk őszinték, egyikünk sem eszik sima bagelt. „A feltétként használt krémsajtok, édesítőszerek, vajak és magas zsírtartalmú húsok is növelik a bagel kalóriasűrűségét, ami csak ront a helyzeten” – mondja Richards.

Cukros muffinok

Ha hajlamosak vagyunk édes ételeket választani, mint sósat, akkor könnyen a muffinokra eshet a választásunk. De valószínűleg sejtjük, hogy ez nem éppen a legegészségesebb alternatíva.

Ez azért van, mert a szénhidrát- és kalóriatúltengés mellett általában rendkívül magas a cukortartalmuk is, ami a túlzott fogyasztásuk esetén meghiúsíthatja fogyókúrás céljainkat.

Dr. Rayle arra figyelmeztet, hogy az olyan ételek, mint az édesített muffinok, amelyek finomított búza és cukor kombinációját tartalmazzák, „a bevitt kalóriák töredékét igénylik az emésztéshez, amit az ételek hőhatásának (TEF) nevezünk”, ami negatívan befolyásolhatja az anyagcserét. Ráadásul a feldolgozott összetevők néhány órán belül ismét éhségérzetet okoznak a vércukorszint (glükóz) ingadozása miatt, amely akkor következik be, amikor a szervezet feldolgozza a szénhidrátot és a cukrot. Röviden, a cukorfogyasztás még több cukor utáni sóvárgáshoz vezet, és jól tudjuk, hogy ez nem tesz jót a fogyásnak.

De nem csak a rövid távú sóvárgás és a túlevés az, ami miatt az ilyen ételek problémát jelentenek. „Idővel a magas szénhidráttartalmú étrend elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet, mivel a szervezetünk már nem reagál az inzulinra, amelyet a szervezet azért termel, hogy stabilan tartsa a vércukorszintet az ilyen ételek fogyasztása után” – mondja.

Emiatt a legjobb, ha inkább a házi készítésű, magas rosttartalmú muffinoknál maradunk.

Ne feledjük, a mértékletesség mindig kulcsfontosságú, ami azt jelenti, hogy ha egyszer-egyszer tényleg egy finom, édes áfonyás muffinra vagy egy szalonnás-tojásos-sajtos szendvicsre vágyunk, nyugodtan kényeztessük magunkat velük. Ha azonban egy egészséges reggeliről van szó, amit rendszeresen fogyasztunk, akkor ez a két opció kihagyható, különösen, ha fogyni szeretnénk. Ehelyett válasszunk inkább olyan teljes értékű élelmiszerekből készült ételeket, amelyek sok rostot és fehérjét tartalmaznak.

Forrás: shefinds.com