0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Tizenhét ország fiatal gazdái találkoztak Berlinben

A berlini Zöld Hét keretében tartott agrár-élelmezési világfórumon globális fiatalgazda-találkozót is szervezett a házigazda ország agrárminisztériuma. Tizenhét országból érkeztek fiatalok, hogy ugyanazokról a kérdésekről cseréljenek eszmét, mint az agrárminiszterek. Első ízben képviseltette magát hivatalosan a La Via Campesina.

A berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) első hétvégéjén rendezte meg az agrár-élelmezési világfórumot a házigazda ország, Németország szakminisztériuma. A Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) néven meghirdetett többnapos szakpolitikai konferenciasorozatot sokan annak csúcsrendezvényével, az utolsó napra időzített agrárminiszter-találkozóval azonosítják, és tényleg annak volt idén is a legnagyobb sajtóvisszhangja, ellenben egy sor más jelentős program is zajlott a három plusz egy nap alatt. „Plusz egy” alatt itt a szerdai nap értendő, amelynek egyetlen – igaz, egész napos – eseménye a fiatal gazdálkodók világtalálkozója volt a német szövetségi agrárminisztérium szervezésében.

A fiatalgazda-fórum résztvevői elsősorban azt a kérdést járták körül, hogy mit jelent a multiválság a gazda-utánpótlás szemszögéből.

„Nagyon lényeges, hogy meghalljuk a fiatalság hangját, hiszen minden ma hozott döntést, minden ma bevezetett intézkedést lényegében ők fognak megvalósítani. Ők a mozgatórugói az élelmezési rendszereink világszintű átalakításának”

– fogalmazott dr. Ophelia Nick, a német szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) parlamenti államtitkára a tanácskozást megnyitó beszédében.

A fórumon a következő tizenhét ország képviseletében vett részt egy vagy két fiatal gazdálkodó: Brazília, Costa Rica, Dél-Afrika, Dominikai Köztársaság, Georgia, Indonézia, Japán, Kenya, Németország, Nepál, Norvégia, Olaszország, Uganda, Új-Zéland, Ukrajna, USA, Zimbabwe.

Első ízben vettek részt a La Via Campesina, a kisgazdálkodókat, mezőgazdasági dolgozókat, halászokat, földbirtokkal nem rendelkezőket és őslakosokat összefogó nemzetközi szervezet képviselői is a találkozón.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu