Back to top

Tizenhét ország fiatal gazdái találkoztak Berlinben

A berlini Zöld Hét keretében tartott agrár-élelmezési világfórumon globális fiatalgazda-találkozót is szervezett a házigazda ország agrárminisztériuma. Tizenhét országból érkeztek fiatalok, hogy ugyanazokról a kérdésekről cseréljenek eszmét, mint az agrárminiszterek. Első ízben képviseltette magát hivatalosan a La Via Campesina.

Fotó: Messe Berlin
A berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) első hétvégéjén rendezte meg az agrár-élelmezési világfórumot a házigazda ország, Németország szakminisztériuma. A Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) néven meghirdetett többnapos szakpolitikai konferenciasorozatot sokan annak csúcsrendezvényével, az utolsó napra időzített agrárminiszter-találkozóval azonosítják, és tényleg annak volt idén is a legnagyobb sajtóvisszhangja, ellenben egy sor más jelentős program is zajlott a három plusz egy nap alatt. „Plusz egy” alatt itt a szerdai nap értendő, amelynek egyetlen – igaz, egész napos – eseménye a fiatal gazdálkodók világtalálkozója volt a német szövetségi agrárminisztérium szervezésében.

A fiatalgazda-fórum résztvevői elsősorban azt a kérdést járták körül, hogy mit jelent a multiválság a gazda-utánpótlás szemszögéből.

„Nagyon lényeges, hogy meghalljuk a fiatalság hangját, hiszen minden ma hozott döntést, minden ma bevezetett intézkedést lényegében ők fognak megvalósítani. Ők a mozgatórugói az élelmezési rendszereink világszintű átalakításának”

– fogalmazott dr. Ophelia Nick, a német szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) parlamenti államtitkára a tanácskozást megnyitó beszédében.

Fotó: Messe Berlin

A fórumon a következő tizenhét ország képviseletében vett részt egy vagy két fiatal gazdálkodó: Brazília, Costa Rica, Dél-Afrika, Dominikai Köztársaság, Georgia, Indonézia, Japán, Kenya, Németország, Nepál, Norvégia, Olaszország, Uganda, Új-Zéland, Ukrajna, USA, Zimbabwe.

Első ízben vettek részt a La Via Campesina, a kisgazdálkodókat, mezőgazdasági dolgozókat, halászokat, földbirtokkal nem rendelkezőket és őslakosokat összefogó nemzetközi szervezet képviselői is a találkozón.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

A legnépszerűbb egyetemek között a MATE a keresztféléves felvételin

A keresztféléves felvételi eljárásban 251 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képzéseire. A legnépszerűbb szak a növényorvosi mesterképzés volt, amelyen Gödöllőn, Budapesten és Keszthelyen összesen 52 fő kezdheti meg tanulmányait februártól.

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.