Back to top

Útvonalat jelöltek ki a méhek számára

Az EU végrehajtó szerve útvonalakat határozott meg a méhek és más beporzók számára, hogy zavartalanul röpülhessenek Európa-szerte élelem és menedék után kutatva. A döntéshozók szerint erre van szükség, hogy megmentsék a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól.

Jelenleg minden tizedék méh- és pillangófajt, valamint minden harmadik zengőlégyfélét a kihalás veszélye fenyegeti - írja a Napi.hu a Reuters cikkére hivatkozva.

Az Európai Unió által bemutatott hétéves terv a rovarok alapos megfigyelésére is iránymutatást ad a 27 tagállamban, hogy megállítsa a növények és a vadvirágok többségéhez nélkülözhetetlen beporzók populációjának csökkenését.

A beporzó rovarokat többek között a földművelési szokások változásai, a növényvédő szerekkel folytatott intenzív mezőgazdaság, a környezetszennyezés, az invazív idegen fajok jelenléte, a kórokozók és az éghajlatváltozás fenyegeti.

Fotó: pixabay.com

Az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak előbb jóvá kell hagynia a tervet, majd az uniós tagokon a sor, hogy meghatározzák a beporzók visszaszorítását célzó intézkedéseket 2030-ig, ami az unió természetvédelmi törvénye alapján jogi követelmény lesz.

Korlátozzák a növényvédő szerek használatát

A Bizottság a peszticidek (növényvédő szerek) használatának mérséklését és a beporzók élőhelyeinek javítását is javasolta a mezőgazdasági és városi területeken, a testület pedig figyelemmel fogja kísérni a káros peszticidekre kiadott sürgősségi engedélyeket, és meg fogja tiltani a használatot ott, ahol az nem engedélyezett.

Franciaország például elvetette azt a tervét, hogy a cukorrépa-termelők számára engedélyezze egy olyan növényvédő szer használatát, amelyet a méhekre jelentett kockázatok miatt betiltottak, miután az Európai Unió bírósága elutasította ellenezte a tiltás feloldását.

A terv egy 2018-as kezdeményezés felülvizsgálata, amely a beporzók hanyatlásával kapcsolatos ismeretek és a közvélemény figyelmének felkeltésére irányult. Az EU három, a méhekre nagy kockázatot jelentő neonikotinoid növényvédő szer használatát is korlátozta. 

Egy felülvizsgálat azonban megállapította, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek a beporzók visszaszorulásának megfordításához, ezért terveznek további intézkedéseket bevezetni.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

A méhész is vállalkozó 7. - Vállalkozásvezetés gyorsan változó környezetben

Jelenleg egy elég komolynak tűnő gazdasági válság elején járunk. Aki kicsit is ért a gazdaság ciklikusságához, az tudja, hogy ez nem egy váratlan dolog.

Az állattenyésztés -halmozottan hátrányos- helyzetképe

A fenti címen tartotta előadását Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója, amiben az ágazat helyzetét értékelte. Véleménye szerint, egy nehéz év után, egy még nehezebb év jön az állattenyésztők számára.

Növényorvos a közterületen - a rügypattanással ébrednek a kártevők is

A rügypattanással, tehát a táplálék megjelenésével párhuzamosan ébrednek fel téli álmukból a kéregrepedésekben, az ágvillákon a rovarok és az atkák. Néhány faj a rügypikkelyek alatt telel át, most szabaddá válik az út előttük, kijöhetnek a téli búvóhelyükről. Ekkor csíphetjük el a lemosópermetezéssel a rügypikkelyek alól kibújókat és a kéregrepedésekből a zöld levélkék felé vándorló éhes kártevőket is.

A spanyolok szigorítottak az állatjóléti törvényükön

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük - egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

Jó úton jár a UPL

Gyors ütemben fejlődik a UPL, egymásra épülő öt ágazatával a nyitott mezőgazdaságot szolgálja. A biostimulátorok terén vezető cég kereskedői tanácskozásán a fenntarthatóság volt a fő téma.

Nincs élet beporzók nélkül

Ahhoz, hogy az erdők-mezők és kertünk növényeinek virágaiban gyönyörködhessünk, terméseiket, magjaikat, leveleit, felhasználhassuk, elengedhetetlen a beporzók „munkája”. Ezek a többségében rovarok virágról virágra szállva segítenek a virágpor átvitelében, a megtermékenyítésben. Nélkülük nincs vegetáció, sem oxigén, így élet sem. Ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Napjaink 7 legnagyobb takarmányozási trendje

A kiegészítő takarmányok vagy előkeverékek elsősorban nem az állatok energiával és fő tápanyagokkal való ellátására összpontosítanak, hanem speciális összetevők beépítésével támogatják őket. A takarmányiparban a legidőszerűbb témák a funkcionális takarmányok, az alternatív fehérjék, az abraktakarmány és a takarmány-adalékanyagok.

Méhek hatékony és olcsó nyomon követése

A háziméhek illetve a vadméhek követése különböző radarrendszerekkel, chipekkel bonyolult és igencsak megemelheti egy-egy kutatási projekt költségvetését. Egy ötletes új fejlesztés azonban kedvezményes lehetőséget biztosít és a kisebb méhfajok megfigyelését is elősegíti.