Back to top

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

Fotó: Török Gergely/MMG

A kerekasztal beszélgetést Dr. Pénzes Éva, a Magyar Talajvédelmi Szövetség ügyvezetője moderálta és Dr. Bíró Borbála, az MTA doktora, Dr. Berényi Üveges Judit, projektvezető kutató (ÖMKI), Madarász István, osztályvezető (Agrárminisztérium) és Pólya Márton, vizsgálatvezető (BVKH Agrárügyi Főosztály) vett részt rajta.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a talaj és a talajélet a kulcsa a jövő mezőgazdaságának, melynek fenntartása és fejlesztése nagyon fontos. A jogalkotók pont ezért dolgozták ki az új Közös Agrárpolitika (KAP) mezőgazdasági támogatási rendszerében ennek ösztönző támogatási rendszerét.

Mint elhangzott az Agrár Ökológiai Program (AÖP) keretében belül nyújtott támogatás 2023-tól minden évben önkéntes vállaláson alapuló, ösztönző támogatási forma (a támogatások 15%-a), amely 5 éven keresztül (egyéves kötelezettségvállalással) biztosított.

Nincs átfedés az AKG-val! Az AÖP esetében más a forrás, évente kell beadni, és a vállalásokat egy évre kell megtenni.

Az AÖP a gazdálkodó önkéntes vállalásán alapul, a gazdálkodóknak kell eldönteni, hogy a gazdasága egészét bevonja-e a támogatásba vagy sem. Amennyiben igen, úgy a gazdaságban lévő összes szántóra, gyepre és ültetvényre választani kell külön-külön a 2-2 pont értékű előírást. Olyanra nincs lehetőség, hogy csak a szántóföldekkel vesz részt valaki az Agrár Ökológiai Programban, de a többi területével nem. Természetesen a gazdaságon belüli területméretek, illetve eltérő jellegek miatt vannak bizonyos kivételek a következők szerint:

Az ökológiai rendszerben lévő egységek nem élveznek mentességet, tehát pl. az öko- és a konvencionális szántó egy egységet képez az AÖP-ben, s a vállalást az egészen kell teljesíteni.

Fotó: Török Gergely/MMG
Természetesen ez az elv érvényesül a gyepek és ültetvények esetében is. A 2023. évi egységes kérelemben külön kell majd nyilatkozni arról, hogy az adott évben részt kíván-e venni a termelő az AÖP-ben.

A választható gyakorlatok tételes listáját ide kattintva tekintheti meg.

A támogatás hektáronkénti összege minden évben attól függ, hogy hány hektár jogos igénylést állapít meg a kifizető ügynökség, azaz a Magyar Államkincstár. Amennyiben 2,5 millió hektár termőterület venne majd részt a programban, az hektáronként 80,85 eurót jelentene. A 80,85 euró/hektár egy hányados - méghozzá a 202,125 millió eurós éves AÖP-keretösszeg, valamint a 2,5 millió hektár hányadosa (a hányados értéke tehát fordított arányban változik a részt vevő hektárok számával, de nem csökkenhet 60,64 euró/ha alá és nem emelkedhet 121,28 euró/ha fölé).

A kerekasztal beszélgetésen a résztvevők kiemelték, hogy az anyagi ösztönzők mellett számos kísérlet bizonyítja, hogy a mikrobiológiai készítményekkel és a talaj- és növénykondicionálókkal valóban segítjük a talajok minőségét.

A résztvevők reményüket fejezték ki, hogy az új program eredményeként hazánk talajainak minősége, az elkövetkezendő öt évben nem csak, hogy nem fognak romlani, hanem jelentős javulás is tapasztalható lesz. Mindezek eredményeként pedig a termésátlagok is pozitívan fognak alakulni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).

Öt és félmilliárd forint érkezik az anyajuhtartóknak

Megkezdődött a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatások kifizetése. Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatást több mint 7 ezer juhtartó számára, 5,5 milliárd forint értékben fizetik ki – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

A permetszer hatékony kijuttatása pénzben mérhető

A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, neki is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok, és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik.

Magyarország kimaradt az EU mezőgazdasági mentőprogramjából

Az Európai Unió, Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának (AGRIFISH) március 20-i ülésén Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos közölte az EU mezőgazdasági minisztereivel a Bizottság azon döntését, hogy a mezőgazdasági tartalékot, 53 millió eurós (21,2 milliárd Ft) közép- és kelet európai segélyprogramra fordítja.

Megkezdődik a Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó támogatás kifizetése

A hónap végéig mintegy 12,5 milliárd forint értékű támogatást vehetnek fel az agrárvállalkozók a „VP4-12.1.1-16 „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” megnevezésű pályázati felhívás kapcsán - jelentette be Feldman Zsolt.

A beporzók megóvása közös kötelességünk

Közös faültetéssel hívta fel a figyelmet a beporzók védelmére és a biológiai sokféleség megóvására Nagy István agrárminiszter és Marjan Cencen, Szlovénia nagykövete.

Viharkárra fizették ki a legtöbbet

A kertészetek kárbiztosítására szakosodott Gartenbau-Versicherung biztosítótársaság második éve egyértelműen átlag feletti káresetet regisztrált, és több mint 50 millió eurót fizetett ki tagjainak.

Érdemes alaposan tájékozódni, nem szabad megszokásból támogatást igényelni

Jó hír, hogy a támogatások gerincét adó jogcímek és az igénylés módja nem lesz teljesen ismeretlen a termelőknek, ugyanakkor a szabályokban sok a változás. A támogatási rendszer az eddiginél célzottabban segíti majd a kis- és közepes gazdaságokat, valamint jobban ösztönzi a generációváltást, illetve a környezet- és klímavédelem szempontjából előnyös gazdálkodói gyakorlatok alkalmazását.

Fókuszban a talajélet

Az Alföldi Faiskolások Egyesülete két év kényszerű kihagyás után február végén ismét megtartotta szokásos téli tanácskozását. Az egyesület elnöke 2020-at a változások, 2023-at a kérdőjelek évének nevezte. A tömérdek kérdés közül a tisztázhatókra az előadók igyekeztek válaszolni.