Back to top

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a britek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

A tanulmány áttekinti az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) igazgatótanácsában és bizottságában az összeférhetetlenségről szóló nyilatkozatokat az FSA létrehozása óta, és négy ajánlást tesz arra vonatkozóan, hogyan lehetne ezt a gyakorlatot visszafordítani.

A tanulmány szerint ezek az összeférhetetlenségek miatt az Egyesült Királyság élelmiszeripari kormányzása sebezhetővé vált az "ügynökségi foglyul ejtéssel" szemben,

 az elmélet szerint a szabályozó ügynökségeket az általuk szabályozott érdekek uralhatják, nem pedig a közérdek.

Emellett a kutatás rávilágít arra is, hogy a géntechnológiával módosított növények biztonságosságáról és elfogadhatóságáról tanácsokat adó bizottság hét tagból áll, akik közül csak egy tag nyilatkozik úgy, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség. Továbbá a másik hat bizottsági tag 16 különböző ipari vállalattal kapcsolatban jelentett be összeférhetetlenséget.

Ezekre a megállapításokra válaszul a szerzők négy ajánlást fogalmaznak meg, amelyek szerintük helyreállíthatják a szabályozási folyamatba vetett bizalmat, különös tekintettel az 1980-as és 1990-es évek különböző élelmiszerbiztonsági válságaira.

Fotó: pixabay.com

A bizonyítékok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság élelmiszer-politikai döntéshozatalában nem szabadna többé olyan személynek részt vennie, akinek kereskedelmi összeférhetetlensége van.

Tanulmányuk megállapítja, hogy az élelmiszerbiztonsági kutatások állami finanszírozását kellően meg kell növelni ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó szakértők ne függjenek a kereskedelmi szponzorációtól. Valamint, hogy a kormánynak olyan kutatások megrendelésére kellene összpontosítania, amelyek hatékonyan hozzájárulhatnak az élelmiszer-biztonság és az élelmiszerekkel kapcsolatos közegészségügy javításához az Egyesült Királyságban.

Végezetül megállapítják, hogy a parlamenti képviselőknek ellenőrizniük kellene a brit kormány élelmiszer-politikai döntéshozatalát, hogy biztosítsák e 3 ajánlás végrehajtását.

Tim Lang professzor, a City, University of London munkatársa elmondta: "A közbizalom csak akkor garantálható, ha a kereskedelem láthatóan nem érintett. Maguknak a tudósoknak is fel kell tenniük maguknak az etikai kérdéseket, hogy helyes-e kereskedelmi kutatásokat végezni, ha az aláássa a kollektív bizalmat".

Millstone professzor, a Sussexi Egyetem élelmiszer-kémiai biztonság politikai szakértője elmondta: "Kutatásunk azt vizsgálja, hogy mely személyek játszanak befolyásos szerepet az Egyesült Királyság élelmiszer-politikai döntéshozatalában, különösen a Defra és az FSA-nál. Kutatásunk rávilágít arra, hogy közülük sokan összeférhetetlenségben állnak, és befolyásuk alááshatja mind a Defra, mind az FSA, mind pedig az Egyesült Királyság élelmiszerbiztonsági politikájának megbízhatóságát, ami, ha nem foglalkoznak vele, veszélyeztetheti a lakosság egészségét.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője Budapesten, a cég sajtótájékoztatóján.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

Sóhelyettesítők használatát engedélyeznék az USA-ban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) múlt héten jelentette be, hogy olyan szabályozásra tett javaslatot, amely lehetővé teszi a sóhelyettesítők használatát olyan mindennapi élelmiszerekben, mint a sajt, fagyasztott borsó, vagy tonhal konverzv.

Az importált mézeknek majdnem a fele hamis az Európai Közös Kutatóközpont vizsgálata szerint

A vizsgálatban 15 uniós országon kívül (Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Dánia, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Svédország) Svájc és Norvégia is részt vett. A 320 mintából, melyet az adott országok kompetens hatóságai vettek, 147 azaz a minták 46%-a nem felelt meg az uniós előírásnak (2001/110/EC).

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI-vel.

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.

Japánban új orchideafajt fedeztek fel

Új orchideafaj került elő Japánban, ami nagyon hasonlít a korábban már ismert Spiranthes australishoz. A frissen felfedezett faj, a Spiranthes hachijoensis régóta elterjedt lehetett a felkelő nap országában. A felfedezés egy helyi botanikusnak köszönhető, aki egy parkban lévő orchidea különleges színére lett figyelmes.

A méhészet művészete - Űrméhek?

Amikor megkérdeztem az egyik barátomtól, hogy „Mit gondolsz, jártak-e már méhek a világűrben?” – először csak nevetett kérdésemen, aztán amikor látta, hogy sejtelmesen mosolygok, gyanút fogott, és visszakérdezett: „Tibikém, csak nem azt akarod mondani, hogy vannak ‘űrméhek’?”

A környezeti hangok feldolgozása nagyon hasonló a kutyáéval

Az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai szerint az ember és a kutya hasonlít egymásra, már ami a hanginformációk idegrendszeri feldolgozását illeti. Hogy mit is jelent ez pontosan: