Back to top

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a britek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

A tanulmány áttekinti az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) igazgatótanácsában és bizottságában az összeférhetetlenségről szóló nyilatkozatokat az FSA létrehozása óta, és négy ajánlást tesz arra vonatkozóan, hogyan lehetne ezt a gyakorlatot visszafordítani.

A tanulmány szerint ezek az összeférhetetlenségek miatt az Egyesült Királyság élelmiszeripari kormányzása sebezhetővé vált az "ügynökségi foglyul ejtéssel" szemben,

 az elmélet szerint a szabályozó ügynökségeket az általuk szabályozott érdekek uralhatják, nem pedig a közérdek.

Emellett a kutatás rávilágít arra is, hogy a géntechnológiával módosított növények biztonságosságáról és elfogadhatóságáról tanácsokat adó bizottság hét tagból áll, akik közül csak egy tag nyilatkozik úgy, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség. Továbbá a másik hat bizottsági tag 16 különböző ipari vállalattal kapcsolatban jelentett be összeférhetetlenséget.

Ezekre a megállapításokra válaszul a szerzők négy ajánlást fogalmaznak meg, amelyek szerintük helyreállíthatják a szabályozási folyamatba vetett bizalmat, különös tekintettel az 1980-as és 1990-es évek különböző élelmiszerbiztonsági válságaira.

Fotó: pixabay.com

A bizonyítékok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság élelmiszer-politikai döntéshozatalában nem szabadna többé olyan személynek részt vennie, akinek kereskedelmi összeférhetetlensége van.

Tanulmányuk megállapítja, hogy az élelmiszerbiztonsági kutatások állami finanszírozását kellően meg kell növelni ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó szakértők ne függjenek a kereskedelmi szponzorációtól. Valamint, hogy a kormánynak olyan kutatások megrendelésére kellene összpontosítania, amelyek hatékonyan hozzájárulhatnak az élelmiszer-biztonság és az élelmiszerekkel kapcsolatos közegészségügy javításához az Egyesült Királyságban.

Végezetül megállapítják, hogy a parlamenti képviselőknek ellenőrizniük kellene a brit kormány élelmiszer-politikai döntéshozatalát, hogy biztosítsák e 3 ajánlás végrehajtását.

Tim Lang professzor, a City, University of London munkatársa elmondta: "A közbizalom csak akkor garantálható, ha a kereskedelem láthatóan nem érintett. Maguknak a tudósoknak is fel kell tenniük maguknak az etikai kérdéseket, hogy helyes-e kereskedelmi kutatásokat végezni, ha az aláássa a kollektív bizalmat".

Millstone professzor, a Sussexi Egyetem élelmiszer-kémiai biztonság politikai szakértője elmondta: "Kutatásunk azt vizsgálja, hogy mely személyek játszanak befolyásos szerepet az Egyesült Királyság élelmiszer-politikai döntéshozatalában, különösen a Defra és az FSA-nál. Kutatásunk rávilágít arra, hogy közülük sokan összeférhetetlenségben állnak, és befolyásuk alááshatja mind a Defra, mind az FSA, mind pedig az Egyesült Királyság élelmiszerbiztonsági politikájának megbízhatóságát, ami, ha nem foglalkoznak vele, veszélyeztetheti a lakosság egészségét.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.