Back to top

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a britek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

A tanulmány áttekinti az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) igazgatótanácsában és bizottságában az összeférhetetlenségről szóló nyilatkozatokat az FSA létrehozása óta, és négy ajánlást tesz arra vonatkozóan, hogyan lehetne ezt a gyakorlatot visszafordítani.

A tanulmány szerint ezek az összeférhetetlenségek miatt az Egyesült Királyság élelmiszeripari kormányzása sebezhetővé vált az "ügynökségi foglyul ejtéssel" szemben,

 az elmélet szerint a szabályozó ügynökségeket az általuk szabályozott érdekek uralhatják, nem pedig a közérdek.

Emellett a kutatás rávilágít arra is, hogy a géntechnológiával módosított növények biztonságosságáról és elfogadhatóságáról tanácsokat adó bizottság hét tagból áll, akik közül csak egy tag nyilatkozik úgy, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség. Továbbá a másik hat bizottsági tag 16 különböző ipari vállalattal kapcsolatban jelentett be összeférhetetlenséget.

Ezekre a megállapításokra válaszul a szerzők négy ajánlást fogalmaznak meg, amelyek szerintük helyreállíthatják a szabályozási folyamatba vetett bizalmat, különös tekintettel az 1980-as és 1990-es évek különböző élelmiszerbiztonsági válságaira.

Fotó: pixabay.com

A bizonyítékok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság élelmiszer-politikai döntéshozatalában nem szabadna többé olyan személynek részt vennie, akinek kereskedelmi összeférhetetlensége van.

Tanulmányuk megállapítja, hogy az élelmiszerbiztonsági kutatások állami finanszírozását kellően meg kell növelni ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó szakértők ne függjenek a kereskedelmi szponzorációtól. Valamint, hogy a kormánynak olyan kutatások megrendelésére kellene összpontosítania, amelyek hatékonyan hozzájárulhatnak az élelmiszer-biztonság és az élelmiszerekkel kapcsolatos közegészségügy javításához az Egyesült Királyságban.

Végezetül megállapítják, hogy a parlamenti képviselőknek ellenőrizniük kellene a brit kormány élelmiszer-politikai döntéshozatalát, hogy biztosítsák e 3 ajánlás végrehajtását.

Tim Lang professzor, a City, University of London munkatársa elmondta: "A közbizalom csak akkor garantálható, ha a kereskedelem láthatóan nem érintett. Maguknak a tudósoknak is fel kell tenniük maguknak az etikai kérdéseket, hogy helyes-e kereskedelmi kutatásokat végezni, ha az aláássa a kollektív bizalmat".

Millstone professzor, a Sussexi Egyetem élelmiszer-kémiai biztonság politikai szakértője elmondta: "Kutatásunk azt vizsgálja, hogy mely személyek játszanak befolyásos szerepet az Egyesült Királyság élelmiszer-politikai döntéshozatalában, különösen a Defra és az FSA-nál. Kutatásunk rávilágít arra, hogy közülük sokan összeférhetetlenségben állnak, és befolyásuk alááshatja mind a Defra, mind az FSA, mind pedig az Egyesült Királyság élelmiszerbiztonsági politikájának megbízhatóságát, ami, ha nem foglalkoznak vele, veszélyeztetheti a lakosság egészségét.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.