Back to top

Mit és miben termesszünk?

A Szenttamási Kft. híd szerepet tölt be a kertészek és a gyártók között, mivel nem csupán termesztéshez szükséges alapanyagokat és szaporítóanyagot forgalmaz, hanem támogatja azok tesztelését, nyomon követését, értékelését is.

Legfőbb külföldi partnere a világhírű nemesítő és szaporítóanyag-előállító vállalat, a Hilverda Florist, amelynek cserepes és vágott kultúráit jól ismerik a hazai kertészetek is. A vállalkozás tevékenységét, valamint a kínálatukban szereplő termékeket a Szimbiózis kertésztalálkozón is bemutatták.

Alacsony energiafelhasználással termeszthető fajokat mutatott be Szenttamási Jolán
Alacsony energiafelhasználással termeszthető fajokat mutatott be Szenttamási Jolán
A Szimbiózis kertésztalálkozó a növényházi dísznövénytermesztők közösségének egymásra találását ösztönözte, és rámutatott az együttműködésben, összefogásban rejlő előnyökre. Mindezt nagyon fontosnak véli a Szenttamási Kft. is, ezért is csatlakozott az eseményhez. A szinergia társadalmi szinten is működik, nem csupán a természetben, az együttműködő partnerek közösen sokkal többet tudnak tenni céljaikért, mint egyénenként, mondta a cég vezetője, Szenttamási Jolán. Az együttműködésből nagyobb teljesítmény, eredmény születik, amelyre az előadó szerint nagyobb szükség van, mint valaha.

Széles termékkínálat

A kínálatukból az alacsony energiafelhasználás mellett is termeszthető fajokat vette számba Szenttamási Jolán. A cserepes kultúrák közül ismertette a szegfű-, a hunyor-, a kasvirág- és a kerti gerberafajokat, míg a vágottak közül a gerbera, a szegfű, az inkaliliom, a sóvirág, az ördögszem, a hunyor, illetve a fátyolvirág fajtáit és sorozatait, melyek között szabadföldön termeszthetők is vannak.

Kiemelte a szakember a kertbe ültethető Summer Paradise inkaliliom-sorozatot (Alstroemeria).

Az Alstroemeria Summer Paradise sorozat a kertben májustól a fagyokig szünet nélkül virágzik
Az Alstroemeria Summer Paradise sorozat a kertben májustól a fagyokig szünet nélkül virágzik
A növények májustól a fagyokig folyamatosan virágzanak, magas növekedésük miatt sövény és határolófelület is kialakítható belőlük. Kis takarással is áttelelnek. Az évek múlásával egyre erőteljesebben bokrosodnak, a virágok egyetlen gyors rántással leválaszthatók a gyökértörzsről és a vázában tovább díszítenek. Értékesítésüket félkész állapotban, színes jeltáblával ellátva ajánlotta a kertészek figyelmébe. A Garvinea típusú kerti gerberáknak a kiváló időjárástűrésére hívta fel a figyelmet. Kora tavasztól a fagyokig folyamatosan, gazdagon nyílnak változatos színekben, virágaik hosszú élettartamúak. Az erős, robusztus növények ellenállnak kártevőkkel, betegségekkel szemben. Egyéb cserepes gerberakultúráik jól idő­zíthetők a hazai virágos alkalmakra.

Bemutatta a Van der Knaap tőzeg- gyártó vállalat kókuszalapú közegeit is. A gyárban kiterjedt tudományos kutatómunkát végeznek, folyamatos innovációval, saját tesztelőhelyekkel rendelkeznek. Magas minőségű termékeiket világszerte használják, a gyár a földkeverékeket a termesztőkkel egyeztetve állítja össze.

Kétféle alapanyaggal, baltikumi tőzeggel és kókusszal dolgoznak.

A kókuszrostot a finomabb, a kókuszdióhéjat a durvább, rostosabb közegek összeállításához használják. A kókuszrostot tartalmazó közegek levegősek, könnyen felveszik a vizet, jó vízelvezető kapacitással rendelkeznek.

Új lehetőség

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Bizottság zöld megállapodás (Green Deal) javaslatát, majd kidolgozták a szántóföldtől az asztalig és a biodiverzitás stratégiát is, amelyek egyebek mellett a növényvédőszer-használatból eredő kockázatok 50%-ra való csökkentését írják elő 2030-ra. Emellett az EU-ban a műtrágyagyárak nagy része az energiaválság hatására leállt, ami szintén arra ösztönzi a mezőgazdaságban érintett vállalkozásokat, hogy új módszereket, innovatív ötleteket keressenek a növényvédő szerek és a műtrágyák kiváltására. A Maxstim bio­stimulátort gyártó cég például a készítmény hatását vizsgálta a növények NPK-műtrágyaszükségletére vonatkozóan. A vizsgálathoz kis- és nagyparcellás kísérletekben, kontrollállomány mellett kétféle módon, levélen és gyökéren keresztül juttatták ki a készítményt. A vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a Maxstim kijuttatásakor minden esetben megtartotta genetikai teljesítőképességét a növény, még akkor is, ha radikálisan csökkentették az NPK-műtrágya mennyiségét. A Maxstim tehát azon lehetőségek egyike, amelynek segítségével természetes módon csökkenthető a kijuttatott kémiai szerek mennyisége.

A Forteco termesztőpaplanokat különböző típusú kókuszkeverékekből készítik, igény szerinti méretekre szabva. Kókusz héjából szitált alapanyagból préseléssel készítik a gerbera és más dísznövényfajok termesztéséhez, cserepes kultúrákhoz használható korongokat. A kókuszhéjból gyártott termesztőblokkok cserjékhez, fákhoz és cserepes faiskolai kultúrákhoz valók. A 30×30×13 cm-es blokkok súlya 3,5-4,5 kilogramm. Durva szerkezetű kókuszforgácsot és finomabb rostot tartalmaznak. A Forteco Profit termesztőpaplanok zúzott kókuszhéjat tartalmaznak. Vágottvirág-, és zöldségtermesztéshez ajánlják.

A termékeket használat előtt el kell látni tápanyaggal, amit a közeggyártó szakemberei tanácsadással segítenek.

Természetes biostimuláns

Szenttamási Jolán ismertette a cég által forgalmazott új készítmény, a Maxstim biostimulátor hatásmechanizmusát is. A 100%-ban növényi eredetű, sok komponensből, tudományos elvek alapján összeállított biostimuláns három szinten fejti ki jótékony hatását: a növény fejlődésén, stressztűrő képességén, valamint öngyógyító folyamataiban.

A Maxstimmel kezelt málnatövek gyökérzete intenzívebben fejlődött
A Maxstimmel kezelt málnatövek gyökérzete intenzívebben fejlődött
Fotó: Merényi Alexandra és Szenttamási Kft.

A készítmény hatásmechanizmusa a növényben genetikailag kódolt bioszintéziseken keresztül érvényesül, mégpedig úgy, hogy jelet ad az úgynevezett „mestergéneknek”, amelyek hatására a specifikus gének működésbe lépnek. A génekben kódolt tulajdonságok a kódban rögzített mértékben és minőségben fognak kifejeződni, ez pedig a kertészek számára a lehető legjobb eredményt hozza.

Ez a komplex, precízen összeállított, biológiailag aktív keverék szinergikus hatással lesz a növényben végbemenő biokémiai folyamatokra, illetve a géneken keresztül jelentős változásokat idéz elő a biokémiai folyamatokat irányító kulcsfontosságú mestergének szintjén.

A Maxstim segítségével nő a terméshozam, a növény ellenállóbb lesz, gazdaságosabbá válik a termesztés
A Maxstim segítségével nő a terméshozam, a növény ellenállóbb lesz, gazdaságosabbá válik a termesztés
A növény teljesítőképessége a készítmény hatására növekszik, ami megnyilvánul a hozamban, a külső megjelenésben, a beltartalmi értékekben, de akár az eltarthatóságban, a tenyészidő csökkenésében, vagy akár a forgási sebesség növekedésében is. Segítségével a növények könnyebben legyőzik a biotikus és abiotikus stressztényezőket, és a biostimuláns támogatja a növények regenerációs képességét is.

Az előadó felhívta a figyelmet azokra a szemmel látható és kézzel fogható változásokra, amelyek a növényen tapasztalhatók a készítmény hatására. A gyökérállomány növekedésével például javul a tápanyagfelvétel, az egészséges zöld lombozat megfelelő klorofillszintézisről árulkodik, ami nélkülözhetetlen az egészséges asszimilációhoz, energiatermeléshez és anyagcseréhez. A termés­eredmények javulásával gyorsabb lesz a megtérülés és összességében jövedelmezőbb a termelés.

Szenttamási Jolán azt is kiemelte, hogy a növények öngyógyítása egy genetikailag kódolt képesség valamennyi élőlényben.

A növények is előállítanak természetes úton stresszhormonokat, fitohormonokat, amennyiben valamilyen természetes vagy kémiai, biokémiai úton bekövetkező stresszhatás éri őket. A Maxstim gyakorlatilag alapozó funkcióval rendelkezik a fitoalexin- és szalicilsav-tartalmának köszönhetően. Ezek az anyagok az addig stressz által érintetlen növénybe jutva a növényt előre felkészítik a későbbi sokkhatásra, és amikor az bekövetkezik, azonnali, erőteljes védekező választ ad.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője Budapesten, a cég sajtótájékoztatóján.

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

Magyar biodiverz magkeverékek

A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

A permetszer hatékony kijuttatása pénzben mérhető

A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, neki is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok, és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

Két évtizede készülnek CLAAS erőgépek Le Mans-ban

Húsz évvel ezelőtt, 2003. február 23-án írta alá Helmut Claas a Renault Csoport részeként traktorgyártással foglalkozó Renault Agriculture többségi tulajdonrészének felvásárlását rögzítő szerződést. Azóta a CLAAS – teljes gépesítési rendszereket kínáló szolgáltatóként – fokozatosan erősítette pozícióját a nemzetközi piacokon, különös hangsúlyt fektetve a hatékonyságra és a termelékenységre, valamint a korszerű gyártási folyamatokra.

Az importált mézeknek majdnem a fele hamis az Európai Közös Kutatóközpont vizsgálata szerint

A vizsgálatban 15 uniós országon kívül (Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Dánia, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Svédország) Svájc és Norvégia is részt vett. A 320 mintából, melyet az adott országok kompetens hatóságai vettek, 147 azaz a minták 46%-a nem felelt meg az uniós előírásnak (2001/110/EC).

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI-vel.