0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 2.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Tény, hogy a kristálycukorral kapcsolatban ritkán lehet jó híreket hallani. Viszont ha igazságosak szeretnénk lenni vele, meg kell említeni, hogy van két terület, ahol kitűnően vizsgázik: az egyik a testápolás, a másik a sebkezelés.

Testápolás

Radírozásra mindkét szemcseméretet lehet használni, az arcra a finomabb ajánlott, a nagyobb szemcsés inkább testápolásra való.

A cukor serkenti a sejtnövekedést és segíti a bőr hidratálását.

A glikolsav természetes forrása, ami behatolva a bőrbe feloldja a sejteket összetartó „ragasztót”, serkenti a sejtek anyagcseréjét és frissebb bőrt eredményez. Szinte megszámlálhatatlan „ízesítéssel” elkészíthető.

Zabpelyhes süti testradír: 50 gramm zabpelyhet és 100 gramm cukrot kávédarálóban őröljünk finomra, adjunk hozzá 2 teáskanál fahéjport és közel 110 gramm kókuszolajat. Keverjünk mindent össze alaposan, és kanalazzuk egy tiszta, légmentesen záródó üvegcsébe. Fürdéskor súroljuk át vele a bőrünket, és ha van időnk, várjunk néhány percet a még szuperebb eredményért. Öblítsük le meleg vízzel, majd finoman itassuk fel a nedvességet a bőrről.

Porcukros arcradír: egy teáskanálnyi porcukrot keverjünk el néhány csepp kókuszolajjal. Körkörös mozdulatokkal finoman dörzsöljük vele át az arcot, majd öblítsük le és hidratáljunk a megszokott módon.

A réges régi praktika kissé megfiatalítva, finomítva manapság is használható. A cukorból készített ragacsos masszával ugyanis kíméletesen eltávolíthatjuk a nemkívánatos szőrszálakat.

Cukorgyanta: egy rozsdamentes főzőedényben keverjünk össze 400 gramm kristálycukrot, 60 gramm vizet és 60 gramm citromlevet. Forraljuk fel közepes lángon, gyakran megkeverve, amíg sárgás színű lesz (kb. 15 perc). Hideg felületre cseppentve ellenőrizhetjük az állagát: nyúlós, zselészerű legyen. Tegyük tiszta üvegcsékbe. Mindenképpen legyünk óvatosak, mert nagyon forró, és égési sérüléseket okozhat. Csak azután kezdjünk bele a munkálkodásba, miután megfelelő hőmérsékletűre hűlt. Használhatjuk önmagában, akkor a szőrnövekedéssel ellentétesen kell felkenni, majd azzal megegyezően lehúzni, vagy ha gyantázó csíkkal szeretnénk dolgozni, akkor szőrnövekedéssel megegyezően kell felkenni és fordítva lehúzni.

Sebgyógyítás

Az idők folyamán jelentős érdemeket szerzett magának a cukor a humán- és az állatgyógyászatban is.

A sterilnek számító kristálycukor alkalmazásával bámulatos eredmények érhetők el a szennyezett, fertőzött baleseti sérülések kezelésében illetve a műtéti sebek gyógyulásának elősegítésében. Antibiotikus, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatású.

Csökkenti a gyulladást és az ödémát. Gyorsítja a sebgyógyulást, segíti a sebfelület mielőbbi lezárását.

Kisebb sérülések esetén esetleg a kristálycukorból frissen őrölt porcukor is felhasználható, viszont a gyári porcukor nem alkalmas erre a célra.

Alkalmazása: a seb gondos kitisztítása után az üreget töltsük fel bőségesen cukorral, kb. 1 cm vastagságban fedje a cukor a területet, majd helyezzünk rá steril gézlapot vastagabb rétegben. Tekercseljük be a testrészt, rögzítsük a gézt. Esetenként szükséges lehet befóliázni. A kötéscsere eleinte naponta kétszer esedékes, később már egyszer is elegendő. A cukrozás befejezhető miután a seb feltöltődött és kialakult az egészséges felületi sarjszövet.

Aki látott már cukorréteg alatt regenerálódott sebet, meg van győződve arról, hogy ez egy valóságos csodaszer.

És mellesleg hihetetlenül költséghatékony is a szupermodern, méregdrága anyagok mellett.

A cukornak tehát vannak jó tulajdonságai is. Ez a lista ugyan elég rövid, mégis a szolgálata a maga nemében kiemelkedő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu