Ha megpróbálunk gyulladáscsökkentő étrendet tartani, nem csak az elfogyasztott ételekre kell odafigyelnünk, hanem azt is fontos számításba vennünk, hogy milyen folyadékokat viszünk be a szervezetünkbe.
Csontleves
A csontleves egy régóta közkedvelt étel, amely csontok, zöldségek és fűszerek lassú főzéséből származik. Ennek a folyadéknak az előnyei a csontokból kiszivárgó tápanyagokból, vitaminokból és ásványi anyagokból származnak, amelyek a húslevesbe kerülnek. Mind a házilag készített, mind a boltban vásárolt csontleves tartalmaz némi kollagént (egyfajta fehérjét) és elektrolitokat (amelyek segítenek a hidratáltság megőrzésében).
Adjunk még több tápanyagot ehhez a leveshez olyan fűszerek segítségével, mint a gyömbér, a kurkuma, a kakukkfű, a só és a bors.
Zabital
„A zabfogyasztásnak bizonyított gyulladáscsökkentő hatásai vannak, ezért ajánlom a zabitalt azoknak, akik tejmentes tejalternatívát keresnek” – mondja Amy Gorin, dietetikus.
A Foods című szaklapban 2021 novemberében megjelent áttekintés szerint egy kutatás megállapította, hogy a béta-glükán nevű oldható rosttípus, amelyet a zabitalban találunk, összefüggésbe hozható a gyulladás és a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a bőrbetegségek kockázatával.
Kávé
A kávéfogyasztást erőteljes gyulladáscsökkentő hatással hozták összefüggésbe a Critical Review of Food Science and Nutrition című folyóiratban 2017 novemberében megjelent áttekintés szerint.
Zöld tea
Nagyon sokféle tea létezik, és mindegyiknek megvannak a maga előnyei. A zöld tea különleges vegyületekkel rendelkezik, ha a gyulladásról van szó. „Az egyik egyszerű módja a gyulladás elleni küzdelemnek és az egészségünk fokozásának ebben az időszakban a zöld tea fogyasztása” – mondja Dr. Agarwal. „Ez az ital már régóta ismert arról, hogy a benne lévő polifenoloknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással van a szervezetre.”
„Ha nem rajongunk a teákért, érdemes kipróbálni a matchát, ami finomra őrölt zöld tealevelekből áll. Az egyetlen figyelmeztetésem, hogy a zöld tea koffeint tartalmaz, ezért kerüljük a lefekvéshez közeli fogyasztását” – mondja Dr. Agarwal.
„A zöld tea segíthet a gyulladások megfékezésében azáltal, hogy a bélrendszeren keresztül hat, ugyanis a kutatások szerint javíthatja a bélmikrobiom egészségét ” – mondja Amanda Sauceda, dietetikus. A Molecules című szaklapban 2021 júliusában megjelent kutatás szerint a zöld tea csökkenti a gyulladáskeltő anyagok termelését a bélben, és befolyásolja a gyulladásos betegségekben és rákban szenvedő emberek gyulladásos állapotát.
Gyömbér tea
„A gyömbértea egy meleg, koffeinmentes ital, amely hathat a gyulladás ellen” – mondja Kayley Myers, dietetikus.
Valamint egy 2016 szeptemberében megjelent tanulmány szerint a térdízületi gyulladásban szenvedő embereknél, akik gyömbér-kiegészítőt szedtek, alacsonyabbak voltak a gyulladásos markerek, mint azoknál, akik placebót szedtek.
Aszaltszilvalé
A szilvalé aszalt szilvából készül, amelyet rehidratáltak. A szilvalében lévő polifenolok segíthetnek a gyulladás elleni védelemben, különösen az öregedéssel összefüggő egészségügyi állapotok esetében. „Szívesen ajánlom az aszalt szilvalevet, mert tele van antioxidánsokkal, ráadásul a fogyasztása jótékonyan hat a gyulladásos markerekre” – mondja Gorin.
Víz
„Bár sok izgalmas ital és elixír áll rendelkezésünkre, ne hagyjuk figyelmen kívül a víz fontosságát! A megfelelő hidratáltság hihetetlenül fontos, többek között a gyulladások elleni küzdelem miatt” – mondja Holly Larson, dietetikus.
A vízre azért van szükségünk, hogy a szervezetünkből ki tudjuk üríteni a salakanyagokat és a méreganyagokat, és ha dehidratáltak vagyunk, az gyulladáshoz, illetve az olyan gyulladásos állapotok súlyosbodásához vezethet, mint az ízületi gyulladás.
Arany tej
Ha hallottunk már az aranytejről, annak megvan az oka. „Kedvenc gyulladáscsökkentő italom a kurkumás „aranytej” latte, amelyet úgy készíthetünk el, hogy a kurkumát és a gyömbért mandula- vagy kókuszitallal főzzük” – mondja Dr. Trent Orfanos.
Egy 2021 novemberében megjelent tanulmány szerint különösen az olyan gyulladásos állapotok tüneteit javítja, mint az osteoarthritis, a gyulladásos bélbetegség (IBD) és a pikkelysömör.
Egyéb módok a gyulladás csökkentésére
Az, hogy mit iszunk, csak egy terület, amelyen javíthatunk a szervezetünkben lévő gyulladás csökkentésén. Az olyan életmódbeli változások, mint az étrend, a testmozgás és az alvás együttesen hozzájárulnak a szervezet egészségének megőrzéséhez és a gyulladás szintjének csökkentéséhez.
Fontos a megfelelő alvás, ugyanis egy 2020-ben megjelent tanulmány szerint a jó minőségű alvás segít megőrizni immunrendszerünk egészségét és csökkenti a krónikus gyulladást.
Tornázzunk rendszeresen, hogy alacsonyan tartsuk a szervezetünkben lévő gyulladásos szinteket. Egyes mozgásformák jobban csökkentik a gyulladást a szervezetben, mint mások.
További cikkeink a témában:
A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben
Egy fűszer számtalan gyógyhatása: csökkentheti a gyulladást és javíthatja a vércukorszintet