Back to top

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Már az Agrárminisztérium által 1895-ben kiadott Gyümölcsészet című folyóiratban megjelent, hogy méhlegelőnek ültessük a Caryopteris mastacanthust, magyarul kékszakállt. Véletlenül találkoztam ezzel növénnyel az egyik dísznövénykertészetben, azonnal vásároltam is egy tövet. Valóban mutatós növényke, de nem igazán vonzotta a nappali megporzókat. Azért kezdem írásomat ezzel a példával, mert azóta számtalan növény ajánlottak már méhlegelőnek, de vajmi kevés vált be ebben a szerepben. Hiszen van, amelyik özönszerűen terjedt, kimondták rá az ítéletet, tűzzel, vassal, vencsellővel kötelező irtani.

Sokak számára nem megfelelő az éghajlatunk.

Régi méhészkönyvekben gyakran találkozhatunk velük, de a most megjelent írásokban is olvashatunk hasonlókról. A teljesség igénye nélkül megpróbálok bemutatni egy csokorra valót.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: pixabay.com

Kezdeném talán a kínai mézesfával, sokan szívesebben használják a latinos evódia megnevezést. Bizony, ennek a fának a csemetéjét sokan elültették, már erdőknek kellene lenniük belőle – de hol vannak azok az erdők? A kérdésre egyszerű a válasz: hazánk területe nem felel meg a fa igényeinek, sőt bizonyos aszályos években még méhpusztulást is tapasztaltak rajta.

Egykor sok-sok méhész ültetett selyemkórót, de nem azért szaporodott el, mert ültették, hanem mert számára alkalmas területek kerültek ki a művelés alól, ezért azután megbízható méhlegelő vált belőle. Bizony, ezt a méhlegelőnket megirigyelték tőlünk, pedig a birka is szívesen fogyasztotta levelét, sőt szarvasmarhát is láttam, amint lecsípte tetejét. Kötelező irtását rendelték el mondvacsinált indokok alapján.

Nemcsak a kötelező irtás miatt, de természetes táplálék- és élőhelykonkurensei is visszatelepültek azokra a helyekre, amelyeken egyeduralkodó volt.

Ne feledkezzünk meg a tisztesfűről sem, egykoron még vonattal is vándoroltak a Duna–Tisza-közéről Békésbe. A méheket szállító tehervagont postán lehetett megrendelni, és személyvonattal továbbították. A méhkaptárakat a vasúti töltés mellé rakták le, jelentős volt a növény mézhozama.

Fotó: Wikipedia

A „pusztai kutyatej” nevét a felsértett levélen vagy szárrészen kicsorduló fehér, mérgező nedvéről kapta, bár a népi gyógyászatban szemölcsöt irtottak vele. Faluba Zoltán írja egy helyt: előfordult, hogy napi 8, azaz nyolc kiló gyarapodást is mértek. Ugyanakkor megjegyzi ebben az írásában, hogy egy alkalommal méhészek hívására ő is vándorolt kutyatejre, de bizony az az év eredménytelen volt. Dr. Szalai László könyvében olvashatjuk, hogy érzékeny emberekben enyhe mérgezést okozhat a méze. Méhészeti pályafutásom kezdetén még rozsdabarna virágporáért járták a méhek; sajnos ezt már nemigen tapasztalom. Ennek egyik oka élőhelyének eltűnése – „fenyőerdők” szenvednek rajta, rabolva azt a kevés talajvizet is, ami még van… de meddig.

Elsirattam egykori legelőinket, hová és hogyan gyarapítsuk a méhek és beporzók élőhelyét, de most engedjenek meg pár mondatot a minket körülvevő rovarvilágról.

Meg kell jegyeznünk, hogy a rovarvilág nem kártevő, a rovarvilág feladata a sokszínűség. Az emberiségnek egyre nagyobb mezőgazdasági területre van szüksége, ami viszont nem egyeztethető össze a sokszínűséggel. Ekkor jön a vegyszeres védekezés, ami a legegyszerűbb. Viszont nem minden esetben vagyunk kellően körültekintőek, mert a rovarvilágot maguk a rovarok is korlátozzák, ugyanis préda és predátor viszony van köztük.

Környezetünket igencsak belaktuk, de egykoron a tanyavilágban is használtak kerítést – no, nem az ipar által gyártott anyagokból, hanem sövényből. A sövényt képező növényekből kettőt emelnék ki.

Fotó: Wikipedia

Keskenylevelű ezüstfa. Az itt élő emberek inkább az olajfa vagy olajfűz nevet használták, mert keskeny, ezüstös levele a fűzre emlékeztette őket, szürkesége meg az olajfára. Természetesen rendszertanilag egyikhez sincs semmi köze. Biztonságos élő sövénykerítést lehetett nevelni belőle, mert bizony tövises őkelme.

Könnyen szaporítható, gyorsan növő, 3-4 méteresre nő, néha még magasabbra is, gyökérzete nem igazán bírja megtartani, ezért elfekszik.

Virágzása közvetlenül akác utáni, de néha az akác vége előtt elkezd virágozni. Virágja apró, sárga virágok tömege, kellemesen illatosak. A méhek szorgalmasan járják nektárjáért, méze kellemesen aromás, illatos, termése 8-10 milliméter, levelének színével megegyező, ezüstös, tojásdad alakú, lisztes húsú, benne barna, hosszúkás mag rejtőzködik. Termését szívesen fogyasztja a rigónép, ennek következében veti is azt, ezért a természetvédelem nem szereti, mert ott is nőhet, ahol az ember nem akarja.

Fotó: Wikipedia

Lepényfa. Mi, akik itt élünk, csak koronaakácként ismerjük, igazi élő kerítéselem, ezen a sövényen még a madár sem nagyon tud átjutni, nem is fészkel rajta egy sem, talán csak az ökörszem. Amerikából származik az istenadta, akár 10 méteresre is megnő, törzsét és ágait 10-15 centiméteres elágazó tövisek védik, törzsén a vörösbarna tövisek évente nőnek a régiek mellé.

Virága egyáltalán nem feltűnő, sőt lombjánál kicsit világosabb zöld, nagy tömegben mintha barka lenne, úgy helyezkedik el az ágvégeken, de amit a méhek csinálnak vele, az valami csoda.

Első pillanatban, amikor közelítünk hozzá, azt hisszük, méhraj van rajta, vagy inkább méhrajok, pedig csak a méhek szorgoskodnak ott. Virágzása akác utáni. Kevés van belőle, az erdészek nem szeretik, mert gonosz tövisei igen csak megkeserítik annak az életét, aki az életére tör. Bonyolult világunkban igazi határkerítést ültethetnénk belőle, azon a határszakaszon, ahol nem szívesen látott, agresszív emberek szeretnének átjutni. Természetesen ne azért ültessük, hogy ne tudjanak ott átjönni – mi méhlegelőt szeretnénk ott létrehozni. Nem biztos, hogy drága csemetékkel kellene próbálkoznunk, magról vetettel hatékonyabb, ezért felajánlok 5, azaz öt kilogramm magot tavaszi vetésre. Kérem méhésztársaimat, csatlakozzanak!

Fehér Péter, Kiskunhalas

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2023/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.