0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Krónikus egészségügyi problémák, például a cukorbetegség és a szívbetegség megelőzése és kezelése érdekében bizonyos ételek fogyasztását javasolják a szakemberek.

Az egészségbiztosítás azonban soha nem fedezte az egészséges étkezés költségeit, ami azt jelenti, hogy egyes betegek nem engedhetik meg maguknak az előírt egészséges étrendet.

Ám ez nemrégiben megváltozott Kaliforniában és néhány más államban, ahol a Medicaid (egy Egyesült Államokbeli szövetségi és állami program, amely segít a korlátozott jövedelemmel és forrásokkal rendelkező emberek egészségügyi költségeinek fedezésében) most már fedezi a betegeknek szánt diétás ételek egy részét. Ennek eredményeképpen most már „orvosilag támogató étkezést”, írnak fel az orvosok – hetente egy élelmiszercsomagot vagy akár napi három étkezést -, amelyet a biztosító úgy fizet, mintha gyógyszer lenne.

Az „étel, mint gyógyszer” elfogadásának irányába tett lépést megerősítik azok a kutatások, amelyek azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által felírt ételek csökkenthetik az egészségügyi költségeket és javíthatják a jólétet, különösen azok számára, akiknek nincsen meg az egészséges táplálkozáshoz való anyagi forrása.

Egy nemrégiben készült tanulmányban a kutatók úgy becsülték, hogy ez az országos „egészségügyileg egyénre szabott étkezési” támogatás felajánlása az olyan betegségekben szenvedőknek, mint a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség, 185,1 milliárd dollárt takaríthat meg az egészségügyben, és több mint 18 millió kórházi kezelést előzhet meg egy 10 éves időszak alatt.

Azok számára, akik az étkezést a gyógyulás szerves részének tekintik, ez monumentális előrelépés. Az élelmiszerek felírása azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

Az élelmiszer sokkal összetettebb, mint bármelyik pirula, ami megnehezíti az orvosok és a betegek számára, hogy tudják, mely egészségügyileg testre szabott élelmiszerek jelentik a legjobb gyógymódot, és mely beszállítók tudják a legjobban biztosítani ezeket.

Az élelmiszer nem tabletta

Először is, komoly kihívást jelent annak megállapítása, hogy mely beszállítók biztosítják a legtáplálóbb élelmiszereket. Egy gyógyszernek a gyártótól függetlenül közel azonos összetételűnek kell lennie. Azonban az élelmiszerek tápanyagtartalma eltérhet a vetőmagtól, az évszaktól, a termesztési és feldolgozási módtól, valamint attól függően, hogy mennyi ideig tárolták, mielőtt elfogyasztották. Ha a különböző élelmiszereket ételkészítés közben kombináljuk, a tápanyagok változatossága még nagyobb lesz. A szabványosítás hiánya megnehezítette például Dennis Hsieh orvos választását a beszállítók közül, akik ajánlatot tettek a felírt ételek kiváltására.

Hsieh elmondása szerint a kaliforniai Egészségügyi Minisztériumtól kevés útmutatást kapott arról, hogy mit kell vásárolnia.

A szakpolitikai útmutató csupán azt javasolja, hogy „a bizonyítékokon alapuló táplálkozási gyakorlati irányelvek alapján megfelelő étrendi terápiákat” kínáljon. „Végső soron az én alapvető kritériumom a beszállítókkal szemben az, hogy eljuttassák az ételt a betegekhez, és ne gyorsételt kínáljanak nekik, valamint ne számítsanak fel nekünk pénzt érte” – mondta.

Hsieh végül hat vállalattal kötött szerződést. Azt mondta, reméli, hogy ezek a beszállítók olyan ételeket és élelmiszereket kínálnak majd, amelyek reprodukálják az „étel, mint orvosság” tanulmányok költségmegtakarításait és egészségügyi előnyeit, de nincs elég tapasztalata ahhoz, hogy megítélje, mely kereskedők fogják ezt megvalósítani.

Michelle Kuppich dietetikus szintén aggódik az „orvosi” piacra kerülő élelmiszerek minősége miatt.

„Sok új cég érkezik erre a területre, mert egy új bevételi lehetőségről van szó ” – mondta Kuppich. Elmondta, hogy azt gyanítja, hogy némelyikük fogyókúrás készételeket kezdett el árulni, majd átnevezték őket. Fontosnak tartja azt is, hogy információt kapjon az ételek tápértékéről, ugyanis jelenleg hiányzik az átláthatóság az összetevők tekintetében. Az értékesítők egy része olyan ételeket kínál, amelyek ugyanolyan ultra-feldolgozottak, mint a Hsieh által elkerülni kívánt gyorséttermi ételek. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek összefüggésbe hozhatók krónikus betegségekkel és a korai halálozás magasabb kockázatával.

Egy floridai székhelyű, egészségügyileg támogatott ételeket forgalmazó cég több mint 50 „táplálkozás szempontjából kiegyensúlyozott” ételt kínál, amelyek adalékanyagokat tartalmaznak, többek között kukoricaszirupot és más édesítőszereket, ételszínezéket, ízesítő adalékanyagokat, hidrolizált fehérjét és tartósítószereket.

Egy iowai székhelyű, hetente több mint egymillió ételt felszolgáló cég marketing alelnöke elmondta, hogy egyes ételeik magnézium, cink, vas, kalcium, valamint C-, B1- és B6-vitamin mikrotápanyag-keveréket tartalmaznak,

hogy „biztosítsák: az étel teljes mértékben megfeleljen az étrendi referenciabevitel egyharmadának.”

Az élelmiszerek vitaminokkal és ásványi anyagokkal való dúsítása megelőzheti a vérszegénységet és más, bizonyos tápanyagok hiányához kapcsolódó betegségeket, de nem tudja reprodukálni a teljes értékű élelmiszerek által kínált teljesebb táplálkozást. Egy sárgarépa például tartalmazza az egyik élelmiszer forgalmazó keverékben található összes tápanyagot, valamint több tucat további vegyületet, amelyek együttesen befolyásolják egészséget.

Az ízlés is számít

Az egészségügyi szolgáltatóknak azzal a kihívással is szembe kell nézniük, hogy melyik beszállító kínál olyan ételeket, amelyek ízletesek is. „Egyik táplálkozással kapcsolatos változtatás sem működik, ha az emberek nem akarják megenni az ételt” – mondta Seth Berkowitz, kutató.

Az ételt úgy jellemezte, mint gasztronómiai élvezetet, kulturális kapcsolatot és családi emlékeket.

Berkowitz elmondta, hogy a nemzeti beszállítók „gazdaságos kiszerelést” kínálnak, ami alacsonyan tartja a költségeket, azonban az általa figyelemmel követett tanulmányban egy bostoni nonprofit szervezetet követtek nyomon, mely valódi alapanyagokból főzött, melyet helyi gazdáktól szerzett be – és népszerű is volt a vásárlók körében.

Táplálkozási és életmód-tanácsadás

Az élelmiszerellátáson túl a kaliforniai MSF-szolgáltatóknak (Orvosok Határok Nélkül, egy nemzetközi, független, orvosi humanitárius szervezet, amely sürgősségi segélyt nyújt a fegyveres konfliktusok, járványok, világjárványok, természeti katasztrófák és az egészségügyi ellátásból való kirekesztés által érintett embereknek) táplálkozási és életmód-tanácsadást kell nyújtaniuk ügyfeleiknek, mivel a kutatások szerint az élelmezési támogatás és az oktatás összekapcsolása nagyobb valószínűséggel segíti elő az egészséges táplálkozási szokásokat.

Ugyanakkor az ételekhez hasonlóan ezek a szolgáltatások is változnak.

Egyes szolgáltatók táplálkozási gyorstalpalóhoz vagy egészséges táplálkozási alkalmazáshoz biztosítanak hozzáférést a résztvevők számára, míg mások valós idejű főző- és bevásárlási órákat tartanak.

Forrás: washingtonpost.com