Egyelőre a húsok eredetének önkéntes jelöléséről szól a tárgyalás. A ZDG elnöke fontosnak tekinti a húsok eredetének a jelölését, és ha minden érintett egyetért, már tavasszal véglegesíthetik a címkét. Arra számít, hogy a német élelmiszer-kiskereskedelem minden nagy szereplője vállalja a jelölést. A német élelmiszer-kiskereskedelemben forgalmazott hústermékeken 2019 áprilisa óta egységes rendszer szerint jelöli a magánszektor az állatok tartástechnológiáját, ha valamilyen állatjóléti kezdeményezésben részt vesz a termelő gazdaság.
Az akkori szövetségi mezőgazdasági miniszter, Julia Klöckner elégtelennek nevezte a jelölést a bevezetésekor, szerinte a szövetségi állam által kidolgozott jelöli rendszer jobb lett volna. Ennek ellenére azt nem sikerült megvalósítani.
Az EU-ban már arról folyik a vita, hogy ezt a jelölési követelményt kiterjesszük-e a feldolgozott húsra. A német szövetségi földművelésügyi miniszter, Cem Özdemir szerint az Európai Bizottság erre vonatkozó javaslatát még idén, az év elején előterjesztik Brüsszelben, de valószínűleg még több évbe telik, amíg az európai jogalkotási folyamat lezajlik, és a közösségi szabályozás hatályba lép a kiskereskedelemben. Friedrich-Otto Ripke szerint a tervezett önkéntes jelölést ennél sokkal hamarabb be lehet vezetni Németországban.