Back to top

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Az amerikai fehér szövőlepke 1940-ben telepedett meg hazánkban
Az amerikai fehér szövőlepke 1940-ben telepedett meg hazánkban
Az amerikai fehér szövőlepke (Hyphantria cunea) első hazai megfigyelése 1940-ben történt. 1946-ban gyorsan terjedni kezdett, 1974-ben veszélyes károsítónak minősítették. Különösen kedvelte az eperfákat (Morus alba). Ez gondot jelentett a selyemhernyó tenyésztésében, aminek több száz éves hagyománya volt hazánkban is, és az 1840-es években érte el a csúcsát Magyarországon, 1842-ben 479 tonna selyemgubót termeltek. A természetes selyem gyártása egy 1969-ben kiadott rendelettel megszűnt, az epreskerteket kivágták, éppen az amerikai fehér szövőlepke elleni küzdelem sikertelenségére hivatkozva.

Az amerikai fehér szövőlepke az eperfákon kívül nagy kárt tett gyümölcsfákban is, és a szőlőt is kedvelte.

A kifejlett, szőrös szövőlepkehernyók szétszélednek a hernyófészekből
A kifejlett, szőrös szövőlepkehernyók szétszélednek a hernyófészekből
A mezei pocok (Microtus arvalis) áprilisban elli az első kölykeit, nőstényenként ötöt-tízet. Ezek már négy hét múlva ivaréretté válnak, így őszig számos nemzedék követi egymást, nagyon nagy mértékben felszaporodhatnak. Elvileg egyetlen pocokpárnak év végére 2500 utóda is lehetne, ha valamennyi életben maradna. Gabonaféléken kívül számos más növényt is megrág, például az almafát, szőlőt. Hazánkban és több európai országban, például Franciaországban a mezei pockok rendkívül felszaporodtak a hatvanas évek közepén. 1964-ben a Hosszúhegyi Állami Gazdaságban olyan nagy volt a létszámuk, hogy a mozgásban lévő fiáker kerekei elől sem menekültek el, eltapostuk őket. A gazdaságban lévő hálószobába is bementek, éjjel a paplanon szaladgáltak és a papírkosár tartalmával táplálkoztak. Később, 1969-ben azt tapasztaltam, hogy a mezei pocok rágása után az almafa gyökerén és gyökérnyakán képződött kalluszos sebben tojást rakott az üvegszárnyú almafalepke. A rágások helyén a lárva ürüléke hívta fel a figyelmemet az újabb károsításra.

Az üvegszárnyú almafalepkének ez a sebhely ideálisnak bizonyult a fertőzésre, ennek következtében nagymértékben felszaporodott, lárvái komoly károkat okoztak.

Az üvegszárnyú almafalepke (Synanthedon myopaeformis) a szitkárfélék családjának egyik Magyarországon is honos faja. Évente egy nemzedéke fejlődik ki.

A különféle stádiumú hernyók a kéregbe rágott járataikban telelnek át. Tavasszal, nyár elején bábozódnak az ugyancsak a kéregben kialakított bábkamrában. A báb­állapot 2-3 hetes, a lepke kikelése előtt a báb a nagyobbik felét kitolja. Egész nyáron rajzik. A lepkék nappal aktívak és virágokon táplálkoznak. Fő tápnövénye az alma, de kifejlődhet a birsben, a körtében és a szilvában is.

Kárképét könnyű felismerni a megtámadott törzs- és ágrészeken törmelékbe tapadt apró, barna ürülékszemcsék tömegéről, illetve a kitolt bábhüvelyekről. A hernyók járatai különösen gyakoriak a metszési felületeken, az oltás helyén vagy a vastagabb gallyak eltávolításakor ejtett sebek szélein keletkezett kalluszokban.

Régebben úgy tartották, hogy a legyengült, beteges fákon szaporodik el, a 20. század második felében azonban a fiatal almaültetvények kártevőjeként vált ismertté.

Fertőzött almaültetvényben almacefrével 1971-ben 7600 lepkét tudtunk csapdázni a Bajai Állami Gazdaság almafatáblájában. Jelentőségét az is bizonyítja, hogy hazánkban egy doktori és egy kandidátusi disszertáció készült e kártevővel kapcsolatban.

Ma Magyarországon az amerikai szövőlepke ritkán található meg, inváziót nem okoz, külön figyelmet nem érdemelt az utóbbi harminc évben. A mezei pocok csak elvétve károsít, az üvegszárnyú almafapille elleni védekezés pedig nem szerepel az alma növényvédelmi tervében. Reméljük, hogy ez így is marad.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.