Ez elkerülhetetlenül érinti Almería tartomány jelenlegi gyümölcs- és zöldségtermesztését is, mivel a hőség nem volt kedvező a növények számára. Összességében minden zöldségféléből 10-12%-kal kevesebb a termés az előző szezonhoz képest, árulta el José Miguel López, a Hortamar termelővállalat elnöke. A kereslet karácsonyig a megszokottak szerint alakult, azonban elmaradt a közép-európai üvegházak termelési visszaesése miatt remélt nagyobb érdeklődés a spanyol áru iránt.
Egyedül a paprikával van gond, mert a vetésterülete nagymértékben bővült, és a kínálat növekedésével az ára számottevően csökkent. A spanyol kertészek jelenleg a stabilitást és az árak szintjét is döntő tényezőnek tekintik, sokan a zöldségek téli termesztési ciklusát kívánják meghosszabbítani, emiatt várhatóan idén nyáron kevesebb lesz a sárgadinnye és a görögdinnye, és az eddigi telepítési adatok alapján úgy tűnik, hogy a különösen korai időszakban várható majd nagyobb hiány.
A Hortamar egyébként elkötelezett az ökológiai gazdálkodás mellett. A hagyományos termékkínálat mellett a szövetkezet biozöldséget kínál, azonban ez a szegmens szenved leginkább a gazdasági válságtól. A szövetkezet tavaly egy 2000 négyzetméteres, kizárólag biotermékek feldolgozására és csomagolására szolgáló épületet avatott fel.