0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Ez elkerülhetetlenül érinti Almería tartomány jelenlegi gyümölcs- és zöldségtermesztését is, mivel a hőség nem volt kedvező a növények számára. Összességében minden zöldségféléből 10-12%-kal kevesebb a termés az előző szezonhoz képest, árulta el José Miguel López, a Hortamar termelővállalat elnöke. A kereslet karácsonyig a megszokottak szerint alakult, azonban elmaradt a közép-európai üvegházak termelési visszaesése miatt remélt nagyobb érdeklődés a spanyol áru iránt.

Minden jel szerint Európába begyűrűzött a válság, az árak emelkedtek, a lakosság vásárlóereje pedig csökkent. Ugyanakkor a paprika kivételével a zöldségek ára jól alakul a tőzsdén.

Egyedül a paprikával van gond, mert a vetésterülete nagymértékben bővült, és a kínálat növekedésével az ára számottevően csökkent. A spanyol kertészek jelenleg a stabilitást és az árak szintjét is döntő tényezőnek tekintik, sokan a zöldségek téli termesztési ciklusát kívánják meghosszabbítani, emiatt várhatóan idén nyáron kevesebb lesz a sárgadinnye és a görögdinnye, és az eddigi telepítési adatok alapján úgy tűnik, hogy a különösen korai időszakban várható majd nagyobb hiány.

A Hortamar egyébként elkötelezett az ökológiai gazdálkodás mellett. A hagyományos termékkínálat mellett a szövetkezet biozöldséget kínál, azonban ez a szegmens szenved leginkább a gazdasági válságtól. A szövetkezet tavaly egy 2000 négyzetméteres, kizárólag biotermékek feldolgozására és csomagolására szolgáló épületet avatott fel.

Forrás: hortidaily.com/Kertészet és Szőlészet