Back to top

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.

A csőröscet circovírus (beaked whale circovirus, BWCV) felfedezése hozzájárul, hogy jobban megértsük, miként fertőződnek meg a tengeri emlősök ezzel a betegséggel. A circovírusok DNS vírusok, melyek madarakat, sertéseket, és kutyákat is megfertőznek, és súlyos esetben halálos is lehet - írja a Phys.org.

A Hawaii környékén élő cetfajok kisebb populációkat alkotnak a szigetek körül, ezért egy halálos járvány ezeknek az állatoknak az eltűnését okozhatja
A Hawaii környékén élő cetfajok kisebb populációkat alkotnak a szigetek körül, ezért egy halálos járvány ezeknek az állatoknak az eltűnését okozhatja

"A tanulmányunkban olyan Cuvier-féle csőröscetekből mutattuk ki a BWCV-t, melyek Saipanban és Amerikai Szamoában vetődtek partra, egymástól majd' 4000 mérföldnyire (kb. 6500 kilométer) az első felfedezett megbetegedéstől" - mondta Kristi West, az egyetem laboratóriumának igazgatója. "A Hawaiion kívül talált pozitív esetek megdöbbentőek, és azt jelzik, hogy a vírus a Csendes-óceán középső és nyugati részéig terjedt, de akár a világ minden részén ott lehet a tengeri emlősökben."

A bálnák és delfinek, melyeket a kutatók vizsgáltak, a Csendes-óceán különböző régióiból érkeztek, azonban az pozitív tesztet produkáló állatok nagyja a Hawaii-szigetek környékéről származott.

"Meglepődtünk, hogy milyen sok különböző fajt fertőzött meg a BWCV, a vizsgált állatok feléből kimutattuk a vírust" - mondta Cody Clifton, a Trópusi Mezőgazdasági és Emberi Erőforrások Főiskolájának (College of Tropical Agriculture and Human Resources) doktorandusz hallgatója.

22 évig ismeretlen volt a patogén

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a circovírus már 22 éve is jelenvolt a Csendes-óceánban. A kutatók a Hawaii Egyetem laborjának archív mintáit is vizsgálták, egészen 1997-ig visszamenőleg. Ezek között az esetek között a kutatók kimutatták a BWCV-t egy törpe ámbráscetből, mely O'ahu-n vetődött partra 2000-ben - tehát a patogén már ekkor jelen volt a Hawaii környékén élő bálnákban és delfinekben.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen hatással van a BWCV a fertőzött állatokra. Az első eset, ahonnan kimutatták a BWCV-t egy halálos beteg bálna volt, de ez a példány más patogénekkel is fertőzött volt. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy mérhető eredményeket kapjunk a vírus tengeri emlősök egészségére gyakorolt hatásáról.

"Meg kell értenünk, hogy a hawaii delfinek és bálnák körében milyen mortalitást okoz és milyen veszélyekkel jár ahhoz, hogy jobban megvédhessük ezeket a fajokat"

- mondta West. Hozzátette, hogy sok itt élő cet kisebb populációkban él, melyek a kisebb szigetekhez kötődnek, így egy súlyos, akár halálos járványkitörés akár végzetes is lehet ezekre a kisebb csoportokra nézve.

A hawaii emberek kultúrájának szerves részei a tengeri emlősök
A hawaii emberek kultúrájának szerves részei a tengeri emlősök

Az óceánok egészségének jelzői

A tengeri emlősök fontosak a hawaii emberek kultúrája szempontjából, és az óceánok egészségnek jelzőiként tekintenek rájuk. Az őket fenyegető veszélyek megértése kritikusan fontos a védett fajok megőrzése és védelme érdekében.

A kutatók jelenleg kizárólag a lakosság bejelentéseire kénytelenek támaszkodni a beteg vagy elhullott bálnák és delfinek felkutatása során, ami azonban kulcsfontosságú az elhullás okainak felderítésében, és a veszélyek kiértékelésében, melyek a hawaii és csendes-óceáni fajokat fenyegetik.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hétvégén kezdődik a Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat a Rex Állatszigeten

Szombaton, az Engedelmes kutyák napján rendezik meg a havonta jelentkező Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat első állomását a Rex Állatszigeten, amelyen a különböző kutyás sportok bemutatása mellett előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

Egészségünk érdekében metiláljunk!

A metiláció egy olyan folyamat, ami egész életünk során elkísér minket. Már azelőtt metilálunk, hogy megszületnénk, és mindvégig ez marad az egyik legfontosabb dolog, amit minden nap minden másodpercében el kell végeznünk.

Kétszáz kormoránt lőttek ki a Duna táti szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége szeptember elejétől február végéig közel 200 kormoránt lőtt ki a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon - közölte a szövetség elnöke az MTI-vel.

Sóhelyettesítők használatát engedélyeznék az USA-ban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) múlt héten jelentette be, hogy olyan szabályozásra tett javaslatot, amely lehetővé teszi a sóhelyettesítők használatát olyan mindennapi élelmiszerekben, mint a sajt, fagyasztott borsó, vagy tonhal konverzv.

Véradás az Erdők Világnapján

Az EGERERDŐ Zrt. a pandémia után először szervezett véradónapot, az Erdők Világnapjának hetében. Ezzel a programmal nemcsak az erdők létének fontosságára szerettük volna felhívni a civilek figyelmét, hanem az egészség megőrzésére és beteg társaink megsegítésére is.

Viharkárra fizették ki a legtöbbet

A kertészetek kárbiztosítására szakosodott Gartenbau-Versicherung biztosítótársaság második éve egyértelműen átlag feletti káresetet regisztrált, és több mint 50 millió eurót fizetett ki tagjainak.

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.

Emésztési zavarunk leolvasható az arcunkról

Az emésztőrendszer az egyik legfontosabb felület, amelyen keresztül belsőnk közvetlenül érintkezik a külvilággal. Ezért lényeges, hogy mit, mennyit és hogyan fogyasztunk, mert mindennek nyoma lesz a testünkön, és annak is legszembetűnőbb részén, az arcunkon.

Japánban új orchideafajt fedeztek fel

Új orchideafaj került elő Japánban, ami nagyon hasonlít a korábban már ismert Spiranthes australishoz. A frissen felfedezett faj, a Spiranthes hachijoensis régóta elterjedt lehetett a felkelő nap országában. A felfedezés egy helyi botanikusnak köszönhető, aki egy parkban lévő orchidea különleges színére lett figyelmes.