Back to top

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Darázs garázs farönkben
Darázs garázs farönkben
Fotó: Pixabay
A beporzók száma vészesen csökken, többek közt az élőhelyek eltűnése, a klímaváltozás, és a növényvédő szerek miatt. Megőrzésük érdekében minden lehetséges eszközre szükség van. Az International Journal of Sustainable Design című folyóiratban

egy kutatócsoport olyan téglát mutatott be, mely a "darázs garázshoz" hasonlóan működik. Bárhová be lehet építeni, meglévő, vagy új épületekbe, kerítésekbe, vagy csak önmagában is el lehet helyezni.

Ezzel pedig otthont, pontosabban a magányos méhek szaporodásához nélkülözhetetlen üreget biztosítunk ennek a beporzó csoportnak, mely olyan helyeken is felbukkan, ahol a házi méhek nem, amivel fontos ökológiai szolgáltatásokat nyújtanak - írja a Phys.org.

Kate Christman és Laura Hodsdon a Falmouth Egyetem penryni kampuszáról, valamint Rosalind Shaw az Exeteri Egyetem cornwall megyei penryni kampuszáról elmondta, hogy az Egyesült Királyságban mintegy 250 méhfaj él (összehasonlításképp: Magyarországon ez a szám 700), és 10-ből 9 a magányos méhek csoportjába tartozik. Ezek a rovarok nem rajokban élnek, és nem hoznak létre kaptárakat sem. A magányos méhek közül nagyjából minden 20. faj valamilyen üregben "fészkel". Az építkezések során prioritásként kellene kezelni a megfelelő élőhelyek létrehozását e fontos beporzók számára, különösen annak fényében, hogy néhány "méh tégla" beépítésével könnyen megoldható lenne ez a feladat.

Természetesen a téglák esetében elvárható, hogy ugyanolyan erősek és időtállóak legyenek, mint a hagyományos változat. Ezt is szem előtt tartották a kutatók, amikor megalkották a "méh téglát".

Az Egyesült Királyságban Cornwall megye híres a felhagyott agyagbányáiról, ahonnan még mindig ki lehet nyerni kaolint, vagy más néven porcelánföldet, így a kutatók is ezt javasolják alapanyagnak. Ehhez kell némi gránitos aggregátumot és cementet keverni, mely összetartja.

Az csoport által készített téglák mindegyike 18 járatot tartalmaz, melyek a tégla közepéig hatol - a többi része tömör. Ráadásul többféle színben is kapható ez a méhbarát építőelem, tehát mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat. Így vagy jobban illeszkedik az épület többi részéhez, vagy pedig pont figyelemfelkeltőként hirdetheti a beporzók védelmének fontosságát.

A "méh tégla" tehát több szempontból is innovatív: egyrészt helyet biztosít a magányos méhek számára az utódneveléshez, amihez egy meglévő építészeti elemet gondoltak újra, másrészt teszik mindezt helyi forrásból származó, újrahasznosított anyagokkal, amivel fenntartható módon segíti a biológiai sokféleség védelmét.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Lakott területeken is lőhetik a vaddisznókat a Balatonnál

Rendőrségi engedéllyel, télen és kora tavasszal belterületen is ki lehet lőni vaddisznót Balatonmáriafürdőn, mivel egyre többen vannak.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Bárány hatosikrek születtek az Egyesült Királyságban

Különleges eseménynek lehetett tanúja egy ifjú gazda a walesi Meirionnydd megyében, amikor az általa gondozott egyik anyajuh hat egészséges báránynak adott életet.

Kezdődik a költési szezon, támadnak a madarak

A költési időszak közeledtével a tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását javasolja egyebek mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a saját tükörképüket támadó madarak problémája miatt.

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.