0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fontos a származás

Az, hogy az erdők mennyire tudnak a jövőben megküzdeni a klímaválság nyomán fellépő kihívásokkal szemben és a fák mennyire tudnak egészségesek maradni, nagy mértékben függ a fafajok genetikai állományától, ami a faj eredeti származási helyétől is nagyban függ.

A döntéshozatalt támogató segédletben nemcsak a fafajok felhasználási ajánlásait gyűjtötték össze, hanem azok származását is, mert a fajok eredete döntően meghatározza, hogy a helyi erdők mennyire tudnak a jövőben megküzdeni a klímaválság okozta kihívásokkal szemben.

Nagymértékben múlik az egyes fajok genetikai tulajdonságain, hogy egészségesek maradnak-e.

Az új ajánlásban az erdő- és faiskola-tulajdonosok számára azt is jelölik, hogy a különböző régiók fafajainak vetőmagja közül genetikailag melyek alkalmasak klímatűrő elegyes erdők telepítésére. Az új felhasználási és származási ajánlásokat a teisendorfi erdőgenetikai hivatal nemzetközi kutatásai alapján dolgozták ki. Bajorország egyébként rekordértékű támogatással ösztönzi az erdőtulajdonosokat az erdők átalakítására, a támogatás egyik előfeltétele az ajánlott eredetű szaporítóanyag (mag és csemete) felhasználása.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/taspo.de