Back to top

Mindössze 25 nap után fogytak el a 2023-as osztrák halkészletek

Nem sokkal a hónap vége előtt Ausztria halkészletei már elfogytak jelentette be az Aquaculture Stewardship Council (ASC). Ha csak helyben termelt halat fogyasztanának az osztrákok, a szupermarketek polcai az év hátralévő részében üresek lennének. A Hazai Haltermelés Napját 2023. január 25-én érték el, egy nappal korábban, mint az előző évben.

Ausztriában mindössze hét százalék a hal önellátásának mértéke.
Ausztriában mindössze hét százalék a hal önellátásának mértéke.
Fotó: AdobeStock

93 százalék a halimport

Tengerparttal nem rendelkező országként Ausztria különösen függ az importtól, hogy kielégítse a lakosság hal- és tenger gyümölcsei iránti igényét.

Az önellátás mértéke mindössze hét százalékos, ami azt jelenti, hogy a hazai vizekből származó halak mindössze 4920 tonnát jelentenek.

A fennmaradó 93 százalékot viszont importálni kell, ami 2021-ben csaknem 79 ezer tonnát jelentett. (2022-re még nincsenek adatok) Az import mennyiségek azonban folyamatosan növekszenek.

8 kiló hal fejenként

A növekvő behozatal ellenére a halfogyasztás alacsony ebben az országban. Az osztrákok fejenként nyolc kiló halat esznek meg évente. Ez körülbelül 13 kilogramm fogási súlynak felel meg. Az egy főre jutó átlagos fogyasztás az EU-ban csaknem kétszer ekkora, míg Magyarországon csak 6,4 kg.

Fotó: Pixabay

A legnépszerűbb halfajok

Ausztriában messze a legnépszerűbb halak és tenger gyümölcsei a lazac, a pisztráng és a garnélarák.

A helyi akvakultúrából származó halfajok közül a népszerűségi listát a különböző pisztráng fajták vezeti, jócskán megelőzve a pontyot.

Halászat és az éghajlatváltozás

A világ óceánjai óriási szerepet játszottak eddig az ember okozta klímaváltozás lelassításában. Elnyelték az emberek által termelt szén-dioxid körülbelül egynegyedét és az előállított üvegházhatás által okozott hő körülbelül 90 százalékát. De miközben egyre nagyobb mennyiségben halmozódnak fel az éghajlatot károsító gázok a légkörben, a világ óceánjai ugyanakkor egyre kevésbé képesek kompenzálni azokat. Egy másik probléma a halászat, amely szintén növeli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Például a fenékvonóháló használatával felkavarják a talajt és ezáltal lerakódott, szénben gazdag részecskék kerülnek a vízben. A szakértők szerint a fogási kvóták általában több hal kifogását teszik lehetővé, mint amennyi a természetes szaporulat. Mindezek alapján is fontos lenne, a helyben tenyésztett halak fogyasztása, természetesen ehhez szükséges a termelési volumen növelése is.

Forrás: 
Austria Presse Agentur

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétszáz kormoránt lőttek ki a Duna táti szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége szeptember elejétől február végéig közel 200 kormoránt lőtt ki a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon - közölte a szövetség elnöke az MTI-vel.

Mennyi halfaj él Magyarországon?

Ezt a látszólag egyszerű kérdést sem könnyű megválaszolni, mert még az sem biztos, hogy amit mi halnak gondolunk, azt a szakemberek is a Magyarországon „elfogadott” kategóriába sorolják, vagyis halfaj, és hiteles bizonyíték van arról, hogy itt él.

Erős érvek a szója mellett

Soha ennyi érv nem szólt még a szójatermesztés mellett, mint most – hangsúlyozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián, Kecskeméten.

Közel ezer delfin pusztult el a francia partoknál

Legalább 910 elpusztult delfint mosott partra Franciaországban az Atlanti-óceán idén télen, jelentette március közepén a oceanográfiai intézet.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt többmillió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálján szombaton.

Több mint 10 fogyásbarát étel

Egyes élelmiszerek támogatják a fogyást azáltal, hogy az elfogyasztásuk fokozza az anyagcserét, és egész nap jóllakottnak érezzük magunkat tőlük.

Pisztrángoknál is szükséges a daganatok szűrése

Hét éven át vizsgálta egyedülálló részletességgel a szivárványos pisztrángok daganatos megbetegedéseit a MATE Állattenyésztési tudományok Doktori Iskolájának doktorjelöltje, Dr. Hoitsy Márton. Az eredmények alapján a szakember rendszeres szűrővizsgálatokat javasol a tenyészállatokat tartó tógazdaságoknak, amellyel a lehető leghamarabb ki lehet szűrni a daganatos betegségben szenvedő halakat.