0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

27 liter schnaps főzése adómentes

Minden osztrák gazdálkodónak joga van adómentesen schnaps-ot készíteni a saját maga által termesztett gyümölcsből. A mennyiségi határ 27 liter, Tirol és Vorarlberg tartományokban 50 liter.

Ausztriában mintegy 50 000 gazdaság és magánszemély dolgozza fel saját gyümölcsét schnaps-á, úgynevezett „kompenzációs lepárlóként” (azaz átalányadózás alapján). És bár Ausztria több mint 25 évvel ezelőtt csatlakozott az EU-hoz, egy 1835 óta létező hagyományos szabályozás továbbra is érvényben van.

Ausztriában az alkoholadó törvény új módosításával, a jogosult gazdák legfeljebb 27 liter házi schnaps-ot állíthat elő adómentesen saját gyümölcsből. Tirolban és Vorarlbergben 50 literig lehet előállítani.

A két tartomány esetén különös oka van a nagyobb mennyiség meghatározásának. Nyugat-Ausztriában a schnaps-ot tehenek esetén gyógyszerként, ellés utáni bedörzsölésre és fertőtlenítésre is használják.

A jogszabály kitér arra, hogy az erdei bogyókból és gyökerekből, feldolgozásból származó melléktermékekből, gabonából, répából, gyümölcsborból, borból és almaborból azonban már nem lehet adómentesen házi szeszes italt előállítani!

2022. január 1-től az is a szabályozás részét képezi, hogy az adómentes hazai schnaps-ot harmadik félnek térítés ellenében nem lehet továbbadni (értékesíteni).

Forrás: top agrar Österreich