0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nem szabad citromolajjal permetezni

Az Európai Bizottság nem hagyta jóvá, hogy a citrom-illóolajat úgynevezett egyszerű anyagként lehessen növényvédelmi célra használni. Az illóolaj fő komponense túl kockázatos az emberi egészségre és a vízi élővilágra, olvasható az indoklásban.

Az egyszerű anyagként való regisztrálásban az a vonzó, hogy ezek az anyagok csak egy európai uniós értékelésen mennek keresztül, a növényvédő szereknél szükséges engedélyezési eljárásra nincs szükség a felhasználásukhoz.

Olyan anyagokról van szó, amelyek jelenleg élelmiszerként vagy gyógyhatású anyagként forgalmazott termékek, de bizonyíthatóan van növényvédelmi hatásuk és a megadott felhasználási körülmények között a környezetre, illetve az emberi egészségre nem jelentenek kockázatot.

Ezen lehetőséget kihasználva kérelmezte a Spanyolországban bejegyzett Cugargestion Management cég a citrom-illóolaj egyszerű anyagként való jóváhagyását citrusfák atkaölőjeként, rovarölő szereként és gombaölő szereként.

A mintegy két évig tartó szakmai értékelési eljárás végére most került pont, és január végén jelent meg a Bizottság (EU) 2023/200 végrehajtási rendelete, mely szerint a Citrus limon illóolaja nem hagyható jóvá egyszerű anyagként. Az indoklás szerint citrom-illóolaj fő összetevője, a d-limonén besorolása szerint lenyelve és a légutakba kerülve halálos lehet, továbbá bőrirritáló és allergiás bőrreakciót válthat ki; a vízi élővilágra pedig nagyon mérgező és hosszan tartó károsodást okoz. Ezenkívül a rendelkezésre álló adatok nem voltak elegendőek annak bizonyításához, hogy a nem célszervezetekre jelentett kockázat elfogadható mértékű lenne.

Egyelőre így nem csatlakozik tehát a citrom-illóolaj a napraforgóolaj, a szódabikarbóna, a sör, a háztartási ecet és a fűzfakéreg társaságába a növényvédelmi céllal használható egyszerű anyagok közé.

Mindenesetre az idézett rendelet nem sérti a kérelmező azon jogát, hogy újabb kérelmet nyújtson be a citrom-illóolaj egyszerű anyagként történő jóváhagyására, olvasható a rendeletben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu