Back to top

5 tipp a szalmonella elleni védekezéshez baromfiban

Kezeljük prioritásként az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis szalmonellatörzsek megállítását! Az integrátorok és a termelők az emberi egészségre leginkább káros törzsek megcélzásával és kiiktatásával küzdhetnek leginkább az élelmiszer-eredetű szalmonellafertőzések ellen.

Fotó: mmg archív
Az atlantai International Production & Processing Expo (IPPE) keretében Dr. Bill Potter, az Elanco Animal Health élelmiszer-biztonsági tanácsadója előadást tartott azokról a stratégiákról, ahogy a brojlercsirke állományokban csökkenthető a szalmonella megtelepedése.

1. Koncentráljunk a legvirulensebb törzsekre

Potter elmondta, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma három olyan fő szalmonella szerotípust azonosított, amelyek az emberi egészség szempontjából aggodalomra adnak okot. Ezek az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis. Az eddigi védekezési gyakorlatot felülvizsgálva, a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek a legvirulensebb kórokozók elleni védekezésre és a vágás előtti ellenőrzésekre.

A hús is hordozhat kórokozót
A hús is hordozhat kórokozót
Fotó: pixabay.com


„Ezeket a szerotípusokat joggal azonosítják „aggodalomra okot adó” ágensekként, mivel az élelmiszer-eredetű betegségek több mint 30%-át okozzák” – mondta a szakértő. Az ilyen kórokozók jelenlétének csökkentésével az emberi megbetegedések kockázata is jelentősen csökken.

2. Próbáljunk ki új típusú vakcinákat

Potter elmondta, hogy élő szalmonellabaktériumokkal készült vakcinákat és kifejezetten a betegség leküzdésére alkalmas autogén vakcinákat fejlesztettek ki. Az autogén vakcinákat a fertőzött madarak mikroorganizmusainak izolálásával és elpusztításával állítják elő, és ugyanazon állomány immunitásának biztosítására használják.
A legveszélyesebb szalmonellatörzsek leküzdésére tehát vakcinák állnak rendelkezésre.

Fotó: NBTscanpix

3. Küzdjünk a megtelepedés ellen

A vakcinázási program célja Potter szerint az, hogy csökkentse a szalmonella megtelepedését a madár belsejében. Elmondta, hogy a kutatók alaposan tanulmányozzák, hogy a vakcinaprogramok hogyan biztosíthatnak keresztvédelmet a madarak számára.
Az eredmények azt mutatják, hogy az élő Salmonella Typhimurium vakcinák, valamint egy élő Salmonella Typhimurium és egy élő Salmonella Enteritidis vakcina kombinációja révén nagyobb keresztvédelem érhető el a három kulcsfontosságú szalmonella szerotípussal szemben. Ez különösen igaz a tojóállományokra.

4. Használjunk átfogó megközelítést

Potter elmondta, hogy az Elanco Animal Health mit nevez a szalmonella elleni küzdelem 360 fokos megközelítésének.
Eszerint a vakcinák mellett az integrátoroknak és a termelőknek együtt kell működniük a bélrendszer integritását segítő programok kialakításában, a megfelelő táplálék-kiegészítők alkalmazásában, a legjobb baromfitartási gyakorlatok megvalósításában és a kártevők elleni küzdelemben.

Fotó: Bokor Ádám

5. Használjunk többféle megfigyelési módszert

A szalmonellaprogramok hatékonyságát egyedül az eredmények nyomon követésével és feltérképezésével, valamint azok időbeli változásának összehasonlításával vizsgálhatjuk.
Potter azt javasolja, hogy a szerotípusok mennyiségének meghatározását és a kvalitatív modellezés kombinációját használják a haladás nyomon követésére.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/wattagnet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Bárány hatosikrek születtek az Egyesült Királyságban

Különleges eseménynek lehetett tanúja egy ifjú gazda a walesi Meirionnydd megyében, amikor az általa gondozott egyik anyajuh hat egészséges báránynak adott életet.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.