Back to top

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Így történhetett ez akkor is, mikor Gerner László édesanyja egy vasárnapi ebéd közben megkérdezte a fiától:

„Egész életedben az erdőben akarsz élni?”, mire a fiú csak ennyit válaszolt: „Máshol sem lenne jobb egy életen keresztül.”

Fotó: Csatlós Norbert
Gerner Lászlónak nem voltak erdész felmenői. Egyedül nagyapjával járta hébe-hóba az erdőt, ahol örök időkre magába szívta a természet szeretetét. Szülei gépipari technikumba járatták volna, ám ő a soproni Roth Gyula Erdészeti Technikumba adta be jelentkezését, ahová a túljelentkezés ellenére felvették. 1978–1982 között elvégezte a képzést; gyakornoki idejét a Mecsekerdő Zrt. Váralja Erdészkerületében töltötte, ahol később kerületvezető erdészként kapott állást. Azóta is ott dolgozik, idestova 40 éve.

Az erdészetnél végzett munkája mellett karácsonyfatelepet üzemeltet, valamint 50 éves fejjel a húsmarhatartásba is belekezdett. Állatait legeltetéses szabadtartásban neveli a földjein, mintegy 50 Hereford marhát tart. A borjakat az elválasztás után feleségével közösen értékesítik. Szabadidejében vadászmester a váraljai vadásztársaságnál, ő kíséri a külföldről érkező vendégvadászokat. Különösen szeptemberben, a bőgés idején fordul meg terepjárójában a legtöbb vendég a sikeres vadászat reményében. Nem hiába választják többen ezt a területet: ottjártunkkor is épp egy gímbika bőgött a közelben; Lászlónak sem kellett több, elővette bőgőkürtjét, hogy behívja az erdő királyát.

Fotó: Csatlós Norbert

A szakmában töltött 40 év alatt autodidakta módon és tapasztalati úton egyaránt bővítette vadbiológiai, növény- és állattani ismereteit. Ezeket a mai napig igyekszik továbbfejleszteni, hiszen elmondása szerint az erdő minden nap tanít valamit, csak észre kell vennünk.

Kiemelkedő tudására már 11 évvel ezelőtt is felfigyelt az állami erdészet vezetősége, ezért felkérték, vegyen részt az Év erdésze versenyen. Az elsőt később újabb követte, tavaly pedig már harmadik alkalommal mérettette meg magát. A Mecsekerdő Zrt.-t képviselő Gerner László könnyedén jutott tovább a 2022. évi előválogatón. A döntőben 15 versenyszámban nyújtotta tudása legjavát. Az elméleti feladatok során számos növény- és állat-, illetve gombafajt kellett felismerni, míg a gyakorlati számokban a szervezők az erdészek napi munkáját emelték versenyszintre. Az egyik feladat például a választékolás, amikor a kivágott fán úgy kell meghatározni a későbbi darabolás helyeit, hogy abból az értékesítés során a legjobb eredmény szülessen. Erről a fafajok tulajdonságainak ismeretében és a fa tüzetes átvizsgálása után dönthetünk jól.

Fotó: Csatlós Norbert

„Büszke vagyok rá, hogy a gyérítésjelölés-versenyszám megnyerésével különdíjban részesítettek. Ennél a feladatnál azokat a fákat kellett meghatározott időn belül megjelölni a mintaterületen, amelyek egészségesek, jó minőségűek, és így nélkülözhetetlenek az erdőállomány minőségének fenntartásához. Ez a válogatás alapozza meg a jövő erdőgazdálkodását, ennek köszönhetően lesznek egyedülálló minőséget képviselő erdőink”, hangsúlyozza Gerner László, mennyire fontos az erdészek szakszerű munkája.

Fotó: Csatlós Norbert

Az Év erdésze verseny része továbbá a fa magasságának és térfogatának a becslése, különféle trófeák kor-, hossz- vagy éppen tömegbírálata, elejthetősége, és van golyós- és sörétes-lövészeti versenyszám is, hiszen az erdésznek vadászni is tudnia kell.

A 2022. évi döntőn végül Gerner László állhatott a dobogó legfelső fokára. Szerinte minden erdésznek érdemes lenne megmérettetnie magát, ugyanis a felkészülés alatt és a verseny során nemcsak felfrissül a korábban elsajátított tudás, de olyan további ismeretekkel is bővülhet, ami másként szinte megszerezhetetlen.

Ahogy visszagondol 40 évet átölelő pályájára, amit most megkoronázott az Év erdésze címmel, úgy érzi, élete egyik legjobb döntése volt az erdész szakmát választani. Örül, hogy gyerekként azt tette, amit a szíve diktált. Hívta az erdő, és egy ilyen felkérésnek eleget kell tenni. A versengést pedig szerinte a csúcson kell abbahagyni, ezért többet már nem méretteti meg magát.

Erdész technikusok versenye

Az Országos Erdészeti Egyesület tavaly 14. alkalommal hirdette meg az erdészek országos vetélkedőjének döntőjét, amelynek házigazdája ezúttal a Pilisi Parkerdő Zrt. Gyarmatpusztai Erdészete volt. Az Év erdésze kitüntető címért 19 állami erdőgazdaságot képviselő szakember, illetve 1 Székelyföldről érkező erdész technikus (versenyen kívül) indult. A kétnapos rendezvény során a versenyzőknek számos elméleti és gyakorlati feladatot kellett minél sikeresebben teljesíteniük. A döntőt megelőző helyi válogatókon több mint 200 erdész versenyzett. A rendezvény célja az erdész hivatás társadalmi és szakmai elismertségének növelése, valamint a résztvevők szaktudásának bővítése. A versenyre az erdőgazdálkodásban dolgozó, felsőfokú erdészeti képesítéssel nem rendelkező erdész technikusok jelentkezhettek.

Az elméleti és a gyakorlati feladatok során megszerzett összesített pontok alapján a dobogós helyezést elért versenyzők a díjaikat a Kárpát-medencei erdészek kiemelkedő országos rendezvényén, a Gödöllőn megrendezett 152. OEE Vándorgyűlésen vehették át.

 

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.

Itt az erdők napja, kezdődik a tavaszi nagytakarítás

Harmadik alkalommal hív a természet megtisztítására az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki a természetet együtt! elnevezésű akció keretében - tájékoztatta az AÖFK hétfőn az MTI-t.

Lakott területeken is lőhetik a vaddisznókat a Balatonnál

Rendőrségi engedéllyel, télen és kora tavasszal belterületen is ki lehet lőni vaddisznót Balatonmáriafürdőn, mivel egyre többen vannak.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Kezdődik a költési szezon, támadnak a madarak

A költési időszak közeledtével a tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását javasolja egyebek mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a saját tükörképüket támadó madarak problémája miatt.

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-hez hétvégén eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével hozták meg a döntést.

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.