Back to top

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.

Kárpátalján a kukoricatáblák egyharmadát vágták le
Kárpátalján a kukoricatáblák egyharmadát vágták le
A projekt a Lvivska, Ivano-Frankivska, Zakarpatska és Csernyivetska megye egyes részein gazdálkodók támogatására fog összpontosítani a gazdaságon belüli és az értékláncon alapuló beruházások megfelelő támogatásával, valamint bővítéssel és tanácsadói támogatással.

"Bár a szükséges elemző munka a háború előtt befejeződött, ennek eszkalációja megváltoztatta a programozási környezetet és átformálta az agrár-élelmiszeripari szektor szereplőinek kiemelt igényeit."

– mondta Hanna Antonyuk, a FAO Ukraine projektmenedzsere. „A projekt célja, hogy időben támogatást nyújtson a mezőgazdasági termelőknek és a mezőgazdasági kisvállalkozásoknak, akiknek sürgősen szükségük van finanszírozáshoz, műszaki és üzletfejlesztési tanácsadáshoz. A háború idején ezek a beruházások a mezőgazdasági termelők működésének biztosításához, a változó környezethez való alkalmazkodásuk támogatásához és a fenntartható növekedés megalapozásához szükségesek.”

A beruházás-támogatási program az Ukrajna Állami Agrárnyilvántartásán (SAR) keresztül indul, és 2023 márciusától a támogatásra jogosult mezőgazdasági termelők és mezőgazdasági vállalkozások a következő értékláncokban részesülnek forrásokban:

Fotó: Zakarpattia wine

Lviv régióban a bogyós gyümölcstermesztők, a zöldségtermesztők, valamint az akvakultúra ágazat, Kárpátalja, Ivano-Frankivska és Csernyivetkai megyék egyes részein az oltalom alatt álló juh, illetve szarvasmarha tenyésztők és méhészek valamint a kárpátaljai borászok.

Az 1 000 $ és 25 000 $ (360 ezer és 9 millió Ft) közötti összegű támogatásokat ukrán hrivnyában (UAH) folyósítják az aktuális árfolyamon, és a kedvezményezetteknek önerőt is kell biztosítaniuk. Emellett a projekt célja az is, hogy segítse az Országos Agrártudományi Akadémiát a növényi genetikai erőforrások egyedülálló nemzeti gyűjteményének megőrzésében, amely a genetikai anyag mennyisége és sokfélesége szempontjából globális jelentőségű.

Forrás: 
fao.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron

Egy hét múlva ismét az agrárszakma érdeklődésének középpontjába kerül Kaposvár, hiszen két évtized után tér vissza az OTDK Agrártudományi Szekciója a somogyi vármegyeszékhelyre. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a hungarikumnak számító tudományos diákköri munka nem csupán a tehetséggondozás, hanem a tudományos utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb alappillére is.

Öt és félmilliárd forint érkezik az anyajuhtartóknak

Megkezdődött a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatások kifizetése. Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatást több mint 7 ezer juhtartó számára, 5,5 milliárd forint értékben fizetik ki – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Magyarország kimaradt az EU mezőgazdasági mentőprogramjából

Az Európai Unió, Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának (AGRIFISH) március 20-i ülésén Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos közölte az EU mezőgazdasági minisztereivel a Bizottság azon döntését, hogy a mezőgazdasági tartalékot, 53 millió eurós (21,2 milliárd Ft) közép- és kelet európai segélyprogramra fordítja.

Megkezdődik a Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó támogatás kifizetése

A hónap végéig mintegy 12,5 milliárd forint értékű támogatást vehetnek fel az agrárvállalkozók a „VP4-12.1.1-16 „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” megnevezésű pályázati felhívás kapcsán - jelentette be Feldman Zsolt.

Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és hazánk között

Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.

A beporzók megóvása közös kötelességünk

Közös faültetéssel hívta fel a figyelmet a beporzók védelmére és a biológiai sokféleség megóvására Nagy István agrárminiszter és Marjan Cencen, Szlovénia nagykövete.

Érdemes alaposan tájékozódni, nem szabad megszokásból támogatást igényelni

Jó hír, hogy a támogatások gerincét adó jogcímek és az igénylés módja nem lesz teljesen ismeretlen a termelőknek, ugyanakkor a szabályokban sok a változás. A támogatási rendszer az eddiginél célzottabban segíti majd a kis- és közepes gazdaságokat, valamint jobban ösztönzi a generációváltást, illetve a környezet- és klímavédelem szempontjából előnyös gazdálkodói gyakorlatok alkalmazását.

Nagyon sok mindent újra kell tanulnunk

Ezt hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Portfolio Agrárium 2023 című konferenciáján, Kecskeméten.

Videósorozattal is segíti a NAK a gazdákat az új Közös Agrárpolitika megismerésében

Közel 20 részes videósorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az új Közös Agrárpolitikáról (KAP). A néhány perces rövidfilmekben a gazdák és az érdeklődők megismerhetik a KAP történetét, finanszírozását, a közvetlen támogatások rendszerét a zöld felépítménnyel, közte az agro-ökológiai programmal, de tájékozódhatnak a fiatal gazdák támogatásáról, a termeléshez kötött támogatásokról, illetve a minden eddiginél nagyobb vidékfejlesztési forrás részleteiről is.

„Kettő-öt évünk van, hogy a gázpedálra lépjünk”

Átalakul a világgazdaság, azon belül az állattenyésztés és a takarmányipar. Hogyan érdemes reagálni erre a hosszú távú fennmaradás érdekében? Erről beszélt Varga Ákos, az UBM csoport igazgatósági elnöke a Portfolio Agrárium 2023 konferenciáján, Kecskeméten.