0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.

A projekt a Lvivska, Ivano-Frankivska, Zakarpatska és Csernyivetska megye egyes részein gazdálkodók támogatására fog összpontosítani a gazdaságon belüli és az értékláncon alapuló beruházások megfelelő támogatásával, valamint bővítéssel és tanácsadói támogatással.

„Bár a szükséges elemző munka a háború előtt befejeződött, ennek eszkalációja megváltoztatta a programozási környezetet és átformálta az agrár-élelmiszeripari szektor szereplőinek kiemelt igényeit.”

– mondta Hanna Antonyuk, a FAO Ukraine projektmenedzsere. „A projekt célja, hogy időben támogatást nyújtson a mezőgazdasági termelőknek és a mezőgazdasági kisvállalkozásoknak, akiknek sürgősen szükségük van finanszírozáshoz, műszaki és üzletfejlesztési tanácsadáshoz. A háború idején ezek a beruházások a mezőgazdasági termelők működésének biztosításához, a változó környezethez való alkalmazkodásuk támogatásához és a fenntartható növekedés megalapozásához szükségesek.”

A beruházás-támogatási program az Ukrajna Állami Agrárnyilvántartásán (SAR) keresztül indul, és 2023 márciusától a támogatásra jogosult mezőgazdasági termelők és mezőgazdasági vállalkozások a következő értékláncokban részesülnek forrásokban:

Lviv régióban a bogyós gyümölcstermesztők, a zöldségtermesztők, valamint az akvakultúra ágazat, Kárpátalja, Ivano-Frankivska és Csernyivetkai megyék egyes részein az oltalom alatt álló juh, illetve szarvasmarha tenyésztők és méhészek valamint a kárpátaljai borászok.

Az 1 000 $ és 25 000 $ (360 ezer és 9 millió Ft) közötti összegű támogatásokat ukrán hrivnyában (UAH) folyósítják az aktuális árfolyamon, és a kedvezményezetteknek önerőt is kell biztosítaniuk. Emellett a projekt célja az is, hogy segítse az Országos Agrártudományi Akadémiát a növényi genetikai erőforrások egyedülálló nemzeti gyűjteményének megőrzésében, amely a genetikai anyag mennyisége és sokfélesége szempontjából globális jelentőségű.

Forrás: fao.org