Back to top

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 5. hét

Február 1-től 28-ig nyújtható be a csatlakozási kérelem a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez (MKR).

Krízisbiztosítási kompenzációra szerezhet jogosultságot, akinek a jövedelme harmadával esik vissza
Krízisbiztosítási kompenzációra szerezhet jogosultságot, akinek a jövedelme harmadával esik vissza
Fotó: Medgyesi Milán
Az MKR-t a mezőgazdasági termelők időjárási és más kockázatok következtében kialakuló jövedelemingadozásainak mérséklése és a mezőgazdasági jövedelmek stabilizálása érdekében működteti az állam. A mezőgazdasági termelők önkéntesen, a Magyar Államkincstárhoz benyújtott csatlakozási kérelemmel szerezhetnek tagsági jogviszonyt a rendszerben három évre. A csatlakozást követően évente krízisbiztosítási hozzájárulást kell fizetniük. Amennyiben a tárgyévi jövedelemmutatójuk rajtuk kívül álló okból 30 százalékot meghaladó mértékben visszaesik a tárgyévet megelőző három évre vonatkozó referenciajövedelem-mutatóhoz képest, krízisbiztosítási kompenzációra szerezhetnek jogosultságot. A csatlakozási kérelem az ügyfélkapus azonosítást követően elérhető az elektronikus kérelemkitöltő felületen és a Kincstár erre a célra kialakított elektronikus űrlapján február 1-jétől február 28-án éjfélig.

Már igényelhető a tenyésznyúl-támogatás

Megjelentek a Magyar Államkincstár honlapján a de minimis támogatáshoz kapcsolódó nyomtatványok, amelyeket postai úton kell beadni. A tenyésznyúl-támogatás mértéke tenyésznyulanként 2000 forint. A tenyésztésbe állítást követően, egy alkalommal lehet igénybe venni. A kérelmeket a január 1. és június 30. között beállított nyulak után július 1. és július 31. között, a július 1. és december 31. között beállított nyulak után pedig következő év január 15. és február 15. közötti időszakban lehet benyújtani.

Fokozottan figyelni kell arra, hogy a génmegőrzési céllal fenntartott, védett őshonos mezőgazdasági, valamint hús-, illetve prémhasznosítási típusba tartozó tenyésznyúl tenyésztésbe állításáról mellékelni kell a tenyésztőszervezet által kiadott és a Nébih által hitelesített igazolást. (További részleteket az 1/2023. (I. 11.) számú Kincstár Közlemény, valamint az 54/2014. (IV. 29.) VM rendelet tartalmaz.)

Megjelent

a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás. A mezőgazdasági termelők március 1. és augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozásuk támogatására. Azokat támogatja az Agrárminisztérium, akik termékeiket a különböző minőségrendszerek előírásainak megfelelően állítják elő és legfeljebb 5 éve részt vesznek az adott rendszerben, vagy most kívánnak csatlakozni valamely minőségrendszerhez. A támogatás célja annak a többletkiadásnak a kompenzálása, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a termék magasabb minőséget képvisel a jogszabályokban leírt minimum követelményeknél.

A támogatott minőségrendszerek közé tartoznak az Európai Bizottság elektronikus nyilvántartásában bejegyzett, oltalom alatt álló elnevezések, így a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, szeszesitalok és borok földrajzi árujelzői (például: a Hajós-Baja vagy Csopak bor, a Szentesi paprika, az Alföldi kamillavirágzat, a Kecskeméti barackpálinka) és a hagyományos különleges termékek (például a rögös túró), ezen kívül pedig a nemzeti minőségrendszerek (Kiváló Minőségű Élelmiszer) és a különböző önkéntes mezőgazdaságitermék-tanúsító rendszerek. Az oltalomra jogosult földrajzi árujelzők aktuális listája itt érhető el: http://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

Akár 3,5 millió forintra pályázhatnak

a mikrovállalkozásként működő hentesboltok. Támogatásuk keretösszege 4,5 milliárd forint, az egy kedvezményezett részére kifizethető támogatás összege 3 millió forint. Amennyiben pedig az üzletben forgalmazott húsból, húskészítményből helyben történő fogyasztásra vendéglátó-ipari termék is készül, akkor maximálisan 3,5 millió forintot lehet igénybe venni a felhívás keretében. A pályázati eljárás lebonyolítását a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. végzi majd.

A pályázó egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság lehet, ha fő tevékenységi köre a hús, húsáru kiskereskedelme. Emellett az is szükséges, hogy a hentesüzlet rendelkezzen lezárt üzleti évvel és vállalja, hogy legalább december 31-ig folytatja a tevékenységét. A pályázó a kérelem benyújtásakor nem állhat felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt és nem rendelkezhet köztartozással. Egy vállalkozás egy pályázat benyújtására jogosult, függetlenül az általa üzemeltetett húsboltok számától.

Módosult

„Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése” című (VP5-8.3.1-17 kódszámú), az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP4-10.1.1-21 kódszámú) és az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című (VP4-11.1.1-11.2.1-21 kódszámú) felhívás dokumentációja. (Részletek itt: http://www.palyazat.gov.hu/index.php?kozlemenyekpage=3

Megjelent

a Vidékfejlesztési Programirányító hatóságának a tájékoztatása azokról a növényvédőszerekről és hatóanyagokról, amelyek nem használhatók idén az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programban részt vevő területeken. Részletek itt: http://www.palyazat.gov.hu/index.php?kozlemenyekpage=3

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.