Back to top

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Az Egyesült Államokban az átlagos várható élettartam 76 év a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint. A skandináv országokban (Dánia, Svédország, Norvégia, Finnország, Izland, Grönland, Åland és a Feröer-szigetek) Grönland kivételével valamennyi országban a várható élettartam tartósan meghaladja a 80 éves küszöböt

 Több oka is van annak, hogy az északi országok lakói hosszabb életre számíthatnak, mint az Egyesült Államokban élők.

Például arról híresek, hogy több ember számára elérhető a magas színvonalú egészségügyi ellátás. Az egyik ok azonban minden bizonnyal az étrendjük. Ez vezetett az északi étrend növekvő népszerűségéhez, amelyet a világ ezen részén élő emberek étkezési szokásai alapján alakítottak ki.

Mit jelent a skandináv diéta?

Egyszerűen fogalmazva, a skandináv diéta az északi országok étkezési szokásait követi. Julie Andrews, dietetikus szerint ez magában foglalja a következő élelmiszerekben gazdag étrendet:

  • Zöldségek, beleértve az olyan gyökérzöldségeket, mint a fehérrépa, a cékla és a sárgarépa
  • Gyümölcsök, különösen bogyós gyümölcsök
  • Tenger gyümölcsei, kiemelten a zsíros halak, mint a lazac, tonhal, szardínia és makréla
  • Fermentált élelmiszerek
  • Tejtermékek
  • Hüvelyesek
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék

"Ezek az élelmiszerek rostokban, omega-3-ban és probiotikumokban gazdagok, melyek a kutatások szerint jótékonyan hatnak az általános egészségre, és csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát" - mondja Andrews.

"Bárki profitálhat abból, ha több ilyen élelmiszert iktat be az étrendjébe, még akkor is, ha nem ezek az egyetlen élelmiszerek, amelyeket fogyaszt."

Hozzáteszi, hogy ami ugyanilyen figyelemre méltó az északi étrendben, az az, amit nem fogyasztanak rendszeresen, ide tartoznak a magas cukortartalmú feldolgozott élelmiszerek, a feldolgozott húsok, a cukros italok és az alkohol. "Kutatások szerint ezeknek az élelmiszereknek a rendszeres fogyasztása növelheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek" - mondja Andrews.

Ha úgy véljük, hogy az északi étrend hasonlít a mediterrán étrendhez, akkor igazunk van! "Az északi étrend nagyon hasonlít a mediterrán étrendtervhez, amely egy nagyon egészséges táplálkozási mód" - mondja Jenny Beth Kroplin, dietetikus. Vannak azonban kulcsfontosságú különbségek. Az északi diéta magában foglalja a gyökérzöldségek és a tej alapú élelmiszerek, köztük a skyr fogyasztását, amely a joghurthoz hasonló, de gazdagabb és krémesebb.

Milyen egészségügyi előnyei vannak ennek a diétának?

1. Tele van olyan élelmiszerekkel, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét

Mindkét dietetikus szerint az egyik ok, amiért az északi étrend olyan egészséges, az az, hogy tele van olyan élelmiszerekkel, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét.

Az erjesztett ételeket, köztük a savanyított zöldségeket, a skyr-t, a kefirt és a joghurtot, valamint a kovászos kenyeret az északi országokban gyakran fogyasztják,

és Andrews szerint ezek probiotikumokat, azaz a bél egészségét támogató jó baktériumokat tartalmaznak. A tanulmányok azt mutatják, hogy a fermentált élelmiszerekben gazdag étrend összefügg a jobb immunrendszer egészségével és a kevesebb betegséget okozó gyulladással.

Az erjesztett ételek mellett a skandináv étrend részét képező gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és gyökérzöldségek is jót tesznek a bélrendszernek, mivel rostot tartalmaznak. "A rostok fontosak a vércukorszint kiegyensúlyozásában, javítják az emésztést, segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a jóllakottságban" - mondja Kroplin.

2. Jót tesz a szív működésének

Bár a rostok már ismertek a bélrendszer egészségének támogatásáról, a tanulmányok azt mutatják, hogy a szív- és érrendszeri egészségre is jótékonyan hatnak, csökkentve a szívbetegségek, a stroke, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

Kroplin szerint a skandináv étrendben szereplő tenger gyümölcsei szintén jót tesznek a szív egészségének.

"Heti kétszer közel 120 gramm hal fogyasztása nagyon hasznos lehet a szívbetegségek vagy a stroke csökkentésében" - mondja. Ennek oka szerinte az, hogy jó forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek közvetlenül a szív- és érrendszeri egészségre vannak pozitív hatással.

3. Az északi étrendben szereplő tenger gyümölcsei támogatják az agy egészségét

A tenger gyümölcseinek rendszeres fogyasztása nem csak a szívnek tesz jót, hanem az agy egészségének is. Ez ismét az omega-3 zsírsavaknak köszönhető. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek még a memória megőrzésében is segíthetnek, és szerepet játszhatnak a demencia elleni védelemben. Az omega-3-at tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása a depresszió ellen is védelmet nyújthat.

Andrews szerint egy másik ok, amiért a skandináv étrend jótékonyan hat a szív egészségére, hogy a bogyók tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítenek megvédeni a gyulladástól, beleértve az agyat érintő krónikus állapotokat is.

4. A gyökérzöldségek tele vannak jótékony tápanyagokkal

Az Egyesült Államokban a gyökérzöldségeknek néha rossz hírét keltik szénhidráttartalmuk miatt, de mindkét dietetikus szerint számos előnye van annak, ha olyan ételeket, mint a burgonya, az édesburgonya, a fehérrépa, a sárgarépa és a cékla, az étrendben tartjuk. "A gyökérzöldségek valójában nagyon egészségesek, és számos táplálkozási és egészségügyi előnnyel járnak. Bár a gyökérzöldségek inkább a keményítőtartalmúak közé tartoznak, összetett szénhidrátok, amelyek rostot tartalmaznak" - magyarázza Kroplin.

Kroplin szerint például sok gyökérzöldség tartalmaz B-vitaminokat, A- és C-vitamint, amelyek támogatják az immunrendszert, a látást és a sebgyógyulást. "A gyökérzöldségek olyan fitokémiai anyagokat is tartalmaznak, amelyek megvédik a szervezetet a környezeti szabad gyökökkel szemben" - részletezi.

Andrews hozzáteszi, hogy a gyökérzöldségek az egyik legtápanyagdúsabb élelmiszerek, ugyanis rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.

Azt mondja, hogy minden gyökérzöldségnek saját tápanyagtartalma van, a színétől függően. "Az édesburgonya például gazdag A-vitaminban és káliumban" - magyarázza.

5. Kiszűrhetjük az egészségre káros élelmiszereket

A cukros ételek és italok, a túlságosan feldolgozott élelmiszerek és az alkohol nem részei a skandináv étrendnek, és ha egyáltalán fogyasztják ezeket, akkor is csak nagyon visszafogottan. Mindkét dietetikus szerint ezeknek az ételeknek és italoknak a minimalizálása rendkívül jótékony hatással van az egészségre, már csak azért is, mert csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Mivel a skandináv diéta nem korlátozó, mint néhány más étkezési terv, valószínűleg úgy fogjuk találni, hogy egyáltalán nem fognak hiányozni az ilyen típusú ételek.

Ugyanakkor nem létezik egyetlen, mindenki számára megfelelő étkezési minta, de ha az a célunk, hogy 2023-ban egészségesebben táplálkozzunk, akkor a skandináv étrend az egyik olyan étkezési minta, amelyet érdemes megfontolni.

Forrás: 
parade.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.