Back to top

Mérlegen a mezőgazdaság

„Több, mint 30 éve vagyunk a piacon, és talán az idei az első, amikor egy kicsit át kell gondolni az eddigi termékválasztékunkat. Ehhez részben hozzájárult az is, hogy az elmúlt évben rendkívül rossz volt a termés, főleg az ország keleti részén”- hangsúlyozta a Molnár Sándor.

A Metripond Plus Mérlegtechnika Kft. ügyvezetője hozzátette, az aszály sokkszerűen érte a gazdákat, hogy valószínű, hogy tartalékolnak a pénzükkel, a gabonájukkal is. Emiatt próbálkoztak olyan igényeket is kielégíteni, melyeket korábban elszalasztottak.

Molnár Sándor, ügyvezető igazgató és Szabó Csaba, tervezés-fejlesztési osztályvezető
Molnár Sándor, ügyvezető igazgató és Szabó Csaba, tervezés-fejlesztési osztályvezető
Fotó: viniczai

Így készült el a komposztkiszerelő mérlegük. A többi eszközüktől alapvetően az adagolásban különbözik. Közismert, hogy a szemes termények egy megfelelő résen keresztül adott intenzitással áramlanak, ugyanakkor a komposztok a nedvességtartalom függvényében tapadnak, összeragadnak. Ezért teljesen más adagoló egységet kellett készíteni.

A mérés nagyjából ugyanaz, mint a többi eszköznél, de teljesen új, szalagos adagolós berendezést készítettek nagy tartállyal, amely elsősorban komposztok, szennyvíziszap, virágföld, nedves, nem tapadó anyagok kiszerelésére alkalmas.

A berendezést rostázott termék töltésére ajánlják, amelynél kizárt a nagyobb rögök megjelenése. Ezek a mérlegek szalagos kényszeradagolóval szereltek és kézi zsákrögzítő egységgel rendelkeznek, pneumatikus működtetéssel. Egyszerű könnyen beépíthető berendezés, kevés karbantartási igénnyel. Mobilizálható. Kiegészíthető szállítószalaggal és zsákvarró berendezéssel.

„Elsősorban önkormányzati, városgazdálkodási beruházások részéről számítunk érdeklődésre, de például a Natura Kft. is vásárolt ilyet. Olyanok keresik, akik kis kiszerelésben a házi kerteknek, meg nagyobb kiszerelésben pedig a gazdaságok számára értékesítenek” - magyarázta a szakember.

Nagyon sok helyen jelentkezik kiszerelési, illetve telepítési probléma, hogy magas a berendezés, vagy az épület és olyan alacsony, hogy nem tudják targoncával belejuttatni az anyagot, vagy a felhordó szerkezet is nehezen helyezhető el.

Emiatt készítettek egy olyan berendezést, aminek előtárolója van, és a lentről csigás vagy szalagos adagolóval fölhordja a mérlegre az anyagot. Úgy néz ki, van rá kereslet, többet sikerült értékesíteni Romániában, és Magyarországon.

A Metripond Plus nemcsak önálló fejlesztéseket végez, egyetemekkel, kutatóintézetekkel dolgoznak együtt. A közelmúlt projektje a robbanásbiztos berendezések kidolgozása. Ebbe a témába igénybe vesznek olyan hatóságokat, akik részben ismeri ennek az előírásait, illetve magát a minősítést is végzik. Főleg a porrobbanás miatt erősödött fel az igény, olyan üzemekben, ahol a por előfordul, hiszen ezekben elektromos alkatrészek vannak. Ez a szigorú előírás a nyugati országokban már létezik, ma már több nyugati tulajdonú cég ezt Magyarországon is elvárja a berendezéseiktől.

„Itt vannak a kínai termékek a hazai piacon, melyeket olcsón, nagy szériában lehet előállítani, egyszerűbb típusmérlegeket a különböző cégek nagy mennyiségben importálnak”

- hívta fel a figyelmet az ügyvezető, ahol viszont egyedi, meghatározott helyre, speciális feladatra kell építeni mérleget, őket keresik. Azt látják, nagyon érzékeny a vásárlóközönség, mekkora, és milyen területein kapnak támogatást: Molnár Sándor elmondta, szerencsésen szokott összekapcsolódni, hogy egyik évben Magyarországon van jelentősebb támogatás, a másik évben Romániában.

Sokat beszélünk a precíziós gazdálkodásról, ahol méréseket végeznek, adatalapú döntéseket hoznak. Az utóbbi időben fejlesztéseket végeztek a hídmérlegek területén. Amikor a terméket behozzák a szántóföldről, akkor a portán egy automatizált mérési rendszert építenek ki, akár egy sorompós átkelő, megállítja az autót, s amikor a mérés megtörtént, a lámpa zöldet mutat, szinte személyfüggetlenné válik a forgalom, az adatokat elmenti a rendszer. Automatizálták a portai mérlegelést. A hozamtérkép mellett egyfajta kontrollt jelent, hiszen az adatbevitelnél a táblákat, az anyagféleségeket, időpontokat meg lehet jelölni, minden olyan adatot tárolhatnak, amiből utólag esetleges statisztikákat vagy kimutatásokat lehet készíteni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak óvatosan a zöldhulladék-égetéssel - legtöbb helyen tilos!

A zöldhulladék-égetés veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem azt követően, hogy márciusban országszerte már 543 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Csaknem egymilliárd forintot fordított technológiai fejlesztésre a felsőlajosi Márka Üdítőgyártó Kft.

Csaknem egymilliárd forintból új üdítőital-gyártó gépsorral fejlesztette vállalkozását a Márka Üdítőgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Bács-Kiskun vármegyei Felsőlajoson - közölte a cég az MTI-vel.

Drónpilóta diplomaosztó Szarvason: az első fecskék

Az országban először kaphattak kézbe drónpilóta jogosítványt hazai szakemberek. Hiánypótló képzést indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az első kurzust elvégezve kilencen vehették át diplomájukat Gyuricza Csaba rektortól és Takács Árpád, Békés Vármegye Kormányhivatal főispánjától.

Mit tartogat a jövő?

A dél-tiroli szakiskolákban gyümölcs- és szőlőtermesztés szakirányon végzettek „öregdiák-egyesülete”, az A.L.S több szervezettel, intézménnyel és a helyi agrárvállalkozókkal közösen kétévente technológiai napot szervez. A rendezvényen azokat az innovatív, gyümölcs- és szőlőtermesztésben használható gépeket, eszközöket mutatják be üzem közben is, amelyek a jövőben fontos szerepet kaphatnak a gazdálkodásban.

Magyar fejlesztésű fagyvédelmi gépek mutatkoztak be Csobádon

Többek közt hazai fejlesztésű fagyvédelmi berendezéseket mutattak be a Holland Alma Kft. csobádi biogyümölcsösében. Ezekkel a kisugárzási fagy ellen lehet védekezni: néhány fokkal emelhető a hőmérséklet, és az erős légáram is segít megmenteni a termést.

Elektromosan erősít a Manitou

A francia mezőgépgyártó nagyvállalat, a Manitou-csoport 82 százalékos részesedést szerzett az ugyancsak francia, elektromobilitással és akkutechnológiával, azon belül a litium-ion akkumulátorok fejlesztésében és gyártásában, valamint helyhez kötött energiatároló berendezések fejlesztésében élen járó EasyLi startupban.

Mustártermesztés lehetőségei Magyarországon

A rendszerváltás óta jelentősen lecsökkent a mustár termesztése Magyarországon, különösen az élelmiszeripar számára. Bár a zöldítési program keretében zöldtrágyaként használják. A fehér mustármag számára viszont ételízesítőként stabil piacot nyújt a kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt, amely jelenleg a magyar termelői körének a bővítésén dolgozik - erről is szó esett a cég szakmai napján.

Osztrák traktorpiac 2022

Nyugati szomszédunknál tavaly 13,8 százalékkal esett vissza a traktoreladás az előző évihez képest. 7.196 erőgépet sikerült értékesíteni 2022-ben, míg egy évvel korábban még 8.345 darab kelt el.

Agritechnica 2023

A covid-járvány miatt több éven át elhalasztott hannoveri Agritechnica nemzetközi mezőgazdasági gépkiállítást 2023. november 12-18. között tartja a Német Mezőgépgyártók Szövetsége, a DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). A rendezvény új alcímet kapott, „A mezőgazdasági gépek világvására” címet.

Ösztrogénszennyezés: ilyen hormon a természetben? Ez nem természetes!

A nem körültekintő permetezés, a műtrágyahasználat és a gyógyszermaradványokkal így vagy úgy szennyeződött talaj illetve természetes vizek ösztrogéntartalma az állatvilágot sem kíméli, őket is elérték a nemkívánatos hormonhatások. És ők nem menekülhetnek el, nem védekezhetnek, sőt még csak megérteni sem tudják, vajon mi történhetett velük.