Back to top

Napi egy alma az orvost távol tartja

Világszerte kísérletek folynak az élelmiszeripari hulladékok, melléktermékek takarmányként való hasznosítására. Az Egyesült Államokbeli Cornell Egyetem kutatói a közmondást így módosították: szerint a közmondás az állatorvosokra is igaz. Kísérleteikben az almalégyártás melléktermékeit broilertakarmányként hasznosítva jutottak erre az eredményre.

Fotó: pixabay.com
A kutatás során az USA észak-keleti New York államában legnagyobb arányban termesztett Empire almából származó levet, pépet és egyéb hulladékokat használták. Azt tapasztalták, hogy ha az almalevet kikelés előtt csirketojásokba fecskendezik, javul az állat bélrendszeri egészsége.

„Az alma az egyik legnagyobb arányban termelt gyümölcs az Egyesült Államokban, és régóta tisztában vagyunk az egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásával.

Kutatásunk során láthattuk, hogy egy alma – konkrétan az 1940-es években Cornellben nemesített Empire alma – hogyan javította a brojlerek bélrendszeri állapotát, és megfigyeltünk a madár általános jó egészségére utaló jeleket is”

– mondja Cydney Jackson, az élelmiszertudomány doktorandusza.

Fotó: pixabay.com

A kutatók gyümölcslevet, törkölyt és pépet fecskendeztek - in vivo - a csirketojásban fejlődő embrió magzatvizébe. A tojások kikelése után mintákat gyűjtöttek az elemzéshez. Jackson és csapata azt találta, hogy az almalé és törköly tojásba juttatása erősítheti a fiatal csirke aminosav-szállító rendszerét, javíthatja a vas biológiai hozzáférhetőségét, megnövelheti az állat vastagbelében a mikrobák számát, és elősegítheti a potenciálisan hasznos bélbaktériumok növekedését.

„Az alma olyan bioaktív összetevőket tartalmaz, mint a fitokemikáliák és a prebiotikumok, amelyek segíthetik a bélrendszer egészségét és a bél mikrobiomát”

– mondja Elad Tako, a Mezőgazdasági és Élettudományi Főiskola élelmiszertudományi docense.

A tanulmány kitér arra, hogy az Egyesült Államokban évente közel 20 milliárd dollár bevétel származik az almaeladásból, és a becslések szerint az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban átlagban évente 5 millió tonna gyümölcs termett.

Alomatörköly
Alomatörköly
Fotó: pixabay.com
Az Egyesült Államok Almaszövetsége szerint 2021 és 2022 között mintegy egymillió köbméter almát használtak gyümölcslé és más almatermékek előállításához. A tanulmány szerint évente közel 175 350 tonna almatörköly keletkezik, ami általában a szemétben végzi. Ez környezetkárosító, mivel a törköly a cukortartalma miatt felborítja a talaj szén-nitrogén arányát.

„A törkölyt most ipari hulladékként kezelik. Ha a tápanyagokban gazdag törkölyt potenciálisan fel tudjuk használni, azt beépíthetjük a brojlerek takarmányába”

– mondja Tako. „Javítani tudjuk a takarmányuk tápanyagtartalmát, és természetesebb módon termelhetünk – ráadásul lehetséges, hogy így csökkenthetjük a hozzáadott mesterséges takarmánykiegészítők arányát.”

A kutatók azt mondják, ez egyelőre alapkutatás volt annak vizsgálatára, hogy milyen hatása lehet az almahulladéknak, mint baromfitakarmánynak, és szerintük még hosszú távú vizsgálatok szükségesek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agriculture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Bárány hatosikrek születtek az Egyesült Királyságban

Különleges eseménynek lehetett tanúja egy ifjú gazda a walesi Meirionnydd megyében, amikor az általa gondozott egyik anyajuh hat egészséges báránynak adott életet.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.

Férfias szakma, mégis egész jól megy

A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.

Az állattenyésztés -halmozottan hátrányos- helyzetképe

A fenti címen tartotta előadását Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója, amiben az ágazat helyzetét értékelte. Véleménye szerint, egy nehéz év után, egy még nehezebb év jön az állattenyésztők számára.

Hogyan növelhető a takarmányozás fenntarthatósága – az ipar válaszai

A melléktermékek takarmányban történő felhasználása mindig kompromisszummal jár a szakemberek szerint. A formulázás során a táplálóérték mellett érdemes figyelembe venni a termelés volumenére, valamint a végtermékre (élvezeti érték, technológiai tulajdonságok változása) gyakorolt egyéb pozitív vagy negatív hatásokat.