0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

QR-kód a tejesdobozon

Ma már egy egyszerű QR-kód csomagolásra nyomtatásával meg lehet osztani a fogyasztókkal az általuk megvásárolt tejet előállító tehenek egészségére és tartási körülményeire vonatkozó információkat. Azt is lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a tej által az állattartó gazdaságtól az áruházi polcig megtett úttal, vagy hogy elérjék a tehenek jólétére vonatkozó adatokat.

A precíziós állattartási rendszerek (Precision Livestock Farming, PLF) terjedésének köszönhetően már megoldható, hogy ennyire részletes és pontos adatokhoz férjenek hozzá a fogyasztók. Pontosabban, a piacon elérhető a technológia, de a benne rejlő lehetőséget még nem aknázzák ki a termelők és a forgalmazók.

Az EU által finanszírozott ClearFarm projekt célja, hogy a PLF-technológia kihasználásával javítsa a fogyasztók és a termelők kölcsönös megértését, hogy az eddiginél érzékletesebbé tegye az állatjóléti intézkedések célját, és hogy tudatosítsa, miért fontos állandóan és teljes körűen alkalmazni őket.

A projektben Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Dánia, Finnország, Izrael és termelői, szabályozó hatóságai, döntéshozói és fogyasztói működnek együtt.

A ClearFarm egyelőre az Európában meghatározó haszonállatokra összpontosít, a sertéstartásra és tejelő szarvasmarhák tartására. Részt vesz benne több érdekelt technológiai vállalat is. A végső cél, hogy a PLF lehetőségeinek teljes kiaknázásával létrehozandó szoftverplatformon az állatok egész életét nyomon lehessen követni, beleértve a tartási körülményeket, az egészségüket és a jólétüket is.

Forrás: EU Horizon Magazine