Back to top

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

A kertészetet Botta Zsolt alapította, a nagy tiszteletben álló kertészt szinte mindenki ismerte a szakmában, neve gyakorlatilag egybeforrt a Flora Hungaria nagybani piac történetével amelynek ötletadója,  később ügyvezetője volt, az építkezés is az ő szervezése mellett zajlott.  A tordasi családi házuk udvarán az 1970-es évek végén húzták fel az első üvegházakat és fóliasátrakat, amelyeket folyamatosan bővítettek és fejlesztettek. Egy hektáros hűtött-fűtött virágkertészetet hoztak létre, ahol árvácskát, szegfűt, krizantémot, egynyári növényeket, majd hosszú ideig gerberát termesztettek.

Az első Cymbidium állományt egy baráttól kapta Botta Zsolt, és kezdetben inkább kihívásnak tekintette, hogy megtanulja a termesztését, és nem gazdaságossági szempontok vezérelték.

Az évek alatt fokozatosan került előtérbe az orchidea termesztése, e tevékenység „felelőse” pedig Botta Veronika, Zsolt lánya volt.  Több mint egy évtizede már csak cserepes és vágott Cymbidiumot termesztenek az üvegházakban.

Időzített virágzás

Fotó: Rass Krisztina
A Botta kertészet fő tevékenysége a vágottvirág-termesztés, de cserepes virágként is egyre népszerűbb az orchidea. Régebben a dobozos orchidea is kedvelt volt, a speciális csőbe állítva hosszú hetekig szép és friss maradt. Ma dobozos kiszerelésben szinte csak anyák napjára és nőnapra keresik, a virágkötők inkább egész virágszálakat vesznek.

A kertészetben a termesztéshez tíz szakaszra bontják a szezont, ami augusztus végétől, szeptembertől elejétől június közepéig, jellemzően az általános iskolai ballagásig tart.

Ebben a 9-10 hónapban az állományt szakaszosan időzítve virágoztatják, egy tő egy évben egyszer virágzik. A házakat vagy leválasztott hajókat ezért külön kezelik és fűtik, ügyelve arra, hogy mindig legyen megfelelő mennyiségű és változatos színvilágú virágzó állomány.

Virágzás előtt a növénynek hideghatásra van szüksége, a hőmérsékletet folyamatosan veszik vissza, végül a 5-8 °C-os hidegsokktól indul meg a bimbóképződés.

A csónakorchidea fényigényes növény, de nyáron a túlmelegedés ellen árnyékolni kell. A Botta Kertészet mindegyik üvegháza különböző fényáteresztő képességű fóliával van ellátva (belülről és kívülről is), ezzel tudják energiatakarékosan biztosítani az optimális fény- és hőmérsékleti viszonyokat. Vegetatív szakaszban a 12-16 °C az ideális, azonban a növények az ennél hűvösebb környezetet is elviselik, virágképződéskor viszont 16-18 °C alá nem eshet a hőmérséklet, mert az késlelteti a virágzást. Korábban gázzal fűtöttek, most aprítékkal üzemelő kazán adja a meleget, a házakban legalább 8 °C-ot kell tartani, az ennél alacsonyabb hőmérséklet már megviseli a növényeket.

Szelekció és állománykezelés

 A virágzást szakaszosan időzítik
A virágzást szakaszosan időzítik
Fotó: Rass Krisztina
A kőzetgyapotban, konténerben tartott tövek víz-, és tápanyagigényesek, a tápoldatot számítógép által vezérelt csepegtetőrendszeren keresztül adagolják. A bimbóképzés után, ha szükséges, átültetik a növényeket nagyobb konténerbe, a lombot metszik, ritkítják.

A csónakorchidea tövek sok évig virágoznak, elvirágzás után tőosztással, a szárgumók szétválasztásával vegetatív módon könnyen szaporítható a fajták többsége.

A szétszedett és levelektől megtisztított „töveket”, bulbákat ládákba helyezik, majd sötétben, és magas páratartalomban, magas hőmérsékleten kihajtásra serkentik. Az etiolált, hajtást hozó gumókat utána fényre teszik, amitől bezöldülnek, utána cserepezik. Fajtától függően, de jellemzően harmadik, negyedik évtől kezd el virágozni az orchidea, utána áthelyezik a növényeket a nevelőházból az „óvodába”. Ott tovább erősítik őket, és ott válik el a sorsuk, azaz, hogy bekerülnek-e az állományba és szedni fogják róla a virágot, vagy töves virágzó orchideaként értékesítik. A szétosztott tövekből ugyanis nincs szükség nagy mennyiségre az állományban, hiszen az a cél, hogy változatos színeket és formákat tudjanak kínálni.

Ezért újra szelektálják az állományt, csak az erős, sok virágot hozó töveket hagyják meg vágottvirág szedésére.

Azokat amelyekből túl sok van, esetleg már nincs nagy igény rá a piacon nem érdemes érdemes állományba tenni, ezért - noha nem ez a fő profil- a töveket addig nevelik, amíg a virágzatok kinyílnak, és cserepes növényként értékesítik a nagybani virágpiacon.

A tövenkénti virághozam nagyon eltérő, a fajtától, a tő korától és méretétől is függ, de a technológia és a kijutatott tápanyag mennyisége is befolyásolhatja. A virágszál kineveléséhez nagyjából öt hónap kell. Amikor elkezdenek a bimbók fejlődni, egy speciális gumiszalag segítségével tartják egyenesen a fejlődő virágszárat. Ehhez a gumin folyamatosan állítanak.

Ez szintén nagyon munkaerő- és időigényes feladat, gyakorlatilag minden héten, minden egyes bimbót ellenőrizni kellene. 

A kinyílt virágok egyébként nagyon tartósak, a tövön hetekig díszítenek.

A virágszárat kötözni kell, hogy egyenesen fejlődjön és erős maradjon
A virágszárat kötözni kell, hogy egyenesen fejlődjön és erős maradjon
Fotó: Rass Krisztina

Az öntözéshez igyekeznek lágy esővizet használni. Ennek érdekében szinte minden üvegház alatt földalatti tartályt helyeztek el, vagy felszíni tartályban gyűjtik az esővizet. Ha nincs elegendő esővíz, akkor lágyítják a vizet a csapvizet.

Kártevők közül a tripszre és a takácsatkára érzékeny az orchidea, és a csigák is egyre nagyobb károkat okoznak.

A kertészet egyre inkább törekszik a környezetkímélő megoldásokra, például hasznos rovarok telepítésével.

A mozaik vírustól az eszközök fertőtlenítésével, a beteg növény eltávolításával védekeznek.

A kertészet napi munkáját Botta Veronika és férje közösen irányítja, az értékesítésben lányuk is sokat segít.
A kertészet napi munkáját Botta Veronika és férje közösen irányítja, az értékesítésben lányuk is sokat segít.
Fotó: Kunsági Kinga
Változó divat

A kertészet több mint száz fajtát tart, azonban időközönként változnak a fogyasztói szokások, így a virágkötészetben is változnak a trendek. Ezt folyamatosan figyelniük kell, és amennyire lehet, próbálják az állományokban is követni a változásokat, és többet tartani a divatosabb virágszínekből. Ez igen nehéz, hisz több éves kultúráról van szó.

Botta Veronika szerint egyébként a magyar virágkötők élen járnak világviszonylatban is, azt tapasztalják, hogy a neves hazai virágkötők képesek akár diktálni is a trendet.

Most nagyon népszerűnek számítanak az egyszínű virágok, és amíg a nagy virágú fajták háttérbe szorulnak, a mini virágú fajtákra fokozatosan nő az igény. Örök kedvenc viszont a rózsaszín és a fehér, valamint annak különböző árnyalatai szintén sosem mennek ki a divatból. Ennek megfelelően a telepen az állomány harmada fehér virágú orchideából áll. Télen keresettebb a barna és a markánsabb színek, nyáron az esküvői szezonban a pasztellszínű virágok a kapósak, anyák napjára pedig a bordó és a lila színek a kedveltek.

Az összesen hét főt foglalkoztató kertészet napi munkáját férjével közösen irányítják és az értékesítésben Veronika kommunikáció-média szakon tanuló egyetemista lánya is mind többet segít.

Csak a nagybani piacon értékesítenek, stabil törzsvásárlói körük van, de aktívak a közösségi felületeken is, úgy tapasztalják, hogy a szakmai közönség egyre szívesebben használja ezeket a platformokat. Szakmai workshopokat is szerveznek, ahol neves hazai virágkötők tartanak a kertészetben foglalkozásokat, miközben az érdeklődők saját maguk által szedett virágokból alkotnak, és új, modern virágkötészeti technikákat sajátíthatnak el.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.