Back to top

Az EIT Food 2023-ra vállalkozói pályázatot hirdet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette, a 2023-as Vállalkozási Programjainak elindulását. Március 26-ig lehet jelentkezni három olyan programra, amelyek az üzleti növekedés minden szakaszát lefedik.

Fotó: Pixabay
Az EIT Élelmiszeripari Vállalkozási Programja három fázisba sorolja a vállalkozásokat és így nyújt támogatást az induláshoz, a fejlődéshez, vagy a nagy léptékű fejlesztéshez. Céljuk, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai startup vállalkozások fejlődjenek, hogy megoldják a globális élelmiszerrendszeri kihívásokat, és világszerte új élelmiszer-innovációkat és vállalkozásokat hoznak létre. Az élelmiszer-pazarlás kezelésétől a fehérjediverzifikáció fejlesztéséig az agrár-élelmiszeripari vállalkozások következő generációjának támogatása segít valós értéket teremteni az európai polgárok számára, és elősegíti a mindenki számára igazságosabb, fenntarthatóbb élelmiszer-rendszer felé vezető utat.

„Ahhoz, hogy segíthessünk egy olyan jövőbe illő élelmiszerrendszer felépítésében, amely egészséges és fenntartható élelmiszereket állít elő mindenki számára, kapcsolatokat kell teremtenünk az élelmiszer-ökoszisztéma között, támogatva a vállalkozókat új ötletek és innovációk kidolgozásában. A Vállalkozási Programok páratlan támogatást és hálózatépítést kínálnak az európai vállalkozóknak, segítve a valódi innovációt az agrár-élelmiszeripari ágazatban.”

– mondta Benoit Buntinx, az EIT Food Business Creation igazgatója

Fotó: Adobe Stock
A 2023-as Vállalkozási Program elindítása jól példázza az EIT Food azon törekvését, amely az induló vállalkozásokat a bennük rejlő lehetőségek teljes kiaknázása érdekében támogatja. 2022-ben az EIT Food több mint 600 pályázatot kapott több mint 30 országból, köztük Magyarországról is, és több mint 120 induló vállalkozást támogatott, amelyek 407 millió eurónyi állami és magánbefektetést tudtak bevonni céljaik eléréséhez.

A programok lehetőséget kínálnak a nyertes vállalkozóknak, hogy részesüljenek a világ legnagyobb agrár-élelmiszeripari innovációs közösségének támogatásából, képzési programokon vehessenek részt.

A sikeresen pályázó startup-ok akár 500 000 eurós (200 millió Ft) támogatást is kaphatnak az EIT Food-tól, valamint külső finanszírozást is igénybe vehetnek, az EIT Food befektetői közösségétől.

A kiválasztott startup-ok emellett részesülnek vezetőképzésben, személyre szabott mentorálásban, a világ legnagyobb élelmiszer-innovációs hálózatához való hozzáférésben, valamint a növekedéshez és sikerhez szükséges erőforrásokban és eszközökben.

A jelentkezési lehetőségek már nyitva vannak, március 26-áig. Ezt követően áprilisában történik az értékelés folyamata, majd 2023 májusában tervezik az eredményhirdetést. A jelentkezéssel kapcsolatos további információk az EIT Food angol nyelvű weboldalán érhető el: entrepreneurship.eitfood.eu.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/eitfood.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.