Back to top

Dallos Gyula díjat adott át az Év Sportolója Gálán

A 65. Év Sportolója Gála több szempontból is kiemelt jelentőséggel bírt. Elsőként a rendkívüli, nívós helyszín, a felújítás után újjászületett Operaház miatt, másodsorban, mert a rendezvény történetében először lovas szakember adott át díjat.

A hazai lovassport és lovas­élet hatalmas elismerése, történelmi siker, hogy a gálán örökös bajnokunk, Dallos Gyula miniszteri biztos gratulált és díjat is adott át az év szabadidős sportrendezvénye kategóriában.

Dallos Gyula és az ultrafutó Lubics Szilvia az év legjobb szabadidős sportrendezvénye kategóriában adták át a díjat a Balatonátúszás szervezőinek
Dallos Gyula és az ultrafutó Lubics Szilvia az év legjobb szabadidős sportrendezvénye kategóriában adták át a díjat a Balatonátúszás szervezőinek
Fotó: Halmagyi Zsolt
Az idei gálára január 9-én került sor.

E jeles napon a sport volt a főszereplő, benne hazánk legjobb sportolói, edzői és sportvezetői. A helyszínen telt ház, az M4 csatorna közvetítésének köszönhetően sok százezer néző várta izgatottan az eredményhirdetést. A kifogástalan szervezésnek köszönhetően mindenki időben és fennakadás nélkül érkezett meg és találta meg helyét a gyönyörű épületben. Sok világklasszis sportoló között egy számunkra nagyon ismerős mosolygós arc köszönt ránk, lovassportunk egyik legismertebb alakja, Dallos Gyula örökös magyar bajnok.

A rövid beszélgetésünk alatt rögtön kiderült, hogy a miniszteri biztos nem csupán meghívottként érkezett az eseményre, hanem tagja a díjátadók szűk körének is.

A férfiaknál a világcsúcstartó úszó Milák Kristófot választotta meg a 2022-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége
A férfiaknál a világcsúcstartó úszó Milák Kristófot választotta meg a 2022-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége
Büszkén húztuk ki magunkat és még izgatottabban vártuk az estét, hiszen a lovassport számára ez egy igen komoly elismerés, amire minden lovasember büszke lehet. A gála felénél járhattunk, mikor a színpadra szólították Dallos Gyulát és díját­adó partnerét, az ultrafutó Lubics Szilviát, hogy adják át az év legjobb szabadidős sportrendezvénye kategóriában a díjat. A borítékban a „Balaton-átúszás” szerepelt.

– Aki ott volt, talán az tudta a legjobban átérezni, hogy a gála ebben a miliőben micsoda fontossággal bír – osztotta meg gondolatait Dallos Gyula. Az esemény rangját jól mutatja, hogy tiszteletét tette és díjat adott át hazánk köztársasági elnöke és honvédelmi minisztere. Rajtuk kívül jelen volt a gazdasági élet számos meghatározó tagja és a sportot támogató üzletemberek, szimpatizánsok.

Az, hogy a rendezvénynek idén az Operaház adott otthont, még megfelelőbb magasságokba emelte a rendezvényt, ami méltó volt a sportolóink eredményéhez.

– A meghívás meglepett, de nagyon jólesett, mert így képviselhettem a teljes hazai lovastársadalmat. Elsőként a meghívás érkezett meg a rendezvényre, majd még aznap jött a telefon, hogy díjátadónak kérnek fel, amit természetesen boldogan vállaltam. Ennél nagyobb kitüntetés nem nagyon volt még az életemben. Óriási boldogság és megtiszteltetés. Nem árulták el, hogy kinek fogok majd díjat átadni, ez csak a helyszínen derült ki este, mikor megérkeztünk és a kezünkbe kaptuk a gála színes programfüzetét. A brosúrában szerepelt minden jelölt és díjátadó rövid bemutatása. Minden titkos volt, minden előkészület a legnagyobb titokban zajlott. Előzetesen csak annyi egyeztetés történt, hogy meg kellett adnom, milyen zenére szeretnék a színpadra bevonulni. Én azonnal rávágtam, hogy a Honfoglalás zenéjét szeretném kérni, mivel magyar érzelmű ember vagyok és voltam is világéletemben. Milyen érdekes, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamit dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár ugyancsak magyar zenét választott.

A páholyunkban ülve élveztük az előadást, amikor értünk jöttek és a színfalak mögé kísértek néhány perccel a díjátadás előtt.

Novák Katalin köztársasági elnök is a díjátadók között volt
Novák Katalin köztársasági elnök is a díjátadók között volt
A profi szervezésnek köszönhetően minden nagyon gördülékenyen haladt, a boríték, a díj és a partnerem is időben megérkezett, így kezdődhetett a ceremónia.

A mi páholyunkban foglalt helyet Baji Balázs állatorvos, világklasszis gátfutó és az idei atlétikai világbajnokság egyik szervezője, akivel természetesen sok közös témánk volt, egyebek között a nagyon jól sikerült Ügetőszilveszter, ahol ő hajtóként mutatkozott be a színészek-sportolók versenyében.

Az este folyamán végig azt éreztem, hogy rendkívül megtisztelő az, hogy részt vehettem ezen a gálán. A legnagyobb boldogságom pedig az volt, hogy a magyar lovaskultúra megjelenhetett egy ilyen rangos rendezvényen. Ott voltunk, beszéltek rólunk és képviseltük a lovas ügyet, most is a sportunk jó értelemben vett szolgájaként tekintettem magamra. Boldogság volt a sport legnagyobb ünnepén szerephez jutni. Úgy gondolom, hogy ez óriási megtiszteltetés a lovastársadalom számára.

Örüljünk neki, hogy ebben az életben megadatott, hogy egy lovas a közjogi méltóságok mellett ilyen rangos díjat adhatott át.

Mikor a színpadon álltam, eszembe jutott egy történet. 1970-ben kaptam egy telefonhívást, hogy menjek segíteni, mert A Párizs lángjai című előadásban van egy lovasjelenet, amit senki sem vállal. Egy furcsa, kistermetű, az állatkertből kölcsönkapott lóval kellett a színpadon többször átvágtázni. Ez volt az első „szerepem” az Operában. Ezt az élményt sohasem fogom elfelejteni, csakúgy, mint a mostanit sem. Istennek hála, bő ötven év után ismét itt álltam ezen a színpadon.

Az edzők között Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kapta a díjat
Az edzők között Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kapta a díjat

A gála után több külföldi ismerősöm is megkeresett, nagyon elismerő szavakat kaptam és az is tetszett nekik, hogy végre nemcsak frakkban látnak, mint évtizedeken keresztül a versenyeken, hanem szmokingban is. Felemelő érzés volt az is a díjátadás mellett, hogy más lovas kötődésű emberrel is találkozhattam az este folyamán – nyilatkozta a Pegazusnak Dallos Gyula.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott a NYÍRERDŐ Zrt. osztályvezetője

Az Agrárminisztérium az Erdők Világnapja alkalmából Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett kitüntetési ünnepséget, kedden délután.

Pro Silva Hungariae Díjat kapott a Hegyközi Erdészet igazgatója

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen, kedden, Budapesten, a Vajdahunyadvárban.

Erdész-vadász szakemberek kaptak elismerést az Erdők Világnapja alkalmából

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor a 2022. évi Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

A távlovasok legfőbb erénye a türelem

A Pegazus olvasói nem először találkoznak dr. Fekete Patrícia nevével, távlovas rovatunk visszatérő nyilatkozója a rendkívül eredményes fiatal tehetség.

A siker kovásza az ágazati szereplők összefogásában rejlik

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc március 15-ei emléknapja alkalmából, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen, Nagy István agrárminiszter a vidéket a magyar nemzet gerincének nevezte, és akiknek tett ígéretét betartja, amivel soha nem látott fejlesztések indulnak el az agráriumban.

Elmar Lesch a Ludovikán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovarda szervezésében hazánkba látogatott a világhírű lovastusa-szakember, Elmar Lesch, aki az NLSF Programban részt vevő militarylovas, Kaizinger Balázs munkáját is segíti. Az edzőtábor jó szezon előtti indítás volt militarylovasainknak, akik szép számmal képviselték a hazai lovastusasportot.

Újdonságok Berlinből

Nem történt óriási meglepetés, az idén is ehető újdonságot választott a szakmai közönség a Fruit Logistica kiállítás legjobb újdonságának. A boldog győztes a Rijk Zwaan nemesítőház csapata, a fődíjas újdonság pedig a Tatayoyo márkanéven forgalmazott snackpaprika-fajta lett. Az ezüstérmet a Syngenta vitte haza az érést a héjszín változásával jelző sárgadinnyéjével; a bronzot pedig a spanyol Anecoop szövetkezet egy brokkolialapú guacamole-helyettesítővel.